Koç Üniversitesi’ne bağlı ANAMED’de açılan ‘Günlük Sesler’ sergisi İstanbul’un karakteristik sesleriyle gündelik yaşamda karşımıza çıkan sesleri sanatseverlere dinletiyor. Serginin İstanbul’un Sesleri adlı bölümünde, Pınar Çevikayak’ın İstanbul’da kaydettiği seslerden oluşan ses haritası ‘Soundsslike’ sitesi de tanıtılıyor.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Merkezi, şu sıralar ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. ‘Günlük Sesler: Sesi Gündelik Hayat Üzerinden Keşfetmek’ isimli sergi; ziyaretçileri trafik, seyyar satıcı, martı, vapur düdüğü ve Akbil sesi gibi kent yaşamına dair çeşitli tınılarla ve çamaşır makinesi sesi, klavye tıkırtısı gibi gündelik hayatta sürekli maruz kalıp üzerinde durmadığımız seslerle karşılıyor.
Üç bölümden oluşan serginin ilk bölümünde günün temposunda duymamaya başladığımız seslerin ayrıştırıldığı etkileşimli bir yerleştirme var. Düğmelere basıldığı zaman bahsi geçen ağırlıklı elektronik aletlerin çıkardığı sesler duyuluyor. Bir sonraki bölümde senaryo ve kurgusu Vassilis Danellis’e, hareketli görselleri Hürcan Emre Yılmazer‘e ait olan ‘Şehirde Başka Bir Gün Daha’ adlı ses yerleştirmesi var. Sokakta kaydedilen ses ve efektlerden oluşan bir hikâye kısa film tadında ziyaretçilerle buluşturuluyor. Sesin üç boyutlu ve dinamik olarak mekânda deneyimlenmesini sağlayan Dolby Atmos teknolojisi, Türkiye’de ilk kez bu sergide kullanılıyor.
Kent seslerinin derlendiği son bölümde ise İstanbul’un Sesleri adlı proje kapsamında bir yıldır semt seslerini kayıt altına alan Pınar Çevikayak Yelmi ile İstanbul’un ses haritası niteliğinde ‘Soundsslike’ adlı interaktif web sitesini hazırlayan Hüseyin Kuşçu‘nun ortak çalışması yer alıyor. Soundsslike’ın en ilgi çekici tarafı ise kullanıcıların da sisteme girerek etraflarında duydukları sesleri siteye ekleyebilmeleri. Bölgelere göre dinlenebilen sesler temalara göre de kategorize edilmiş. Örneğin harita üzerinde Eminönü’ne tıklanıldığında seyyar satıcılar, balıkçılar gibi sesleri ,Beyoğlu’na tıklandığında nostaljik tramvay sesi ile dükkanlardan yükselen sesleri ayrı ayrı dinlemek mümkün.
8 Ocak‘ta açılan ‘Günlük Sesler’ sergisi, 20 Mart‘a kadar ziyaret edilebilir.