Timestamp filmi 20 – 23 Şubat tarihleri arasında 75. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde izleyici ile buluşacak. Filmin yönetmeni Kateryna Gornostai savaşı kadrajına almadan savaşın etkilerini anlatıyor.
20 – 23 Şubat tarihleri arasında 75. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde gösterilecek olan ve festivalin ana yarışmasında yer alan Timestamp filminin yönetmeni Kateryna Gornostai “Savaş hakkında bir film yapmak çok önemliydi, ancak savaş kadrajda yer almıyor” diyor.
Savaşın öğrenciler ve öğretmenlerin hayatını nasıl etkilediğini anlatan Timestamp belgeseli, hiçbir söyleşi, anlatım veya canlandırma içermiyor. Film, bir okulun savaş anında nasıl devam edebileceğini ve gündelik yaşamın sürekli devam eden bir tehlikeyle iç içe geçişini izleyiciyle paylaşıyor.
Variety’ye konuşan Ukraynalı yönetmen Kateryna Gornostai, film üzücü olsa da öğrencilerin ve hâlâ işleyen eğitim sisteminin umut içerdiğini söylüyor. “Deneyimlerimiz ve belki de filmlerimiz başkaları için stresli. İnsanlar bizim problemlerimizle ilgilenmekten yoruldu” diyen Gornostai, Ukrayna’ya dair filmlerin bu nedenle festivallerde daha az görünür olabileceğini ifade ediyor.
“Sadece Gözlemliyoruz”
Gornostai yaşadığı deneyimleri ve hislerini de anlatıyor. Kharkiv’deki metro okullarını duyduklarında hemen oraya gittiklerini söyleyen Gornostai, bu durumun ironik olduğunu çünkü bu büyük sığınaklara Sovyetler Birliği ve Soğuk Savaş sebebiyle sahip olduklarını belirtiyor.
Başta Donald Trump’un başkanlık koltuğunu tekrar kazanmasından korktuklarını ifade eden Gornostai şöyle ekliyor: “Ancak biliyor musunuz, en kötü şey zaten gerçekleşti: İnsanlarımızı ve ailelerimizi kaybettik. Bu noktada biraz kaderci olduk. Şimdi… Sadece gözlemliyoruz.”
Viddalik (Away), Zgushhonka (Condensed) belgesellerinin de yönetmenliğini yapan Gornostai’nin birçok kısa filmi bulunuyor. Gornostai’nin yönetmenliğini yaptığı ve Berlin Uluslararası Film Festivali Generation 14+ bölümünde prömiyerini yapan Stop-Zemlia kısa filmi, 2021 yılında Kristal Ayı kazandı.