Bu sene İzmir’de 5’incisi düzenlenen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nde birbirinden keyifli filmleri izleme şansı yakaladık. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali Türkiye’den kadın sinemacılara uluslararası görünürlük sağlamak amacıyla yola çıkmıştır. Cinsel ayrımcılık sorununun devam etmesi, kadın yönetmenleri böyle bir dayanışma içinde olmak durumunda bırakmıştır. Sinema yapan kadınların başarılı projelerini bir arada izlemek ve film sonundaki keyifli söyleşileri dinlemek heyecan verici bir deneyimdi. Festivalin “Kısa Candır” seçkisinden sizler için “bulduğunuz yerde izleyin” diyebileceğimiz filmler seçtik.
Bayrak (Yön. Pınar Göktaş, 2021)
İnsan derdini en çok da güldürerek anlattığı zaman güçlü oluyor sanırım. Pınar Göktaş’ın yazıp yönettiği ve aynı zamanda başrol olarak yer aldığı Bayrak (2021) keyifle izlediğim kısa filmlerin arasında. Yönetmenin kendi hayatında yaşadığı bir olaydan esinlenerek yazdığı hikâye, seyirciye derdini aktarırken güldürmeyi de başarıyor. Böylece toplumdaki bireylerin söylemeye dilinin varmadığı yasaklı objelerin olduğunu bizlere komedinin gücüyle gösteriyor. Tek dileği sabah 06.00’da işe gitmek olan kadının başına ufak bir talihsizlik gelmiştir. Yaşadığı talihsizlik sonucu kadın karakterimiz otoriteyle karşı karşıya kalmıştır. Sonunda toplum onu elinde bayrağıyla sokaklara düşen cesur bir kahraman olmak zorunda bırakmıştır.
Siz Biraz Uzak Kaldınız (Yön. Elif Refiğ, 2021)
Elif Refiğ’in yönettiği Siz Biraz Uzak Kaldınız (2021) filmini izledikten sonra aklıma takılan iki soru oldu. “Anlatılmayan gerçekler, yaşanmamış mıdır?”, “Peki, ya yaşananlar, ne zaman anlatılabilecektir?” Nezaket Erden ve Nazlı Bulum’un canlandırdığı, aynı evi paylaşan iki çocukluk arkadaşı kadının kendilerine itiraf ederken bile çekindikleri bir ilişkileri vardır. Karakterlerin bir şekilde sonlandırmak istedikleri bu ilişki, seyirciyi toplumsal kabuller üzerinde düşünmeye sevk eder. Muhafazakar bir kültürün zihinlerde yarattığı korkular, insanın kendi gerçeklikleriyle çatıştığında işin içinden çıkılmamaktadır. Böylece insanın hem kendisine hem de topluma biraz uzak kaldığını görürüz belki de. Ayrıca film, 58. Antalya Altın Portakal Film Festivalin’den En İyi Kısa Film ödülünü kazanmıştır.
Plastik Rüya (Yön. Merve Bozcu, 2021)
Plastik Rüya (2021), toplumun dayattığı güzellik kıstaslarının bir kadının kabuslarına nasıl dönüşebildiğini başarıyla gösterir. Filmin başrollerinde Nihal Yalçın, Salih Bademci ve Tuğrul Tülek yer almaktadır. Filmin yönetmeni ve senaristi Merve Bozcu, filmin hikâyesini oluştururken kendi hayatını etkileyen bir durumdan yola çıkmıştır. Kısa film, bir kadının dış görünümü hakkında yapılan yorumların o insanın psikolojisini nasıl etkileyebileceğini seyirciye gösterir. Ayrıca ticari kaygılarla kadınlar üstünde oluşturulmak istenen güzellik algısına dikkat çeker. Bunun yanı sıra kadınlar üzerinde geri dönüşü olmayan yıkıcı sonuçlar da seyircinin gözü önüne serilmektedir. Özellikle son dönemde sosyal medya kullanımının artışıyla kadınlar üzerinde artan bu algıya isyan niteliğindedir.
Flik Flok (Yön. Angeliki Pardalidou, 2020)
Kadın erkek ilişkileri, taraflar için her zaman çözülmesi zor bir bulmaca olmuştur. Bu sebeple çiftler birbirini anlamak ve ilişkilerini sürdürebilmek için birçok yöntem geliştirir. Bu filmde de çiftlerin ilişkilerini flik flok, oyunu yardımıyla sürdürmelerini izlemekteyiz. Oyunun kuralına göre çiftler serçe parmaklarını buluşturduklarında flik flok diyerek bir dilek tutarlar. Kadın, bir gün aldatıldığının farkına varır. Sevgilisine bir tuzak kurar. Böylece kendi hissettiklerini sevgilisine de ustalıkla yaşatır. Sonrasında ona yaptığının hesabını sorar. Ters köşe aldatma hikâyesinde köşeye sıkışan adam pişman olmuştur. Ancak iş işten geçmiştir. Artık ciddi kararlar almanın zamanı gelmiştir ve…flik flok.
Son olarak festival ile ilgili detaylı bilgi için : https://kadinyonetmenlerfestivali.com.tr/