Akbank Kısa Film Festivali, 2004 yılından bu yana kısa filmlerin uygun koşullarda gösterimini ve izleyiciye ulaşmasını sağlamak, ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları desteklemek, dünyadan ve Türkiye’den gelen farklı kültürlerdeki örnekleri sunmak, bir festival kültürü içinde kısa filmin tartışılacağı platformu sağlayarak sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival geleneği oluşturmak amacıyla izleyicisiyle buluşuyor. Ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ana kategoriden oluşan yarışma bölümlerinin yanı sıra, sinema sektöründeki deneyimli isimlerle birlikte çeşitli atölye çalışmalarına, söyleşilere ve Masterclass’lara ev sahipliği yapıyor. Akbank Kısa Film Festivali; “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif”, “Özel Gösterim” ve “Forum” bölümlerinden oluşuyor. Festival her yıl; Cannes, Berlin, Venedik gibi dünyanın önde gelen film festivallerinden birçok dikkat çekici yapıma ev sahipliği yapıyor.
Önümüzdeki yıl 21-31 Mart 2022 tarihleri arasında 18.kez düzenlenecek olan Akbank Kısa Film Festivali’nin Yarışma Bölümü için başlayan başvurular 24 Aralık 2021 tarihine kadar devam edecek. Ulusal ve uluslararası olmak üzere iki kategoride gerçekleşecek yarışmalara; kurmaca, belgesel, deneysel ve canlandırma türlerindeki yapımlar katılabilecek. “En İyi Film” ödülünü alan eserlerin sahipleri Akbank Sanat tarafından ulusal kategoride 40.000 TL, uluslararası kategoride 5.000 USD ile ödüllendirilecek. Festivale katılmak isteyenler, online başvuru formunu bu sayfa üzerinden doldurarak, başvurularını gerçekleştirebilirler.
18. Akbank Kısa Film Festivali’ne başvuru sürecinde yeni sinemacılara ilham vermesi için son beş yılın ödül kazanan yapımlarını da hatırlatmak istiyoruz.
13. Akbank Kısa Film Festivali Kazananları
Cemil Şov – Ulusal Kategori Ödülü
Hayatı film sahnesi gibi gören Cemil, aslında orta sınıfa mensup bir güvenlik görevlisidir. Tek arzusu, çalıştığı AVM’de ayın elemanı seçilip platonik aşkı Burcu’nun dikkatini çekmektir. İçinde büyüttüğü umudu onu her yeni güne heyecanla uyandırmaktadır. Bir gün oyuncu olmaya karar verir ve çok istediği seçmelere katılma şansı bulur; ancak istediği performansı gösteremez. Cemil’in hayaline yaklaşırken tökezlediği bu yol onu içten içe yeni bir dünyaya yöneltir. Artık birçok değer Cemil için önemsizleşmiştir ve kurguyla gerçeği birbirinden ayırt edemeyecek bir hâle gelmiştir. Cemil kendi hayatını kendi sahnesinde ve kendi senaryosuyla oynamaya başlamıştır.
Yönetmenliğini Barış Sarhan’ın üstlendiği Cemil Şov, oyuncu kadrosuyla da dikkatleri üstüne çekiyor. Alican Yücesoy, Salih Kalyon, Serkan Keskin gibi nüfûzlu isimlerin performanslarıyla desteklediği film, 13. Akbank Kısa Film Festivali Ulusal Kısa Film Ödülü’nün sahibi olurken aynı zamanda Antalya Film Forum Uzun Metraj Kurmaca (Work in Progress) Platformu Ödülü’nün de sahibi oldu.
Filmin 2021 yılında tamamlanan uzun metraj versiyonu ise katıldığı birçok festivalden ödülleri toplamaya devam ediyor. Yenilenen kadroda; Alican Yücesoy, Nesrin Cavadzade, Cezmi Baskın gibi isimler yer alıyor.
Limbo – Uluslararası Kategori Ödülü
Türkçe adı “Araf” olarak çevrilen Limbo, Kotzamani evrenini sinemasal bir deneyim eşliğinde seyirciyle buluşturuyor. Distopyavari bir mekân anlatısı üzerine kurulan hikâye, bir grup çocuğun büyüme serüveni üzerinden ilerliyor ve başka bir dünya tasarısı sunuyor. Sıkışmışlık, ait olamama, yersiz yurtsuzluk gibi kavramları soğuk renklerin kullanımıyla kadraja alıyor. Filmin geneline yayılan beyaz renk ağırlığı, ürperti ve tekinsizlik hissini yaratıyor.
Katıldığı birçok festivalde dikkatleri üzerine çeken Limbo, imgesel bir diyalogla film dilini yenilikçi bir üslûpla oluşturuyor. Uluslararası düzlemde adından sıkça söz ettirmeyi de ihmal etmiyor, keza filmin büyük bir özenle detaylandırılmış sinematografisi görsel bir şölenle seyirciyle buluşuyor.
Limbo; Milano En İyi Kısa Film ödülü, Tirana En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülü, Festival Tous Courts Mansiyon Ödülü, Genç Jüri Mansiyon Ödülü, Curta Cinema En İyi Yönetmen Ödülü, Genç Jüri Büyük Ödülü, Gérardmer Büyük Ödül gibi birçok ödülün sahibi olurken, 13. Akbank Kısa Film Festivali Uluslararası Kategori En İyi Kısa Film Ödülü’nün de sahibi oldu.
14. Akbank Kısa Film Festivali Kazananları
Mutluluk – Ulusal Kategori Ödülü
Sarajevo Film Festivali ve Boğaziçi Film Festivali’ndeki gösterimlerinin ardından 2018 yılında Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Ulusal Yarışma En İyi Kısa Film Ödülü’ne layık görülen Mutluluk, Necip Çağhan Özdemir’in ilk kısa metrajlısı olma özelliği taşıyor. İşçi sınıfının tüm sorunsalını kendi sinemasal deneyimleriyle harmanlayan Özdemir; umudun, yarınlara olan inancın, emeğin ve gücün yanına konuşlandırıyor kamerasını ve izleyenlere on iki dakikalık bir sinema gerçekliği sunuyor.
Mutluluk, tüm bedensel işlerin ağırlığı altında ezilen, hayatı omuzlarına yüklenmiş; ancak kalbi enerjik bir adamın hikâyesidir. Film, kazandığı her bir lokmada emeği olan, kimsenin hayat yolculuğuna taş atmayan, bilindik güvenilir semt insanı; herkesin hayatında bir şekilde görüşleriyle, tavsiyeleriyle, mücadelesiyle yer edinmiş bir işçinin merkezinde senaryosunu şekillendiriyor. Seyirciyi, çevresindeki insanlara mutluluk saçan, ümit vadeden yorgun bir adamın hayat yolculuğuna tanık tutuyor.
14. Akbank Kısa Film Festivali, Ulusal Yarışma En İyi Kısa Film Ödülü’nü göğüsleyen Mutluluk; 70. Cannes Film Festivali, I. Hollywood Türk Film Festivali Gösterim Seçkisi, 40. Clermont Ferrand Kısa Film Festivali Film Market Türkiye’den Kısalar Hazarfen Film Galeri Seçkisi gibi birçok festivalde gösterildi.
Aria – Uluslararası Kategori Ödülü
14. Akbank Kısa Film Festivali’nin Uluslararası En İyi Kısa Film Ödülü’nü alan Aria, Güney Kıbrıslı yönetmen Myrsini Aristidou’nun imzasını taşıyor. Yapıt, Akbank Film Festivali dışında Venedik ve Sundance gibi önemli festivallerde de gösterildi. Film, Aria’dan önce üç kısa metrajın altında daha imzası bulunan yönetmenin ilk uzun metrajlı projesinden önceki son kısası olarak dikkat çekiyor ve günümüz Atina’sında bir kebap restoranda çalışan Aria’nın hikâyesine odaklanıyor. Aria, babasıyla birlikte sürücü kursuna gitmeyi hedefler; ancak planlar ters teper.
Aria, kusursuz görüntü ve ses yönetimi ile yönetmenin ne kadar gelecek vadettiğinin göstergesi niteliğindedir. Hikâyenin dokusunu oluşturan meselelere yaklaşım tarzı ise görülmeye değer.
15. Akbank Kısa Film Festivali Kazananları
Ablam – Ulusal Kategori Ödülü
“Elif 10, ablası Ayşe ise 13 yaşında. 1980’lerin ortasında, yapış yapış bir yaz. Ayşe ise bir kaza geçirince tüm yaz mevsimini yatarak geçirmek zorunda kalıyor. Ablasının kendisine sürekli sinirlenmesini anlamıyor Elif, sanki Ayşe ulaşamadığı başka bir diyarda.”
Elif Türkölmez tarafından yazılan “Anne Kız Harikasın” isimli kitabın uyarlaması olan film, Burcu Aykar’ın Ölüm’den (2009) sonra çektiği ilk kısa film. Aynı zamanda sinema eleştirmenliği de yapan Aykar için film üretmeye verdiği bu uzun ara, onu yönetmenlik konusundaki en önemli başarısı olan Ablam’a sürüklemiş. Tüm yaşıtların gezip tozduğu, oyunlar oynadığı bir yaz mevsiminde bir odaya sıkışıp kalmanın verdiği o çaresizliği izleyenlere hissettirmekte oldukça iyi bir iş çıkarıyor.
All These Creatures – Uluslararası Kategori
Avustralyalı yönetmen Charles Williams’ın son kısası olan film, yalnızca 15. Akbank Kısa Film Festivali’ne değil, dünya festivallerinin tamamına damgasını vurdu desek yanlış olmaz. Katıldığı festivallerin en prestijlilerinden olan Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Altın Palmiyesi’ni kucaklamasının yanında, onlarca farklı ödüle de layık görüldü. Sinematografik açıdan Bertrand Mandico filmlerini anımsatan All These Creatures, aynı zamanda ustaca inşa edilmiş distopik atmosferinden de güç alıyor. Anlatıcımızın gözünden ve zihninden, onun düşünüşünden hareketle olayların gelişimine tanık olan izleyici açısından bir film olmaktan çıkıyor ve bir deneyime dönüşüyor. Bunların yanında, 16mm ile çekilmiş olması da cabası. Yapıtın konusu kısaca şöyle: Yaşadığı yer böcek istilasına uğrayan çocuk, babasının içinde bulunduğu ruhsal bunalımı sebepleriyle çözümlemeye çalışıyor.
16. Akbank Kısa Film Festivali Kazananları
Avarya – Ulusal Kategori
“Geceyi ve gündüzü tekrar bulana kadar beraberiz.”
Gökalp Gönen’in yönetmen koltuğunda oturduğu Avarya (2019) bilim kurgu animasyon tarzının iyi bir örneği olarak insan robot ilişkisine farklı bir bakış sunuyor. Film, insanlığın pek de parlak olmayan meçhul geleceğinde değişen rolleri ve durumları anlatıyor. Hikâyemizin kahramanı, yaşanabilir bir gezegen bulma umuduyla uzay gemisiyle gezegenler arası yolculuğa çıkıyor ve kendini karanlık bir maceranın için de buluyor. Filmi, bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un ortaya koyduğu Üç Robot Yasası’ndan ilham alarak çeken yönetmen, insanlar arasındaki çatışmayı ve bunun sonucunda ortaya çıkan trajediyi seyirciye sunuyor. Avarya, steampunk estetiğinden beslenen etkileyici görsel tasarımı, animasyon kalitesi ve ses dizaynıyla farklı ve sersemletici bir seyir deneyimi yaratıyor.
Daughter – Uluslararası Kategori
Affetmek mi? Kaçmak mı?
Yönetmen Daria Kashcheeva, kukla animasyonu Daughter (2019) filmiyle aile ilişkilerine odaklanıyor ve bir baba kız ilişkisi üzerine basit ama cevaplaması zor bir soru soruyor. Acılar saklanmalı mıdır? Babasından sevgi görmemiş olan bir kız çocuğu, kendini iç dünyasına mı kapatmalıdır yoksa çok geç olmadan babasını anlamayı denemeli; hatta onu affetmeyi mi öğrenmelidir? Yönetmen Daria Kashcheeva, Prag FAMU’de lisans eğitimini animasyon bölümünde tamamladı. Öğrenciyken ürettiği filmler pek çok festivalde gösterildi. 2017 Cannes Film Festivali’nde “To Accept (2017)” isimli filmiyle Nespresso Talents ödülünü aldı. Pek çok toplumda bıçak sırtı bulunan problemli aile ilişkilerini kukla animasyonu ile perdeye taşıyan yönetmen özgün ve sıra dışı görsel dünyası ile izlenmesi keyifli bir film sunuyor.
17. Akbank Kısa Film Festivali Kazananları
Tapınak – Ulusal Kategori
15.Akbank Kısa Film Forum’unda birinci olmasının ardından 17. Akbank Kısa Film Festivali’nde ulusal kategoride En İyi Kısa Film ödülü alan Tapınak (2020)’ın yönetmenliğini Murat Uğurlu üstleniyor. Siyah-beyaz çekilmiş olan filmin görüntü yönetmenliğini ise Akın Çetin üstleniyor.
Bir konteyner parkında gece bekçiliği yapan Mevlüt, tüm çabalarına rağmen bir türlü bekçi köpeği gibi havlamayan yeni köpeği eğitmek için sıra dışı yöntemlere baş vurmaktadır. Mevlüt’ün oldukça sessiz ve sakin geçen gece nöbetleri, bir otobüs dolusu yaşlı turistin ziyaretiyle son bulur. Bu ziyaretler her gece tekrarlanmaya başlayınca Mevlüt’ün de bastırdığı korkular su yüzüne çıkar.
I’m Afraid to Forget Your Face – Uluslararası Kategori
“Sevgilisinden ayrı kaldığı seksen iki günün ardından; Adam, onunla yeniden bir araya gelebilmek için zorlu ve cesaret gerektiren bir yolculuğa çıkmaya karar verir. “
Mısır, Fransa, Belçika, Katar ortak yapımı ve yönetmen Sameh Alaa’nın son kısa metraj filmi I Am Afraid To Forget Your Face, 17. Akbank Kısa Film Festivali’nin “Dünyadan Kısalar” bölümünde yarıştı ve En İyi Film Ödülü’ne layık görüldü. Yönetmenin 4:3 formatında çektiği film, ülkesi için bir ilki gerçekleştirerek; 2020 yılında Mısır’dan Cannes Film Festivali’ne katılmıştı.
Sinemayı medyatif bir deneyim olarak gören ve seyircilere gözlem yapmak için bir alan bırakmanın iyi olduğunu düşünen yönetmen, bu gözlem anlarında bir denge ve ritim oluşturmaya çalışarak incelikli bir hikâye anlatmayı ve size özel alanlar sunmayı başarıyor.