“Sanatçı olmak için biraz ruh sağlığının bozuk olması gerekir çünkü topluma adapte olan insanlar sanata değil topluma hizmet eder” fikrinin, en yakın arkadaşı ile yaşadığı gerilim üzerine sol kulağının bir kısmını kesen ve sonra da kendini göğsünden vurarak intihar eden Van Gogh’tan sonra söylendiği varsayılır.
Gençliğini bir sanat simsarının yanında, kalan ömrünü yaşadığı dönemde beş para etmeyen öldükten sonra ise paha biçilemeyen yüzlerce eserle geçiren ve tüm hayatı boyunca kardeşinin maddi desteği ile yaşamını sürdüren Van Gogh’un hayatı ve ölümünü konu alan bir film yapılsaydı elbette bu sıradan sinema teknikleri ile yapılamazdı. Yapılsa da galiba hedef kitlesinde gerekli ilgiyi uyandıramazdı. Tıpkı 1991 yapımı Maurice Pialat imzalı Van Gogh gibi. Van Gogh filmi her ne kadar eleştirmenler tarafından iyi karşılanmış bir film olsa da sanatseverleri doyurmaktan uzak kalmıştı.
KOMÜN BİR ÇALIŞMA
Van Gogh’un şanına yakışır bir film için 2012 yılında kolları sıvayan BreakThru ve Trademark yapım şirketleri sıradan bir hayatı olmayan bir insanı sıradışı bir yöntemle beyazperdeye aktarmak için yaklaşık 4 yıldır çabalıyor. Bu film için şu ana kadar 100 ressam ile çalışıldı. Gogh’un 125 yıl önceki hayatını otobiyografik bir dilden uzak tutarak anlatmaya çabaladıklarını söyleyen yapımcılar filmi resim sanatına gönül verenlerin ortak emekleri ile var etmeye çabalıyor. Yapımcılar bunun için de ilginç bir yöntem uyguluyor. join.lovingvincent.com web sitesi üzerinden filme katkıda bulunmak başvuruyorsunuz. Elbette bu başvuru için kendinizi bir ressam olarak görmek önşartı ile. Yapımcı firma gönderdiğiniz portfolyonuzu inceliyor, uygun becerilere sahip olup olmadığınıza göre sizi seçmelere davet ediyor. Polonya ve Yunanistan’da gerçekleşen seçmeler neticesinde ekibe girerseniz 3 haftalık yoğunlaştırılmış bir eğitime giriyorsunuz ve en az 6 ay, belki de filmin yapımının sonuna kadar ekipte yer alıyorsunuz.
RESMEDEREK YAPILAN EN UZUN ANİMASYON FİLMİ
Film şimdiye kadar PAWS yöntemi ile yapılan en uzun animasyon filmi olma özelliğini taşıyor. PAWS yöntemi özetle resim / boyama sanatı kullanılarak ortaya çıkarılan animasyon olarak biliniyor.
Loving Vincent’ın şimdiye kadar ne kadarlık bir bölümünün tamamlandığını henüz bilemiyoruz. Ancak 2016 yılının için filmin çıkış tarihi olarak görülüyor. Bir fikir sahibi olmamız için firma geçtiğimiz günlerde bir ilk trailer de yayınladı. Sadece bu kısa videoya bakarak bile film için verilen emek hakkında fikir sahibi olabiliriz. Trailer ve filmin yapımından görüntüler, Loving Vincent’in 2016’da sinemaseverleri oldukça heyecanlandıran filmler listesinde üst sıralarda yer almasını sağlıyor.
Filmin oluşum aşaması:
Filmden kareler: