Covid-19 salgınının Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik ilan edilmesinin ardından gerekli önlemleri alan Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi’ne projeleri ile seçilen sinemacıları uluslararası sunumlarını ve jüri toplantılarını yapmak üzere online olarak bir araya getirecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen, Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri, uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturmaya devam eden Köprüde Buluşmalar, 14-17 Nisan tarihleri arasında Anadolu Efes’in destekleriyle online olarak gerçekleştirilecek.
Köprüde Buluşmalar’ın 15. Yılında TRT’nin katkıları ile online olarak düzenlenecek Film Geliştirme Atölyesi’nde sinemacılara verilen desteklere bir yenisi daha ekleniyor. Film Geliştirme Atölyesi’nde 50.000 TL TRT Özel Ödülü Türkiye’den bir projeye verilmeye başlanıyor.
Bu yıl Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi’ne Türkiye’den 112 başvuru yapıldı. Başvurular danışma ve okuma kurulu tarafından değerlendirildi ve atölyeye katılacak 10 kurmaca ile 1 belgesel film projesi belirlendi. Projelerin uluslararası sunumları 14-17 Nisan tarihlerinde online olarak yapılacak.
Film Geliştirme Atölyesi’ne seçilen 10 kurmaca 1 belgesel uzun metraj proje yönetmen ve yapımcıları, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi, IKSV Nejat Eczacıbaşı Binası ve online platformlarda senaryo ve prodüksiyon atölyesinde 9-13 Mart tarihlerinde eğitmenler Signe Zeilich Jensen, Nazlı Elif Durlu ve Dimitris Emmanouilidis, Kıvılcım Akay ve Anamaria Antoci ile çalıştılar.
Eğitimler 19-20 Mart tarihlerinde sunum ve pazarlama konularına odaklanarak devam edecek.
Film Geliştirme Atölyesi’ne Katılan Projeler:
- Agoni (yön. Ali Vatansever, yap. Selin Vatansever Tezcan, Oya Özden – Terminal Film)
- Aniden (yön. Melisa Önel, yap. Alara Hamamcıoğlu – Vigo Film)
- Ebedi Alev (yön. Emre Akay, yap. Ali özgür Baltacı – Emre Akay Film)
- Güzel Bir Gece (yön. Ozan Yoleri, yap. Arda Çiltepe, Ilgın Coşar – Vigo Film)
- Hazine (yön. Salih Demir, yap. Çekdar Erkıran – Layen Film)
- İki Gözlüler (yön. Ziya Demirel, yap. Annamaria Aslanoğlu – İstos Film)
- Kan ve Gül (yön. Sinan Öztürk, yap. Yamaç Okur – Ay Yapım)
- O Yaratıklardan Biri (yön. Ali Özkul, yap. Ceylan Özgün Özçelik, Fırat Sezgin – EHY Film Prodüksiyon, Institute of Time)
- Orada Mısın? (yön. Aysim Türkmen, yap. Nesra Gürbüz – Monomit Film)
Film Geliştirme Atölyesi ödüllerinin sahipleri uluslararası jüri ile yapılacak online görüşmelerin ardından belirlenecek.
Film Geliştirme Atölyesi Ödülleri:
- TRT Özel Ödülü – 50.000 TL
- Köprüde Buluşmalar Ödülü – 30.000 TL
- CNC Ödülü – 8000 Avro
- Melodika Ses Ödülü
- Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü
- Genius Park Görsel Efekt Ödülü
- Transilvania Pitch Stop Ödülü
- SE-YAP Ödülü
Komşular Platformu Projeleri Belirlendi
Anadolu Efes’in destekleriyle düzenlenen Köprüde Buluşmalar, 2015 yılında Türkiye’nin komşu ülkelerinden sinemacılar ve film kurumları arasında yeni işbirliklerine önayak olmak amacı ile Komşular platformunu başlattı. Ortak hikâyeler geliştirirken bireyler ve kurumların birlikte çalışmaları için zemin hazırlamayı hedefleyen bu platforma, komşu ülkelerden projeler ve sinema profesyonelleri davet ediliyor.
Bu yıl 14-17 Nisan 2020 tarihlerinde online olarak düzenlenecek Komşular platformuna bugüne dek 7 ülkeden geliştirme aşamasında olan toplam 24 proje seçildi. Entwined (Minos Nikolakakis), Smuggling Hendrix (Marios Piperides- Cyprus), Ava (Sadaf Foroughi- Iran), Neighbours (Grigol Abashidze- Georgia), Radiogram (Rouzie Hassanova- Bulgaria) ve My Favorite Fabric (Gaya Jiji- Syria) ilk uluslararası gösterimlerini Cannes, Toronto, Tribeca, Sofia ve Dubai gibi prestijli festivallerde yaptı.
Köprüde Buluşmalar’ın 15. senesinde Komşular Platformu’na Ermenistan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Lübnan, Romanya ve Yunanistan’dan toplam 8 proje seçildi.
Proje ekipleri 14 – 17 Nisan tarihlerinde uluslararası film profesyonelleri ile birebir toplantıları ve jüri sunumlarını online platformlar üzerinden yapacaklar.
Atölyeye katılacak projeler:
- A Pair of Leather Clogs (Yönetmen: Olga Korotko, Yapımcı: Etienne de Ricaud – Caracteres Productions / Kazakistan
- Chronicle of a Winter: Tehran 1979 (Yönetmen: Sahar Salahshoori, Bahar Shoghi Yapımcı: Mina Kesheveraz – MinDoc Production ) / İran
- Grey Skies (Yönetmen: Kote Kalandadze, Yapımcılar: Elene Margvelashvili – Paraschute Films ) / Gürcistan
- Jeux Sans Frontieres (Yönetmen: Andrei Cretulescu, Yapımcılar: Cristian Nicolescu, Codruta Cretulescu – Digital Cube, Kinosseur) / Romanya
- Maad (Yönetmen: Hussen Ibraheem Yapımcılar: Tania El-Khoury, Lara Abou Saifan – Placeless Films) / Lübnan
- Pearl Tears (Yönetmen: Levon Minasian, Yapımcılar: Ani Vorskanyan, Marc Bordure, Robert Guédiguian, Turid Oversveen – anEva Production, Agat Films & Cie, 4½ Fiction ) / Ermenistan
- Woof (Yönetmen: Yorgos Teltzidis) / Yunanistan
- You Look Like Your Father (Yönetmen: Levan Lomjaria, Yapımcılar: Vaku Kirkitadze – Georgian Film Cluster) / Gürcistan
Work in Progress’e Seçilen Projeler
Bu yıl 15’incisi, 14-17 Nisan 2020 tarihleri arasında Anadolu Efes’in desteğiyle online olarak düzenlenecek olan Köprüde Buluşmalar, Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri, uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturmaya devam ediyor.
Work in Progress, Türkiye’den post-prodüksiyon aşamasındaki uzun metraj filmlerin ve belgesellerin ilk uluslararası sunumlarını yaparken aynı zamanda filmlerin tamamlanmasına destek olmayı amaçlıyor. Köprüde Buluşmaların 15. senesinde Work In Progress jüri gösterimleri, sunumları ve toplantıları 14-17 Nisan tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek. Dağıtımcılar, festival ve fon yöneticileri, TV kanal temsilcilerinden oluşan profesyonellere yönelik gösterimler ve ekiplerin sunumları Festival Scope işbirliği ile yapılacak. Atölye sonunda uluslararası jüri ödül almaya hak kazanan filmleri belirleyecek.
Work In Progress’e seçilen projeler:
- Af (Yönetmen, yapımcı: Cem Özay, Ömür Güner – ABC Film)
- Ela ile Hilmi ve Ali (Yönetmen: Ziya Demirel, Yapımcı: Annamaria Aslanoğlu– İstos Film)
- İki Şafak Arasında (Yönetmen: Selman Nacar, Yapımcılar: Burak Çevik- Kuyu Film, Diloy Gülün- Karma Film)
- Hayaletler (Yönetmen: Azra Deniz Okyay, Yapımcı: Dilek Aydın- Heimatlos Films)
- Kumbara (Yönetmen: Ferit Karol, Yapımcı: Nefes Polat – Nefes Films)
- Örtbas (Yönetmen: Ahmet Necdet Çopur, Yapımcılar: Anke Petersen, Delphine Morel, Nadir Öperli – Jyoti Films, TS Productions, Liman Film)
- Zuhal (Yönetmen: Nazlı Elif Durlu, Yapımcı: Annamaria Aslanoğlu – İstos Film)
Bu sene Work In Progress seçkisine Türkiye’nin komşu ülkelerinden bir film seçildi:
- Suğra ve Oğulları (Yönetmen: Ilgar Nejaf, Yapımcı: Ilgar Nejac – Buta Film) / Azerbeycan
Filmlerin yapımcısına verilecek olan Work In Progress ödülleri:
- 30.000 TL Anadolu Efes Ödülü
- Color Up Ödülü: Ödül filmin renk düzenleme ve online kurgu işlemlerini kapsar.
- Başka Sinema Ödülü
Jüri tarafından seçilecek filme dağıtım garantisi, dağıtımcı payı almadan gösterim imkanı ve dağıtım sırasında tanıtım desteği verilecektir. - Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü
Afiş tasarımı ve projenin ihtiyaçları doğrultusunda gerektiği takdirde afiş çalışması için yapılacak özel fotoğraf çekimini kapsar.
2019 yılında Köprüde Buluşmalar atölyelerine katılmış filmler arasından Kız Kardeşler (Emin Alper), Görülmüştür (Serhat Karaaslan), Peri: Ağzı Olmayan Kız (Can Evrenol), Kronoloji (Ali Aydın), Küçük Şeyler (Kıvanç Sezer), Kraliçe Lear (Pelin Esmer) ve Entwined (Minos Nikolakakis) 2019 yılında ilk gösterimlerini seçkin festivallerde yaptılar.
Kaynak: İKSV Film