4–15 Haziran tarihleri arasında New York’ta düzenlenen 2025 Tribeca Film Festivali, bu yıl müzik temalı projelere ve güçlü belgesellere verdiği yer ile dikkat çekiyor.
Festivalin açılışı, 4 Haziran tarihinde, müzisyen Billy Joel’un hayatını konu alan iki bölümlük HBO belgeseli Billy Joel: And So It Goes ile yapıldı. Joel, sağlık sorunları nedeniyle açılışa katılamadı ancak Robert De Niro, Whoopi Goldberg ve Tom Hanks gibi isimler etkinlikte yer aldı. Festival programının dikkat çeken işlerinden biri, Miley Cyrus’un yönetmenlerinden biri olduğu görsel albüm projesi Something Beautiful‘da önemli yer tutuyor. 6 Haziran’da prömiyeri yapılacak olan bu 55 dakikalık film, sanatçının müzikal yolculuğunu bir tür pop-operaya dönüştürüyor. Film, Pink Floyd’un The Wall ve Mandy gibi eserlerden ilham alıyor. Gösterimin ardından 12 Haziran’da sınırlı sayıda sinemada vizyona girmesi bekleniyor. Kevin Bacon ve Kyra Sedgwick‘in başrollerini paylaştığı The Best You Can adlı film de festivaldeki dikkat çeken yapımlardan biri. Gerçek hayatta da evli olan çift, filmde bir güvenlik görevlisi ile emekli bir üroloğun dostluğunu canlandırıyor. Çift, karakterlerinin yabancılığını yansıtmak amacıyla ayrı ayrı prova yaptı.
Festivalin Genel Havası
Tribeca 2025, pandemi sonrası dönemde sinemanın toplumsal iyileşme ve aktivizmle olan bağını güçlendiren bir programla öne çıkıyor. Geçen yıllara kıyasla müzik temalı projelerin artması dikkat çekerken, belgesellerde ise bireysel mücadeleler ve sistem eleştirisi ön planda. Özellikle iklim krizi, toplumsal eşitsizlikler ve LGBTQ+ hakları gibi küresel meselelerin filmlerde daha doğrudan işlendiği görülüyor. Festival, bu yönüyle yalnızca bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda bir farkındalık platformu işlevi üstleniyor. Trans çocukların yaşam mücadelesini anlatan Just Kids, feminist yayıncılığın öncüsü “Ms.” dergisinin doğuşunu konu alan Dear Ms.: A Revolution in Print ve gazeteci Barbara Walters‘ın kariyerini ele alan Tell Me Everything gibi yapımlar öne çıkıyor. Ayrıca, Allyson Felix‘in Nike ile yaşadığı çatışmayı ve annelik mücadelesini işleyen She Runs The World belgeseli de ilgi görüyor. Festivalin kapanışı ise 15 Haziran’da yapılacak. Programda Leonardo DiCaprio’nun yapımcılığını üstlendiği Yanuni adlı belgesel yer alıyor. Film, Amazon bölgesinde çevreyi korumak için mücadele eden aktivist Juma Xipaia’nın hikâyesini anlatıyor.
2025 Tribeca Film Festivali, hâlâ sürüyor ve her gün sinemanın kültürel, politik ve kişisel yönlerine dokunan etkinliklerle izleyicileri kendine çekiyor.