DİRENİŞİN FİLM HALİ
ATÖLYE : HER GÜN İSYAN/EVERYDAY REBELLION:
DİRENİŞ VE KRİZ ZAMANLARINDA DERDİNİ ANLATMAK İÇİN ALTERNATİF MEDYA YARATMAK
AKBANK SANAT
14 NISAN PAZARTESI 10.00-12.00 GÖSTERIM – _Everyday Rebellion_
AKBANK SANAT
14 NISAN PAZARTESI 13.30-16.30 SINEMA DERSI
KONUŞMACI: Arash T. Riahi (Yönetmen, yapımcı – _Everyday Rebellion_)
Son yıllarda Avrupa’dan Amerika’ya, Brezilya’dan Türkiye’ye dünyanın dört bir tarafında yaşanan toplumsal olaylar ve sosyal tepkiler, iletişim araçlarının çeşitlenmesi ve hızlanmasının da etkisiyle tüm dünyada eş zamanlı olarak takip edilebiliyor. Bu yolla, uzak ülkelerde yaşanan toplumsal hareketlilikler, diğer ülkelerde yaşayan toplumları ve sosyal alanları etkileyebiliyor. Ancak diğer taraftan bilgi kaynağının belirsizliği, bilgi içeriklerinin net olmaması gibi ayrıntılar zaman zaman barışçıl hareketleri sekteye uğratabiliyor. Hiç şüphesiz inisiyatif alabilen usta eller tarafından ortaya çıkarılmış belgeseller ve filmler, haberleşmede bilgi kirliliği yaşanan şu dönemde eşsiz birer kayıt ve bilgi kaynağı olma özelliği taşıyor.
Toplumsal hareketler ve direniş üzerine belgesel projesi geliştirmekte olan sinemacıları hedefleyen atölyede Arash T. Riahi, yaratıcı ve şiddet içermeyen direniş yöntemleri hakkında birçoklu platform projesi olan _Her Gün İsyan _/_ Everyday Rebellion_ filmini ve en başından bugüne kadar geçen yapım sürecini anlatacak. Aynı zamanda geleneksel belgesel ile farklı medya platformlarını harmanlayıp ana fikri kaybetmeden film yapmak konusunda görüşlerini dile getirecek. Arash T. Riahi, deneyimlerinden yola çıkarak, şu anda yükselişte olan barışçıl ve şiddet içermeyen protestoyu devamlı bir hareket olarak değerlendirmek ve geliştirmek için önerilerini paylaşacak.
Köprüde Buluşmalar
YÖNETMENLER VE MODERATÖRLERIN ÖZGEÇMIŞLERI:
ARASH T. RIAHI
1972 yılında Iran’da doğan yazar, yönetmen ve yapımcı ARASH T. RIAHI, 1982 yılından beri Viyana’da yaşıyor. Film ve Sanat okuduktan sonra Avusturya’nın devlet televizyonu ORF’de çalıştı. 1997 yılında Golden Girls film yapım şirketini kuran Riahi, ödüllü belgeseller, kısa filmler, deneysel filmler, müzik videoları ve reklam filmlerinin yazarlığını, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendi. ARTE ve OFR işbirliğiyle gerçekleştirdiği ilk sinema belgeseli “The Souvenirs of Mr X”’i, birçok ödül kazandığı “Exile Family Movie” takip etti. Wegafilm ve Les Films du Losange’ın yapımcılığını
yaptığı ilk uzun metraj filmi “For a Moment Freedom”, 31 adet uluslararası ödül kazandı ve aynı zamanda Avusturya’nın 2010 yılı için Oscar adayı oldu. Film 2010 yılında Almanya, Belçika, Fransa, Kanada, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti, Norveç, Lüksemburg ve Hollanda gibi ülkelerde vizyona girdi. 2010 yılından beri, senaryo danışmanı ve eğitmen olarak Sources 2, Nipkow Programme, Avusturya Yayın Kuruluşu ve farklı film kurumları için çalışan Arash T. Riahi, 2011 yılı itibariyle kurmaca ve kurmaca olmayan hikaye anlatıcılığı dersleri vermekte ve yapımcılıkla uğraşmaktadır.
OLLI WALDHAUER
Kullandığı modern görseller ve kamera kullanımı ile ana karakterlerine yakın olmaya çalışan OLLI WALDHAUER, yapımcı ve yönetmen olarak yaptığı işlerin yanı sıra siyah-beyaz belgesel fotoğrafçılığıyla da yakından ilgilidir. 2012 yılında, dünyaca tanınan bir onkoloğu canlandırdığı rolüyle uluslararası bir çok ödül kazanan Waldhauer, aynı zamanda futbolla ve ultra akımıyla uzun zamandır yakından ilgilenmektedir. Yapımcı ve yönetmen olarak 13 yılı aşkın bir kariyere sahip Olli Waldhauer, belgeseller, reklam filmleri ve müzik videolarının yanı sıra futbol odaklı projeler üzerine çalışmaktadır.
FARID ESLAM
Yönetmen ve yapımcı FARID ESLAM, Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Sahne Sanatları Akademisi Sinema ve Televizyon Okulu (FAMU)’ndan mezun olmuştur. Reklam, müzik videoları, belgesel yapımcılığı ve yönetmenliğinde 13 yıllık bir tecrübeye sahip olan Farid Eslam, özellikle gençlik kültürüne ve sosyal meseleleri konu alan işlere odaklanmaktadır. Arap yer altı kültürünü konu alan son uzun metraj filmi “Yallah! Underground” 2014 yılının ortalarında izleyiciyle buluşacak olan Eslam’ın Avrupa’da ve Orta Doğu’da çektiği müzik videoları farklı ülkelerde birçok kez “Yılın Müzik
Videosu” ödülünü kazanmıştır.
REYAN TUVI
Yurtiçinde ve yurtdışında, farklı kültürler üzerine çekilen birçok belgeselin araştırmasını, prodüksiyonunu ve metin yazarlığını üstlendi. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyafreetı Bölümü’nde lisans, İngiltere’de Sheffield Northern Media School’da belgesel bölümünde yüksek lisans eğitimini burslu olarak tamamladı. İlk belgeseli ‘’Ofsayt’’, yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalde gösterildi.
HILMI HACALOĞLU
Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1995’te HBB’de dış haber editörü olarak gazeteciliğe başladı. Daha sonra Star TV’de program bölümünde çalıştı. Kuruluşunda katıldığı Türkiye’nin ilk haber kanalı NTV’de 13yıl (1996-2009) muhabir olarak görev yapıp, Kosova, Irak ve Gürcistan Savaşları’nı izledi. Ruanda, Uganda, Kolombiya, Venezüella’da belgeseller çekti. İMC TV’yi kuran ekipte yer aldı. Kansu Şarman’la birlikte Radyo 24’te Vakanüvis adlı programını hazırlayıp sundu. Bir süre Skytürk 360’ta yayınlanan “Şimdi Söz Sizde”yle ekranda yer aldı. Ekim ayından bu yana Kanal D’de yayınlanan televizyon haber klasiği 32. Gün’ün Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstleniyor. Voice of Amerika’nın İstanbul temsilciliğini yapan Hilmi Hacaloğlu, Atlas Tarih ve National Geographic’e yazıyor.
TOBIAS PAUSINGER
Sektör danışmanı TOBIAS PAUSINGER, uluslararası film yapımcılığı ve finansmanı üzerine Ludwigsburg, Los Angeles ve Roma’da eğitim gördü. 2004-2005 yıllarında Bavaria Film International’de ve 2005-2009 yılları arasında The Match Factory’de, çoğu, eleştirel anlamda kabul görmüş ve birçok ödül almış filmlerin uluslararası satın alım sorumluluğunu üstlenmiştir. Münih Teknik Üniversitesi’nde MBA programına başlamış ve Kurumsal Sorumluluk konusunda kültürel anlaşmalar üzerine yaptığı çalışmasıyla 2011’de mezun olmuştur. Medya sektörünün hızlı bir değişim sürecine girmesi ile dijitalleşme ve yeni medya Pausinger’in ilgisi çekmiş ve 2011 yılının başlarında Lüneburg Leuphana Universitesi İnovasyon Merkezi (Innovation Incubator)’nde, dijital medyanın geleceği üzerine yaratıcı danışman ve uluslararası ilişkilerden sorumlu olarak Hareketli Görüntü Laboratuvarı’na katılmıştır. Pausinger aynı zamanda tüm Avrupa’da eğitimler vermekte olup proje geliştirme, dağıtım ve finansman konularında çeşitli yapımcı, senarist ve yönetmene danışmanlık yapmaktadır. 2012’de CineMart’a alınacak projelerin seçimine katılmış ve CineMart’ın 2012 programı için danışmanlık yapmıştır. Pausinger ayrıca Yeşim Ustaoğlu’nun Altın İstiridye ödüllü filmi _Pandora’nın Kutusu_’nun Alman ortak yapımcısıdır.
Bilgi için: