1. Boyhood (Yön: Richard Linklater, 2014)
Neden İzlemeli? Bu filmi izlememizi gerektiren somut nedenler sırasıyla; filmin yönetmeninin Richard Linklater oluşu, ülkemizde vizyona girmeyeceği gerçeği, konsepti gereği 12 yılda çekildiğinden çılgın reel gözlemlerle sinemadan ayrılma olasılığımızın yüksekliği. En önemli film festivalleri ve sinema platformlarında da aldığı oldukça olumlu eleştirilerle ödülleri de eklersek, oyuncu kadrosunun çekiciliğinden de ancak söz edebildim tabii.
2. Pasolini (Yön: Abel Ferrera, 2014)
Neden İzlemeli? İtalyan Sineması’yla ilgili olup da bu filmi atlamak pek olası görünmüyor. Ancak genel olarak Pasolini, Ferrara ve de Dafoe isimlerinin bir araya gelişi bile özellikle biyografik türleri sevenler için başlı başına tercih sebebi.
3. Gerenimo (Yön: Tony Gatlif, 2014)
Neden İzlemeli? Diyaloglarda kendini belli eden, edebi eserler üzerinden gerçekleşen çağdaş göndermeler ve müziğin kullanımı filmi çekici kılan iki unsur. Oldukça net sergilenen oyunculuklar da seyircinin nabzını yüksek tutacak izlenimi verdiğinden merak uyandırıcı bir film olduğu hissiyatındayım.
4. Fehér Isten (White God, Yön: Kornél Mundruczó, 2014)
Neden İzlemeli? Cannes’da aldığı alkışların sesini duyduğumuz film aynı zamanda Oscar’da Macaristan’ın “Yabancı Dalda En İyi Film” adayı. Köpekler üzerinden giriştiği metaforik anlatımı, filmin fragmanında çarpıcı bir görsellikle işledi içimize. Büyük meraktayım!
5. Mommy (Yön: Xavier Dolan, 2014)
Neden İzlemeli? Şiddete meyilli oğlunu tüm önyargılara rağmen inatla yalnız büyütmeye çalışan annenin öyküsüyle, hayatta zor denen her şeye meydan okunabileceğine dair inancı kamçılayan bir film Mommy. Yönetmen Xavier Dolan’ın senaryo, oyunculuk, sanat yönetimi ve kurgu gibi bir filmi bütünleyici tüm aşamalarda titizlikle çalışmış olması da dikkate değer bir başka önemli özellik.
6. Whiplash (Yön: Damien Chazelle, 2014)
Neden İzlemeli? İçinden müzik geçen tutkulu ve sert bir film. Yaratıcı eğitimin zorlu yönlerini izleyeceğimiz bu filmde müziğe ve müzisyen olmaya dair merakımızı genel yargılara rağmen anlatım biçimiyle özelleştireceğimiz aşikar. Satır arasında okunan psikolojik göndermeler iddialı oyunculuklarla yerli yerinde ifade edilmiş.
7. The Disappearance of Eleanor Rigby: Them (Yön: Ned Benson, 2014)
Neden İzlemeli? Aşkın binbir türlü haline dair incelikli bir yorum. Filmin başında izleyenin kendini öyküye kaptırdığı odak noktasını çok yönlü bakış açısıyla sallayabilen gerçekçi tutum, Ekim’in ‘aşk’ hali aslında.
8. Deux jours, une nuit ( Two days, One night, Yön: Jean-Pierre & Luc Dardenne, 2014)
Neden İzlemeli? Acımasız düzende insani zaaflarla baş etmeye çalışarak hayatta kalmanın öyküsü belki de. Marion Cotillard’ın güçlü oyunculuğuyla işlenmiş, her ülkede farklı biçimlerde yaşanan sosyolojik bir genel ‘hadise’ Two Days, One Night.
9. En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, Yön: Roy Andersson, 2014)
Neden izlemeli? İronik anlatım tarzıyla hayatı ve insanları ele alan filmin estetik yönü ön planda. İletişimi ve varoluşu gülümseyerek sorgulayabilmek için iyi bir fırsat.
10. Bridges of Sarajevo (Yön: Aida Begic, Leonardo Di Costanzo, Jean Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa …, 2014)
Neden izlemeli? 13 farklı yönetmenin bakışıyla yeniden yoruma açılan bir kısa filmler toplamı Bridges of Sarajevo. Çizgi romancı Francois Schuiten’in çizimleriyle de geliştirilmiş filmin Sarajevo gerçeğine kültürel, tarihi ve coğrafi vb. gibi birçok açıdan, sinema diliyle gözümüzü ve gönlümüzü açacağı kesin.
Sinem Dinçer
bence 10u arasında bir güzel film yok..
Leviathan
Andrey Zvyagintsev
olacak. Film izmi de yanlış yönetmen ismi de 🙂