Beykoz Kundura’nın geçen yıl başlattığı sanat odaklı düşünce ve üretim platformu KunduraLab’in yeni programı Kundura DocLab yola çıkmaya hazır. Belgesel yapım araçlarını ve yöntemlerini farklı disiplinlerde geliştirmek amacıyla hayata geçirilen ve yıl içinde belgesel sinema ve tiyatroya dair eğitimler, atölyeler ve gösterimler düzenleyecek Kundura DocLab’in ilk etkinliği, Arjantin sinemasının ünlü oyuncularından, sanatçı ve yazar Rita Pauls ve İngiliz sanatçı ve yönetmen Ant Hampton’ın birlikte yürütecekleri “Dil Oyunları” adlı atölye çalışması olacak.
12-18 Haziran tarihlerinde Kundura Sahne’de gerçekleşecek atölye, katılımcıları prova edilmemiş performans durumlarına yönlendiren bir meydan okumaya davet ederken, dilin imkânları ve ihtimalleri üzerine heyecan verici bir performans deneyimi sunacak. Daha önce Almanya, Fransa ve İzlanda’da düzenlenen ve Türkiye’de ilk kez Kundura Sahne’nin evsahipliğinde gerçekleşecek atölye; tiyatro, sinema, performans ve dans alanında çalışanlar kadar, dilbilim, sosyoloji, psikoloji ve antropoloji alanlarına meraklılar için de farklı yöntemler keşfedecekleri ve yeni ufuklar açacak bir hafta vadediyor. Başvuruların 9 Mayıs’ta sona ereceği ve sınırlı sayıda katılımcıya açık olacak “Dil Oyunları”na katılmak için detaylı bilgi beykozkundura.com’da.
İstanbul’un önemli kültür ve sanat kurumlarından Beykoz Kundura’nın performanstan belgesel sinema ve tiyatroya, felsefeden antropolojiye, farklı disiplinlerin izinde tartışma ve üretim olanakları yaratmayı amacıyla 2021 yılında başlattığı sanat odaklı düşünce ve üretim platformu KunduraLab’in yeni programı Kundura DocLab yola çıkmaya hazır.
Meydan okumaya davet
Programın ilk etkinliği ise, Arjantin sinemasının ünlü oyuncularından, sanatçı ve yazar Rita Pauls ve İngiliz sanatçı ve yönetmen Ant Hampton’ın Türkiye’de ilk kez düzenleyecekleri “Dil Oyunları” adlı atölye çalışması olacak. Katılımcıları prova edilmemiş performans durumlarına yönlendiren bir meydan okumaya davet eden atölye, dilin imkânları ve ihtimalleri üzerine heyecan verici bir performans deneyimi sunuyor.
“Dil Oyunları”, Rita Pauls ve Ant Hampton’ın dünyayı dolaştıkları performansları “Mouth Piece”ten ilhâmla yaratıldı. Dilini bile bilmedikleri ülkelerde bir hafta boyunca rastgele otostop çekerek yol alan ikili, öğrendikleri tek yerel kelimeyi kullanarak, karşılaştıkları yabancılara bir soru soruyorlar: “Neyin yeterince konuşulmadığını düşünüyorsun?” Aldıkları cevabı kaydeden ikili, bunu ezbere nasıl söyleyebileceklerini öğrenme aşamasına giriyorlar. İkilinin bilmedikleri bir dili özümsemenin ve öğrenmenin yolunu keşfe çıktıkları bu süreç kimi zaman hüzünlü, kimi zaman komik, eğlenceli, düşündürücü ve aldıkları yanıta göre tabii ki meydan okuyan bir deneyime dönüşüyor.
Sanatçıların Türkiye’ye özel uyarladıkları “Dil Oyunları” işte bu deneyimin üzerinden ilerliyor ve katılımcıları İstanbul şehrini yeni ve yaratıcı yollarla keşfe çağırıyor. Deneysel alıştırmalar, eylemler ve mikro müdahaleler içeren ve bolca gözlem, kurgu ve kişisel cesaret isteyen atölye, şehirle olan ilişkimizi yeniden icat etmek ve canlandırmak için benzersiz bir tecrübe sunuyor.
Şehrin sokaklarında ‘dil oyunları’
Yalnızca 12 kişinin katılımına açık olacak ve bir hafta boyunca Kundura Sahne’de gerçekleşecek “Dil Oyunları”, video, metin, ses ve fotoğraftan oluşan parçalı bir ‘seminer’ ile başlayacak. Ardından sahaya inecek ve şehrin sokaklarına karışacak katılımcılar, yabancılarla ‘iletişim’ kurmaya çalışacaklar. Toplanan tüm kayıtlar için yeniden buluşacak ekip bu kez de, Rita Pauls ve Ant Hampton’ın yönlendirmesinde transkripsiyon stratejilerini, notasyonlarını ve dinleme, prova yapma ve öğrenme ile ilgili çeşitli ipuçlarını öğrenecekler. Ses ve dil, bilmeye karşı bilmeme, kopyalama ve ‘kanallaştırma’, göç, asimilasyon ve yabancılar arasında karşılıklı güven inşâsı gibi kavramları keşfetmeye yönelik gelişecek atölyenin sonunda, katılımcılara sertifika verilecek.
Daha önce Almanya, Fransa ve İzlanda’da düzenlenen ve Türkiye’de ilk kez, Kundura Sahne’nin evsahipliğinde gerçekleşecek atölye; tiyatro, sinema, performans ve dans alanında çalışanlar kadar, dilbilim, sosyoloji, psikoloji ve antropoloji alanlarına meraklılar için de farklı yöntemler keşfedecekleri ve yeni ufuklar açacak bir hafta sunuyor.
Kundura DocLab: Belgesel tiyatro ve sinemanın peşinde
KunduraLab çatısı altında kurulan Kundura DocLab, belgesel yapım araçlarını ve yöntemlerini farklı disiplinlerde geliştirmek amacıyla hayat geçiriliyor. Türkiye ve komşu bölgelerden belgesel film ve belgesel tiyatro yaratıcılarını bir araya getirecek program, hem yerelde hem de uluslararası alanda daha yakın ilişkiler kurulmasına yönelik çalışmalar yürütecek. Kundura Sahne ve Kundura Sinema’nın programlarında yer alan araştırma odaklı performansların ve filmlerin yaratıcılarını fiziksel ve çevrimiçi etkinliklerle seyirciyle buluşturacak olan Kundura DocLab, film ve sahne dünyasından yazar ve yönetmenlerin danışmanlığında atölyeler ve ustalık sınıfı çalışmaları düzenleyecek.