Sinematek/Sinema Evi‘nin yeni dönemini kapsayan programları duyuruldu.
Sinema tarihine yön veren Yeni Hollywood akımı, Sinematek/Sinema Evi’nin yeni programında yeniden canlanıyor. Ankara Sinema Derneği, Gezici Festival ve ABD Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle hazırlanan seçki, 70’lerin Amerikan sinemasında yaşanan devrimi, kült filmleri ve usta yönetmenleri bir araya getiriyor. John Frankenheimer’in İki Yüzlü Adam’ından Martin Scorsese’nin Taksi Şoförü’ne, Francis Ford Coppola’nın Konuşma’sından Brian De Palma’nın Günah Tohumu’na kadar birçok unutulmaz yapım, sinemaseverlerle buluşacak. Bu eşsiz seçki, sinemanın gelişimine önemli katkılar sunan Yeni Hollywood dönemini daha yakından tanımak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.
Eskimeyen Yeni Hollywood
70’li yıllarda Hollywood’un auteur yönetmenlerin ellerine teslim edilmesiyle büyük bir değişime sahne olan Amerikan sinemasının o kısa ama etkili dönemine odaklanan ana program, Yeni Hollywood akımını tanımayı ve tartışmayı amaçlayan bir seçki sunuyor. Klasik Amerikan sinemasının kurallarını altüst ederek kendi sinema dilini arayan Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian De Palma, William Friedkin, John Frankenheimer, Hal Ashby, Sam Peckinpah gibi yönetmenlerin modern sinemanın en önemli örneklerini ortaya koyduğu bu döneme ait eserler arasından seçilen 15 filmden oluşan program Ankara Sinema Derneği, Gezici Festival ve ABD Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.
Programda John Frankenheimer‘ın yönetmen koltuğunda oturduğu İki Yüzlü Adam (Second, 1966), Sam Peckinpah‘ın filmi Vahşi Belde (The Wild Bunch, 1969), Hal Ashby imzalı Harold ve Maude (Harold and Maud, 1971), Francis Ford Coppola‘nın Konuşma’sı (The Conversation, 1974), Martin Scorsese imzalı Taksi Şoförü (Taxi Driver, 1976), Brian De Palma‘nın yönetmen koltuğunda oturduğu Günah Tohumu (Carrie, 1976) ve William Friedkin imzalı Dehşetin Bedeli (Sorcerer, 1977) yer alıyor.
Macar Sinemasına Saygı
İki ülke arasındaki ilişkilerinin 100. yıl dönümü dolayısıyla ilan edilen 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Sinematek/Sinema Evi’nin, Macar Kültür Merkezi İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirdiği programda dünyanın en köklü sinema geleneklerinden birine sahip Macar sinemasının klasik örneklerinden beş güçlü film Onat Kutlar Sinema Salonu’nda izlenebilecek.
Seçkide, Macar Yeni Dalga akımını başlatan film olarak bilinen István Gaál imzalı Akıntı (Sodrásban, 1964), sinema tarihinin en hümanist savaş filmlerinden biri olmasının yanında Miklós Jancsó’nun kariyerindeki yükseliş döneminin ilk filmi de olan Evimin Yolu (Így jöttem, 1965), Locarno Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan István Szabó‘nun yönetmen koltuğunda oturduğu Baba (Apa, 1966), Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen Judit Elek‘in Karadaki Ada‘sı (Sziget a szárazföldön, 1969) ve Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülüne layık görülen Zoltán Fábri imzalı Ağıt (Requiem, 1982) filmlerini bir araya getiriyor.
Il Cinema Ritrovato üçüncü kez İstanbul’da
Her yıl İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen Il Cinema Ritrovato, sinema tarihine adanmış bir film festivali. Dünyanın en önemli film restorasyon merkezlerinden biri olan Cineteca di Bologna’nın yeni restore ettiği filmleri seyirciyle buluşturmayı amaçlayan festival her yıl kendi arşivindeki eserlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki arşivlerden derlediği muazzam bir film programıyla seyirci karşısına çıkıyor. Bu yıl üçüncü kez Cineteca di Bologna’nın katkılarıyla hazırlanan Il Cinema Ritrovato İstanbul’da programı kapsamında 39. Il Cinema Ritrovato’nun restore edilmiş filmler bölümünden seçilen 6 film, yenilenmiş kopyalarıyla Sinematek/Sinema Evi’nde gösterilecek.
Programda Akira Kurosawa‘nın yönetmen koltuğunda oturduğu Yedi Samuray (Shichinin no samurai, 1954), Michael Powell‘in filmi Kadın Katili (Peeping Tom, 1960), François Truffaut imzalı Piyanisti Vurun (Tirez sur le pianiste, 1960), Robert Alman‘ın McCabe & Mrs. Miller’sı (1971), John Boorman‘ın filmi Kurtuluş (Deliverance, 1972) ve Miloš Forman imzalı Amadeus (1984) filmleri yer alıyor.
Sessiz Perşembe: Germaine Dulac
Sinemanın erken dönemine ait eserlerin canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluştuğu Sessiz Perşembe’nin bu programdaki konuğu tarihin ilk kadın yönetmenlerinden Germaine Dulac. Sadece yenilikçi sinema dili ve deneysel filmlerindeki sofistike anlatımıyla değil geleneksel cinsiyet rollerine muzipçe meydan okuyan hikâyeleriyle de sinemanın öncü kadınlarından biri olan Dulac’ın Seyahate Davet (L’Invitation au voyage, 1927), Sigara (La Cigarette, 1919) ve Deniz Kabuğu ve Rahip (La Coquille et le clergyman, 1919) filmleri gösterilecek.
Filmlere, Ayşe Tütüncü, Ezgi Daloğlu ve Nihal Saruhanlı müzikleyle eşlik edecekler.