“Polonya-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 600. Yılı” nedeniyle düzenlenen kültür programı kapsamında, 33. İstanbul Film Festivali’nde, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Lech Majewski, Pawel Pawlikowski, Joanna Kos-Krauze ve Krzysztof Krauze filmleri sinemaseverlerle buluşuyor. Festival, ayrıca bu sene Canlandırma Sineması bölümünde “Polonya Canlandırma Sineması”ndan örneklere yer verecek. Festival kapsamında sinemacıları bir araya getiren “Köprüde Buluşmalar”da ise Polonyalı görüntü yönetmenlerinin katılacağı söyleşiler gerçekleşecek.
33. İstanbul Film Festivali bu yıl, Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı bir dijital platform olan Culture.pl ile işbirliği içinde Polonya filmlerine ayrı bir yer ayırıyor. Bu yıl Festival’in “Ustalar” bölümünün en önemli konuğu Andrzej Wajda. Bu bölümde ünlü yönetmenin son filmi “Walesa: Man of Hope” ilk kez İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.
Polonya’nın bağımsızlık lideri Lech Walesa’nın hayatını konu alan film, Walesa’nın tersane işçiliğinden, liderliğe uzanan hayatını sinematografik bir dille anlatıyor. İlk gösterimini, geçtiğimiz Eylül ayında 70. Venedik Film Festivali’nde yapan filmin başrollerini Robert Wieckiewicz ve Agnieszki Grochowsk paylaşıyor.
“Walesa: Man of Hope” hayatının en zor filmi…
İstanbul Film Festivali tarafından bu yıl “Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen Andrzej Wajda, “Walesa: Man of Hope” u hayatının en zor filmi olarak nitelendiriyor. “Yönetmenlik hayatımın bu filmi yapmadan sonlanmasını asla istemezdim” diyen Wajda, filmi yapma amacını şöyle anlatıyor:
“Bir insanlık kahramanının hikâyesini paylaşmak istedim. Sosyal olarak zor şartlarda yola başlayan, bulunduğu pozisyona masum ve emin adımlarla gelen ve bunu sadece kendi zekası, gücü, enerjisi ve isteği ile gerçekleştiren bir kahramanın hikayesini… Eski bir dostum da olan Walesa’nın hikayesini anlatmak görevimdi…”
Film, 12 Nisan Cumartesi günü saat 16:00’da Atlas Sineması’nda, 14 Nisan Pazartesi günü 13:30’da ve 20 Nisan Pazar günü saat 19:00’da City’s de gösterilecek.
Lech Majewski’nin son filmi “Köpeklerin Tarlası” da, “Ustalar” kategorisinde
Festival’in “Ustalar” bölümünde gösterilecek bir diğer Polonya filmi Lech Majewski’nin son filmi “Köpeklerin Tarlası”. Film, Polonya devlet başkanı Lech Kaczynski’nin Rusya’da bir uçak kazasında öldüğü 2010 senesinde geçiyor. Majewski, bu ulusal trajediyi, filmde, sevgilisini bir araba kazasında kaybeden şair Adam karakterinin kişisel trajedisi ile bir arada anlatıyor.
İstanbullu sinemaseverler Majewski’yi daha önceki yıllarda İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilen “Değirmen ve Haç”, “Cam Dudaklar ve Wojaczek” adlı filmlerinden yakından tanıyorlar.
“Köpeklerin Tarlası” 9 Nisan Çarşamba günü saat 11.00’de Rexx Sineması’nda, 10 Nisan Perşembe günü saat 19:00’da Feriye Sineması’nda, 11 Nisan Cuma günü ise Atlas Sineması’nda izlenebilecek.
Siyah-beyaz gerçek bir yaşam hikayesi: “Taş Bebek”
Yönetmenliğini Joanna Kos-Krauze ve Krzysztof Krauze’nin üstlendiği “Taş Bebek” (Papuszka), gerçek bir yaşam öyküsüne dayanıyor. 2013 yapımı filmin dünya prömiyeri, geçtiğimiz Temmuz ayında 48. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Aynı Festival’de Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen siyah beyaz çekilmiş filmin, uluslararası pek çok ödülü bulunuyor.
Film, Polonya’da lanetli bir şair olarak bilinen, Papuszka lakaplı Bronislawa Wajs’ın trajik hikayesini anlatıyor. Filmde Papuska rolünü Jowita Budnildk oynarken, diğer rolleri Antoni Pawlicki, Zbigniew Walerys ve Artur Steranko paylaşıyor.
Film, 15 Nisan Salı günü 16:00’da Atlas Sineması’nda, 16 Nisan Çarşamba günü saat 19:00’da City’s de, 17 Nisan Perşembe günü ise saat 13:30’da Rexx Sineması’nda gösterilecek.
Filmin görüntü yönetmenleri Krzysztof Ptak ve Wojciech Staron, ayrıca Festival kapsamında düzenlenecek “Köprüde Buluşmalar”a konuk olacak. Sinema sektörü profesyonellerine yönelik etkinliğe konuşmacı olarak katılacak Ptak ve Staron, siyah beyaz filmdeki çalışma süreçlerini paylaşacaklar.
Pawlikowski, “Ida” ile Holokost’un izinde…
Pawel Pawlikowski’nin son filmi “Ida”, Festival’in dikkat çekici filmleri arasında yer alıyor. 1960’larda geçen film, Polonya’da Nazi işgali ve Holokost’un izlerini sürüyor. 2014’ün en iyi filmlerinden kabul edilen “Ida”‘nın, Londra, Gijon, Les Arcs, Varşova ve Toronto gibi uluslararası festivallerden aldığı pek çok ödül bulunuyor.
Filmde, genç rahibe adayı Anna’nın son yeminini etmeden hemen önce, aslında Yahudi olduğunu öğrenmesiyle değişen hayatını ve teyzesiyle birlikte gerçek köklerini ve aile sırlarını bulmak üzere çıktığı keşfi anlatılıyor. Polonya asıllı İngiliz yönetmen Pawlikowski’nin kendi ülkesinde çektiği ilk yapım olan filmde, Agata Trzebuchowska, Agata Kuesza ve Dawid Ogrodnik oynuyor.
Film, 9 Nisan Çarşamba günü saat 13:30’da ve12 Nisan Cumartesi günü saat 19:00’da Atlas Sineması’nda, 11 Nisan Cuma günü saat 16:00’da ve 14 Nisan Pazartesi gün saat 21:30’da City‘s’ de sinemaseverlerle buluşacak.
Polanski’den “Kürklü Venüs”
Festival’in, Akbank Galaları bölümünde, bu sene Roman Polanski’nin “Kürklü Venüs” adlı son filmi gösterilecek. Polanski, Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan “Kürklü Venüs”ü David Ives’in aynı adlı iki kişilik tiyatro oyunundan uyarlayarak çekti. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan film, bir yönetmen ile onun sahneye koyacağı oyunda başrolü kapmaya çalışan aktristin birbirine hazırladığı tuzakları anlatıyor. Efendi ve köle rollerinin sürekli değiştiği senaryoda, Polanski bir yandan kendisiyle de dalga geçiyor. Filmde, Mathieu Amalric ve Polanski’nin eşi Emmanuella Seigner oynuyor.
2014 Lumiere En İyi Senaryo Ödülü sahibi olan film, 10 Nisan Perşembe günü 21:30’da Atlas Sineması’nda, 11 Nisan Cuma günü 21:30’da Rexx Sineması’nda, 12 Nisan Cumartesi günü ise saat 13:30’da City’s ve Atlas sinemalarında gösterilecek.
Polonya canlandırma sinemasının 40 önemli örneği Festival’de
Festival’de yer alan, “Polonya Canlandırma Sineması” bölümü 40 kısa metrajlı filmi bir arada sunuyor. Poznan Canlandırma Film Festivali direktörü, sanat tarihçisi ve eleştirmen Marcin Gizycki tarafından hazırlanan bölümde, 1940’ların başından günümüze kadar uzanan dönemden örnekler üç bölüm halinde sunulacak.
Polonya deneysel canlandırma sinemasının en iyi örneklerinin sunulacağı gösterimlerde, soyut filmler ve el çizimi animasyonlar bulunuyor. İzleyiciler gösterimlerde, aralarında Jozef Robakowski, Jerzy Kalina, Jan Lenica, Walerian Borowczyk, Zbigniew Rybczynski ve Jerzy Kucia’nın da bulunduğu dünyaca ünlü animasyon sanatçılarının çalışmalarını izleyebilecekler.
Filmler 7, 8, 9, 12, 13 Nisan tarihlerinde Pera Müzesi ve Atlas Sineması’nda izlenebilecek.
“Polonya Canlandırma Sineması” bölümü kapsamında ayrıca, 12 Nisan Cumartesi günü, Polonyalı sinemacıların katılacağı bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Canlandırma sinemasının yaratıcı yönetmenlerinden Mariusz Wilczynski ve film eleştirmeni Adriana Prodeus Pera Müzesi’nde yapacakları konuşmada, deneysel canlandırma sinemasının tarihi ve görsel sanatlar arasındaki ilişkiyi irdeleyecek.
“Polonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü” nedeniyle tüm sene boyunca gerçekleşecek etkinlikleri görmek için ise, http://turkiye.culture.pl/tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Culture.pl ve Adam Mickiewicz Enstitüsü hakkında:
Culture.pl, Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından 10 yılı aşkın bir süredir yürütülen, Polonya kültürel etkinliklerini uluslararası zeminde tanıtmaya odaklanan dijital bir platform. Culture.pl, ilgilenenlere, Polonya kültürü, kültür kurumları, sanatçıları ve sanatı üzerine kaleme alınan makale ve bilgilendirici metinlerin yanı sıra düzenlenen uluslararası etkinlikleri de yakından takip etme fırsatı sunuyor.
Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan ve bu bağlamda uluslararası kültür kurumları, galeri, tiyatro ve festivallerle birlikte çalışan bir kurum.
Projelerinde Türkiye’den Sakıp Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Istanbul Modern, CerModern, İstanbul Teknik Üniversitesi, Istanbul Kültür ve Sanat Vakfı, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, SALT gibi pek çok kurumun yanı sıra Bozar, La Monnaie, Edinburgh Uluslararası Festivali, Southbank Centre, Barbican Centre, Whitechapel Gallery, Londra Tasarım Festivali, Martin Gropius Bau, Teatro Real, Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi, Brooklyn Academy of Music ve Lincoln Center gibi uluslararası kültür-sanat kurumları ile işbirliği içinde çalışıyor.
Pek çok ülkede önemli kültürel etkinlikler düzenleyen Adam Mickiewicz Enstitüsü’nün projeleri arasında, “İsrail Polonya Yılı”, “İngiltere Polska Yılı”, “Polonya AB Dönem Başkanlığı Uluslararası Kültür Programı Kültür Orkestrası”, “Polska Müzik” ve “Proje Asya” yer alıyor.