1) Röportajı okuyan takipçilerimiz için Esra kimdir, neler yapar ve yolu sinemayla nasıl kesişti?
Merhaba ben Esra Güzel. 26 yaşındayım. Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olduktan hemen sonra Sinema Adası’nı kurdum. Aslında sinema tutkum çocukluktan geliyor. Sinema sektöründe çalışacağımı hep biliyordum. Bu yüzden üniversite okurken adım adım bu yolun taşlarını dizdim. Gördüğüm, duyduğum bütün sinema etkinliklerine, atölyelerine gittim, eğitimler aldım.
Sinemaya dair her şeyi yaptığımı rahatlıkla söyleyebilirim (Gülüyor.). Çok yenilerde bir kısa filmin yönetmenliğini yaptım, yapımcısı olduğum başka kısa filmler de var. Yapımcılığını yaptığım film birçok festival gezdi – gezmeye de devam ediyor- sinema atölyeleri açıyorum, film dağıtımı yapıyoruz. Onu da çok yeni kurduk. Benden sinema yazıları istendiği zamanlarda yazılar da yazıyorum. Disiplinler arası sanatı çok seviyorum bu yüzden çok yönlü olarak mesleğime devam ediyorum.
2) Sinema Adası ve şimdilerde Lands of Cinema adında iki farklı oluşumun kurucuları arasındasın. Önce Sinema Adası’ndan başlayalım. Sinema Adası nasıl hayata geçti? Orada ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz ve bu oluşum için gelecek hayallerin nelerdir?
Sinema Adası’nı bir platform olarak kurmuştuk hatta bazı girişimcilik platformalarından yatırım destekleri de aldık fakat ona biraz ara vermek durumunda kaldık.
Sinema Adası’nı, sinemaya dair her türlü etkinliğin olduğu bir ada olarak hayal ettik. Dört yıldır sinemaya dair her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Sinema atölyeleri, kısa film etkinlikleri, workshoplar, kısa filmlere yapımcılık bunlardan bazıları. Sinema Adası ekibi olarak disiplinlerarası projeler üretmeye ve hayata geçirmeye devam edeceğiz. Şirketimizde sistem yavaş yavaş oturmaya başladı.
Kısa sürede bizim bile tahmin edemeyeceğimiz bir bilinirliğe ulaştık. Bu da aslında süresiz olarak Sinema Adası için maddi ve manevi olarak verdiğimiz emeklerin de sonucuydu. Sinema Adası’nın herkese kapısı açıktır, herkese bir dokunuşumuz mutlaka oluyor. Sektörel etkileşimimiz oldukça geniş kapsamlı olduğu için bizden sonra da umarım Sinema Adası var olmaya devam eder, ettirirler.
3) Lands of Cinema fikri nasıl oluştu?
Kısa film sektörünün artık profesyonel bir sektör haline geldiğini görüyoruz. Her bir kalemi profesyonelce ince ince işlenen kısa film sektörünün festival dağıtım ve takibi alanında çalışan bir şirketin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu fark ettik. Ayrıca Sinema Adası’nın sosyal medya hesaplarından veya elektronik posta yolu aracılığıyla da birçok soru- yardım- destek mesajları alıyoruz. Örneğin, bir kısa film çektim ama şimdi ne yapmam gerekiyor, hangi festivale göndereceğim, festivalleri nereden takip etmem gerekiyor, gibi…
Kısa film yönetmeni arkadaşlarımızla da birçok defa bu konu hakkında sohbet ettik. Böylece bir ulusal-uluslararası alanda festival takibi ve dağıtımı yapan bir şirket kurmaya karar verdik. Var olan bir ihtiyaca cevap vermek için Lands of Cinema olarak artık buradayız.
Kısa Film üzerinden ilk fikrimiz çıktı fakat konuyu biraz daha genişlettik. Kısa filmler, belgesel filmler ve ilk uzun metrajlı filmler Lands of Cinema’nın konusu içindedir.
Lands of Cinema olarak iki alana ayrılmaktayız. Festival takibi ve film dağıtımı.
4) Land of Cinema ve Sinema Adası’nın birbirinden ayrılan yönleri nelerdir?
Sinema Adası, sinema eğitimleri, kısa film etkinlikleri düzenler, workshoplar açar, kısa filmlere ve belgesellere yapımcılık eder.
Lands Of Cinema ise yapımı tamamlanmış kısa film, belgesel film ve ilk uzun metrajlı filmlerin ulusal ve uluslarası alanda festival süreçlerini yönetir veya dağıtımını yapar.
5) Festival takip paketi ve film dağıtım paketleriyle ilgili detay verebilir misin?
Tabii… Sektörel olarak birbiri içine girmiş iki kelimeyi ayrı ayrı açıklamam gerekecek.
Festival takip paketi, Festival takibi için yapımı yeni tamamlanmış filmlerin sahipleri (yönetmen veya yapımcı) bize filmlerini gönderiyorlar. Ön eleme ekibimiz filmi izledikten sonra film sahibine olumlu veya olumsuz bir yanıt veriyor. Olumlu bir yanıt vermişsek filme özel bir festival takvimi oluşturuyoruz ve çalışmaya başlıyoruz. Onlar adına filmlerinin festival sürecini takip ediyoruz. Festival ile yazışma süreci de bizimle devam ediyor. Festival takibi alanımıza sadece ilk uzun metraj filmler, belgesel filmler ve kısa filmler dahildir. Bu üç alandaki filmlerin festival süreçlerinin takibini yapıyoruz.
Dağıtım paketinde ise yapımı son beş yıl içinde yapımı tamamlanan kısa metrajlı filmlerin, belgesellerin Filmlerin ve ilk uzun metrajlı filmlerin ulusal ve uluslararası kanallar ile dijital platformlara satışını gerçekleştiriyoruz.Yine burada da film sahipleri (yönetmen veya yapımcı) bize filmlerini gönderdikten sonra ön eleme ekibimiz filmi izler ve olumlu yanıt verdiğimiz filmi dağıtım listemize alırız.
6) Üstte bahsettiğimiz platformları kurduktan sonra, kısa filmini üretmek isteyen bir çok genç yönetmenle yollarınız kesişmiş olmalı. Bir örnekle, Sinema Adası atölyesine katılıp, kısa filmini çekmiş genç bir yönetmenin sizinle olan yolculuğunu anlatır mısın?
Birçok kısa filme desteğimiz oldu. Sayısını şu an hatırlamıyorum. Bazılarına ortak yapımcı, bazılarına ana yapımcı olduk.
Sinema Adası sinema atölyemize katılan bir öğrencimize yapımcı olduk.
“İnşaattaki’’ isimli bir kısa filmin yapımını üstlendik. Bu film, Türsak Vakfı Geleceğin Sineması Ödülleri’nde birincilik ödülüni alırken, Türkiye’de sayısız festival gezdi, şimdi Uluslararası Ankara Film Festivali Kısa Film Yarışma bölümüne seçildi. Bu bizim için çok gurur verici bir durum.
Her bir öğrencimizin yaptığı işte ana yapımcı olamasak da filmlerinin yapım süreçlerinde her zaman onlara destek oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz.
7) Sinema Adası yeni dönem online sinema akademisi hakkında bilgi verebilir misin?
Sinema Adası olarak sinema eğitimlerimizde dördüncü yılımıza girdik.
Her yıl birbirinden önemli sinema profesyonelleri ağırladık ve ağırlamaya devam ediyoruz.
Beş ay boyunca sürecek olan Online Sinema Akademimiz 1 Aralık’ta başlayıp 13 Nisan’da bitecek. Online Sinema Akademi programımızda ulusal ve uluslarası konuklarımız var. Şöyle ki “Sinemada Kurgu” dersine dünyaca ünlü kurgucu Yorgos Mavropsaridis, “İlk Film İlk Yönetmenlik” dersine yönetmen Ceylan Özgün Özçelik ve
Azra Deniz Okyay, “Proje Geliştirme ve Yapımcılık” dersine yapımcı Dilek Aydın, “Bağımsız Sinemanın Dijital Dönüşümü” dersine yönetmen Soner Caner, “Sinemada Görüntü” dersine görüntü yönetmeni Feza Çaldıran, “Fikirden Senaryoya Senaryodan Filme” dersinde yönetmen ve senarist Ali Taner Baltacı, “Bir Senaryo Yazmak” dersine yönetmen ve senarist Pelin Esmer, “Fikirden Filme Yolculuk” dersine senarist ve yönetmen Hiner Saleem, “Sinema Tarihi” dersine sinema eleştirmeni Rıza Oylum ve “Sinemada Oyunculuk” dersine oyuncu Derya Alabora aramızda olacak..
Online eğitimlerimiz her yaştan katılımcıya açıktır.
Sinema Akademimiz hakkında bilgi almak isteyenler bize sosyal medya hesaplarımızdan veya [email protected] üzerinden ulaşabilirler.
8) Peki, kısa filmini çekmek isteyen biri size nasıl ulaşabilir? Üniversite ya da festivallerde standlarınız oluyor mu? Ya da sizi, sosyal medya dışında nerede görebilirler?
Bize sosyal medya hesaplarımızdan veya elektronik posta yolu ile her zaman ulaşabilirler.
Bir not düşmek istiyorum, elektronik posta trafiğimiz çok yoğun oluyor. Bir senaryom var okur musunuz, fon sağlar mısınız gibi e-postaları her gün alıyoruz ve hemen olmasa da herkese bir yanıt veriyoruz.
Ancak biz bir fon sağlamıyoruz. Birçok proje arasından içimize sinen, hikâyesini sevdiğimiz projelere yapımcı oluyoruz. Eğer yapımcı olmuşsak birkaç ay fon arama sürecimiz olur ve sonrasında filmi çekeriz.
9) Bu sorum biraz daha genel olacak. Sence Türkiye’de kısa filme olan algının güçlenmesi için neler yapılmalı ve senin de içinde yer aldığın, üstte bahsettiğimiz platformlar bu algının güçlenmesi için bir sonraki fazda neler yapmayı planlıyor?
Sadece kısa filmler değil, belgesel filmler ve ilk uzun metrajlı filmler de aynı dağıtım sorununu yaşıyor.
Kısa film sektörü artık çok önemli ve büyük bir sektör. Kısa filmlerin yapım aşamasından festival süreçlerine kadar büyük paralar harcıyoruz.
Bence yerli kısa film izleme platformları kurulmalı. Sanırım şu an bu platformlardan birkaç tane var. Ama bu kanallar filmleri ücretsiz almamalı, telif haklarını veya satış ödemelerini yapmalıdır.
Bizzat ben de içinde olduğum için rahattlıkla söyleyebilirim ki bir kısa filmi bile bir yılda ancak ortaya çıkarabiliyoruz. Bütün zamanımızı bu işe veriyoruz. Ama algısal olarak kısa filmler küçük görülüyor sanırım. Filmler herhangi bir yerde gösterildiği zaman veya online bir kanala alındığı zaman telif ücretleri ödenmelidir.
Kısa film izleme platformlarının başarılı olması ve devamlılığı için kanalların telif ücretlerini film sahiplerine ödemesi gerekir. Böylelikle kısa film sektöründe algılar daha da güçlenir.
10) Son olarak Fil’m Hafızası takipçileri için kısa film önerilerini alalım
Buna cevap veremem (Gülüyor.). Çıkan her kısa filmi muhakkak izlemeye çalışıyorum. Tabii çok beğendiklerim de var, beğenmediklerim de. Şu an dağıtım yaptığımız için bir kısa film ismi verirsem diğer filmlere haksızlık yapmış gibi hissederim kendimi. Cevapsız bırakmayı tercih ediyorum. Güzel soruların için de çok teşekkür ediyorum.