Film Geliştirme Atölyesi ve Yapım Aşaması Atölyesi’nin yanı sıra Köprüde Buluşmalar panelleri, bu yıl da sinemacıların ilgisini çekecek konuları işlemeye devam ediyor.
Köprüde Buluşmalar, bu yıl düzenlediği paneller kapsamında EDEBIYAT VE FILM konusunu odağına alan bir oturuma ev sahipliği yapacak.
FİLM VE EDEBİYAT–HAKAN GÜNDAY “DAHA” VE ORHAN PAMUK “MASUMİYET MÜZESİ”
Sinema her dönemde kitaplardan ilham almıştır. Dünya çapında gişede en yüksek hasılatı yapan 20 filmden 10’u adaptasyon. Sinemada adaptasyon sınırlarının aslında ne kadar geniş olduğunu görmek için ne kadar çok çizgi roman, hikaye, roman, oyun ve biyografinin uzun metraj, kısa metraj, belgesel, televizyon filmi ya da dizisi olarak uyarlandığına göz atabiliriz. Fakat Türkiye’de adaptasyon dünyada olduğu kadar yaygın değil.
Oturumda izleyicilerin de katkısıyla, adaptasyon sürecinde; bir projenin fikren ortaya çıkışı, eseri üreten yazarın kendisiyle çalışma, yayın ve film sektörü arasındaki ilişki, uyarlama yapmak için ipuçları ve telif hakları üzerine genel sorulara cevap aranacak.
Yukarıda bahsettiğimiz konu ve soruların tartışılacağı söyleşide, HAKAN GÜNDAY ve NERMIN MOLLAOĞLU katılımcılarla adaptasyon süreci deneyimlerini ve adaptasyonun geleceği ile ilgili görüşlerini paylaşacaklar. 33. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Ulusal Jüri Üyesi HAKAN GÜNDAY’ın _DAHA_ romanı, Berlin ortak yapım marketi kapsamında Frankfurt Kitap Fuarı ile birlikte düzenlenen sinemada edebiyat adaptasyonu “BOOKS AT BERLINALE”ye Türkiye’den seçilen ilk eser olmuştu. Romanın sunumu ise Kalem Ajans’ın kurucularından NERMIN MOLLAOĞLU tarafından yapılmıştı.
Ayrıca yönetmen GRANT GEE ve yapımcı JANINE MARMOT, ORHAN PAMUK’un _MASUMIYET MÜZESI_ romanından esinlenerek geliştirdikleri belgesel projesinden, şehri de içeren filmlerinin yolculuğundan bahsedecekler. Panelin moderatörlüğünü Initiative Film’in kurucusu ve Torino Film Lab Adaptasyon Atölyesi kurucularından Isabelle Fauvel yapacak.
KÖPRÜDE BULUŞMALAR PANELLERI VE SINEMA DERSLERI ÜCRETSIZDIR.
İNGILIZCE – TÜRKÇE SIMULTANE TERCÜME YAPILACAKTIR.
KONUŞMACILAR VE MODERATÖR
1976’da Rodos [1] doğumlu HAKAN GÜNDAY, ilköğrenimini Brüksel [2]’de tamamladı. Ankara [3]’daki Tevfik Fikret Lisesi [4]’ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi [5] Edebiyat Fakültesi [6] Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde üniversite eğitimine başladı. Ertesi yıl Universite Libre de Bruxelles [7]’in siyasal bilimler bölümüne geçti. Öğrenimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi [8]’nde devam etti. İlk romanı Kinyas ve Kayra [9]’yı 2000 yılında o dönemde Om Yayınevi’nin
editörü Nevzat Çelik [10]’in desteği ile yayımladı. Sırasıyla Kinyas ve Kayra [9] (2000), Zargana (2002), Piç (2003), Malafa [11] (2005), Azil (2007), Ziyan (2009), Az (2011) ve Daha (2013) romanlarını yazdı.
Yayın dünyasının başarılı isimlerinden NERMIN MOLLAOĞLU 2005 yılında Kalem Ajansı kurdu. Türk edebiyatının önemli kalemlerinden oluşan 70’in üzerinde yazarın haklarını yurtdışında temsil eden Kalem Ajans aynı zamanda ITEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’ni de düzenlemektedir.
Yönetmen, fotoğrafçı ve görüntü yönetmeni olan GRANT GEE, ilk olarak İngiliz alternatif rock grubu Radiohead hakkında çektiği “Meeting People is Easy” belgeseliyle adını duyurdu. 90’ların başında U2’nun “Zoo TV and Zoo Radio”sunda çalıştı ve Expo 92 için Mark Neale ile ortak işler yaptı. 96’da Spooky grubu için 27 dakikalık kısa film çekti. 2000 yılında Scott Walker’ın yürüttüğü Meltdown Festivali’ni bütünüyle filme çekti. Kısa ve deneysel filmleri British Council de dahil olmak üzere birçok kurumun uluslararası dolaşımında gösterildi. 2006’da “A Swarm of Angels” filminde görüntü yönetmenliği yaptı. 2007’de 10 dakika uzunluğunda “Western Lands” adında bir kısa film yaptı. 2010’da UK Film Council’den son projesi olan müzik belgeseli “New Career in a New Town: David Bowie in Berlin” için fon sağladı. 2011’de son filmi “Patience: After Sebald” Uluslararası Vancouver Film Festivali ile New York Film Festivali’nde gösterildi.
Britanya televizyonu için hazırlanan birçok drama ve belgeselin yapımcılığını üstlenen JANINE MARMOT, Made In Heaven for Queen Productions ve British Film Institute için hazırlanan kısa film serilerinin de yapımcılığını üstlendi. Bu filmler Venedik Film Festivali’nin yanı sıra Londra, Gent, Rio ve Florida Film Festivallerine davet edildi. Stockholm ve Locarno Film Festivallerinde ödül alan Quay Biraderlerin çektiği Institute Benjamenta’nın yapımcılığını üstlendi. Ardından aksiyon ve özel efektlerin bulunduğu Simon Pumrnell, Chantal Akerman, Christopher Petit ve Nichola Bruce’un filmlerinin yapımcısı oldu. Janine Marmot, hali hazırda yapımcılığını üstlendiği uzun metraj uyarlama filmler geliştirmeye devam ediyor.
Kariyerine yapımcı olarak başlayan ISABELLE FAUVEL 1993 yılında, geliştirme aşamasındaki filmlere danışmanlık vermek amacıyla Initiative Film’i kurdu. Artistik direktör ve özel projelerde hikaye editörü de olan ve birçok farklı endüstiryi buluşturan özel buluşmalar yöneten Fauvel, “yayın” ve “yapım” dünyalarını bir araya getiren adaptasyon/edebiyat uyarlaması konusunda da uzman bir isim. Kudüs Film Festivali için de çalışan Fauvel, birçok festivalle yapısal anlamda çalışmalar yapıyor ve projeleri için ortaklıklar arayan yetenekli isimleri destek veriyor.
KÖPRÜDE BULUŞMALAR