Toplumsal sorunlara değinen kısa filmleriyle öne çıkan ve Asfur isimli ödüllü kısa filmiyle de daha önce pek çok uluslararası festivalde dikkatleri üzerine çeken Özlem Çıngırlar’ın ilk uzun metrajı Kayıtsız-Unfeeling Dünya Prömiyerini Würzburg Uluslararası 50. Filmwochenende Film Festivali’nde yapıyor.
Akademik birikimini sinema sanatı ile harmanlayarak, çalışmalarında kadın, mülteci, şiir temalarına odaklanan Özlem Çıngırlar, Kayıtsız’ın yapımcı koltuğunu Cemal Çıngırlar ile paylaşıyor.
Çıngırlar’ın aynı zamanda senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği film, Nursel ve Perisa’nın Beyoğlu’nda kesişen yollarını bir şiir üstünden ele alıyor. Bu kesişim yalnızca iki kadının hayatlarının değil, birden fazla kültürün tek bir akışta şiir ve dayanışma eşliğinde kavuştuğu ortak bir anlatıya dönüşüyor. Filmde, Nursel karakterine, usta oyuncu ‘Tülay Günal’ hayat veriyor. İran’lı oyuncu ‘Nastaran Mazal’ ise ilk oyunculuk deneyiminde Perisa karakteriyle, Günal’a başrolde eşlik ediyor.
Film müzikleri ise genç ve ödüllü besteci Ege Gür tarafından filmle beraber, filme özgü biçimde on dört ayrı bağdaşık müzik olarak tasarlandı.
Yönetmenin Kayıtsız adlı ilk uzun metraj senaryosu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden 2021 yılında yapım desteği aldı. 2022 yılında ise aynı proje ile 10. Boğaziçi Film Festivali’nde Work in Progress kategorisinde yarıştı.
Özlem Çıngırlar
Asfur, Yüksük ve Kendim ile kısa Filmlerinin, kayıtsız kurmaca uzun metraj filminin Senarist ve Yönetmeni.
1986 yılında Adana’da doğdu. İşletme bilim uzmanı. 2017 yılında “Psikoloji Yüksek Lisans” eğitimi aldı. Özel ve Kamu Kuruluşlarında; Eğitmenlik, Akademisyenlik, Yaratıcı Yazarlık, Proje Yöneticiliği ve Medya İletişim Koordinatörlüğü gibi insan ilişkilerine dayalı işler yaptı. 2011 yılında Adana’da “Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu” ile tanışarak burada fotoğraf, video, sanat tarihi, felsefe eğitimleri aldı ve profesyonel iş yaşamının yönü bu süreçte değişti. 2016’da Mülteciler ile ilgili “Asfur” isimli ödüllü bir kısa film yazıp yönetti ve bu filmle yurt içi-yurt dışında 17 festivale katıldı. 2018 yılında Mersin Giad tarafından ‘Fark Yaratan Kadın’ Plaketine layık görüldü.
2017-2019 yıllarında Hollanda Kraliyet Akademisinde bazı derslere aldığı bir davet ile konuk olarak katıldı. Hollanda’ya gittiğinde bir sanat projesinin bazı aşamalarını çekti. Buradaki ortak çalışması Unregistered(Hükümsüz), 2017 Venedik Bienal’i döneminde ‘Vita Tua Vita Mea’ sergisinde bir ay boyunca gösterildi.
‘Kayıtsız’ adlı ilk uzun metraj senaryosu ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden 2021 yılında yapım desteği aldı.‘Gel Dosta Gidelim’ isimli müzik belgesel çalışması 2025’te çıkması bekleniyor. ‘Sandra Bach ve Kızları’ isimli yeni kurmaca uzun metraj filmi senaryosu için İstanbul, Würzburg ve Berlin’de çalışmaları devam ediyor. Yaratıcı süreçlerde trans-disipliner ve trans-kültürel yaklaşımlarla üretimlerini pekiştirmeyi tercih ediyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin: www.ozlemcingirlar.com