Sinemanın yaratıcı bakış açısı ve etki gücünden yararlanarak toplumsal konularda farkındalık yaratmayı amaçlayan Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması 2022 yılında “Yeni Dünyada Yeni Meslekler” Teması’yla 6. kez düzenlenmeye hazırlanıyor.
İlham veren hikayelerin toplumla paylaşılmasına olanak tanıyan çok sayıda projeyi destekleyen Sabancı Vakfı’nın, toplumsal konularda farkındalık yaratmak adına sanatın gücünden yararlanmak için hayata geçirdiği “Kısa Film Uzun Etki” isimli Kısa Film Yarışması bu yıl da sinemanın yaratıcı bakış açısından ve etki gücünden yararlanarak toplumsal konularda farkındalık yaratmaya hazırlanıyor.
İlk yılında “Mülteci Kadınlar”, ikinci yılında “Çocuk İşçiler”, üçüncü yılında “Ayrımcılık”, dördüncü yılında “Dijital Yalnızlık” ve beşinci yılında “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar” temalarıyla düzenlenerek yoğun ilgi gören yarışmanın, altıncı teması olan “Yeni Dünyada Yeni Meslekler” ile önümüzdeki yıl; pandeminin tüm dünyada başlattığı köklü değişimlerin iş kollarını ve iş yapış şekillerini derinden etkilemesine odaklanacak. Festival, bu yılki temasını şu şekilde anlatıyor; ”Dijitalleşen yeni dünya düzeninde, bazı prestijli işlerin önemini yitirirken, bazı mesleklerin ise yıldızı parladı. Bu meslekler, eğitim alanında birtakım yeni ihtiyaçların doğmasına sebep oldu. Yeterli eğitimsel dönüşümlerin sağlanamaması, iş kollarındaki değişimlerde bir adaptasyon sorununa yol açtı. Değişen mesleki şartlara uyum sağlayamayan bireyler işsizlik sorununun da giderek artmasına neden oldu. Bu durumun bireyler üzerindeki psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileri, ekonomik sorunların beraberinde yeni çıkmazlar getiriyor.” Sosyal sorunlara dikkat çekecek kısa filmler için son başvuru tarihi 19 Kasım 2021.
Festivalin beş yıllık serüveninde şimdiye kadar yarışma birincilik ödülünü kazanan; Mustafa Koray Polat’ın imzasını taşıyan ‘’Duvar’’, Tolga Özdemir’in yönetmen koltuğunda oturduğu ‘’Nilüfer’’, Yahya Ozan Çalışkan’ın ‘’Gülizar’’, Efecan Yıldız’ın ‘’Parti’’ ve Anıl Gök’ün yönetmenliğini üstlendiği ‘’Cansuyu’’ filmleri oldu.