Kanada’nın 150. Kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Kanada Büyükelçiliği’nin katkılarıyla, Başka Sinema ve İstanbul Modern Sinema işbirliğiyle düzenlenen Kanada Film Günleri’nin gösterimleri 19-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern’de, 23-27 Ekim tarihleri arasında da Boğaziçi Üniversitesi Sinebu’da gerçekleşecek.
Kanada sinemasının dünyaca tanınan yönetmenlerinin filmlerinden bir seçki sunulacak program çerçevesinde, 1991’den bugüne imzasını attığı büyük yapımlarla Oscar dahil pek çok büyük ödüle layık görülmüş Hint asıllı Kanadalı yönetmen Deepa Mehta da İstanbul’a gelecek.
İstanbul Modern’de; Deepa Mehta: Bir Başkaldırı Sineması
Kanada Film Günleri çerçevesinde, 19-23 Ekim tarihleri arasında Deepa Mehta: Bir Başkaldırı Sineması başlığıyla İstanbul Modern’de yönetmenin altı filminin yer alacağı bir toplu gösteri gerçekleşecek. Deepa Mehta 19 Ekim saat 17.00‘de yapılacak Su (Water) filminin gösterimine katılacak, ayrıca 21 Ekim Cumartesi günü saat 17:00‘de yine İstanbul Modern’de bir söyleşi gerçekleştirecek.
Dönem filmi olarak kabul edilebilecek Element Üçlemesi ile tanınan Deepa Mehta’nın bu üçlemedeki tüm filmleri altı filmlik toplu gösteride yer alacak.
Ateş (Fire, 1996)
İki kadının aşkını anlatan Ateş, Hindistan’da gösterime girdiğinde muhafazakar çevreler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Toprak (Earth, 1998)
İkinci film Toprak’ta Hindistan ile Pakistan’ın 1947 yılında ayrılması sırasında geçen bir hikaye anlatılıyor.
Su (Water, 2005)
Kanada’ya göç ettikten sonra çektiği Su, Kanada’nın “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Oscar adayı oldu.
Yeryüzü Cenneti (Heaven On Earth, 2008)
1996’dan beri Kanada’da yaşayan ve kendi yapım şirketini de kuran Deepa Mehta, 2008 yılında çektiği Yeryüzü Cenneti‘nde evlenmek için Kanada’ya gelen Hintli bir kadının trajedisini anlatıyor.
Geceyarısı Çocukları (Midnight Children, 2012)
2012 yılında yazar Salman Rushdie’nin romanından beyazperdeye uyarladığı Geceyarısı Çocukları, izleyiciyi modern Hindistan’ın doğuşunda, iyi ile kötü arasında geçen büyülü bir maceraya sürüklüyor.
Şiddetin Anatomisi (Anatomy of Violence, 2016)
Kadınlık halleri üzerine, çocuk yaşta evlilikten lezbiyenliğe farklı ve derin portreler çizen Mehta’nın son filmi Şiddetin Anatomisi yozlaşmış ve sınırlayıcı geleneklere bir başkaldırı niteliği taşıyor.
Başka Sinema’da; Çok Kültürlü Bir Seçki
Kanada Film Günleri’nin, Başka Sinema küratörlüğünde oluşturulan ikinci kısmı ise 23-27 Ekim tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Kanada’nın önde gelen yönetmenlerinin filmlerinde oluşan bu seçkide Altın Palmiye ödüllü kült yönetmen David Cronenberg’den, Ekim ayında vizyona girecek Bıçak Sırtı 2049 (Blade Runner 2049) filmini heyecanla beklediğimiz Denis Villenuve’e ve sinemanın dahi çocuğu olarak görülen Xavier Dolan’a geniş bir seçki sunulacak. Etkinlik aynı zamanda Kanada’nın çok kültürlü, çok sesli ve farklılıkları kucaklayan kültürünün de kutlaması niteliği taşıyor.
Seçkideki filmlerin tamamı ise şu şekilde:
– Stories We Tell (Sarah Polley)
– C.R.A.Z.Y. (Jean-Marc Vallée)
– Monsieur Lazhar (Philippe Falardeau)
– Mommy (Xavier Dolan)
– Maps to the Stars (David Cronenberg)
– The Sweet Hereafter (Atom Egoyan)
– Incendies (Denis Villeneuve)
– Perfume Wars (Michael Melski)
– Forbidden Room (Guy Maddin)