Pera Film, Altyazı Sinema Dergisi ortaklığıyla Aslı Ildır küratörlüğünde Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati programını sunuyor. Program kapsamında cinéma vérité akımının klasik ve yakın dönem filmlerinden beşi izleyici ile buluşacak.
Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati programı akımın hem klasik hem de daha yakın dönem örneklerine yer veriyor. ABD ve Fransa’nın yanı sıra, Meksika ve Şili gibi ülkelerden filmleri izleyiciyle buluşturuyor. Program kapsamında Bir Yaz Güncesi, Bu Bir Aşk Hikayesi Değil: Pornografi Hakkında Bir Film, Şeytan Asla Uyumaz, Tamamlanmamış Günlük ve Güzel Mayıs filmleri gösterilecek.
Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati
Sovyet sinemacı Dziga Vertov’un Kino Pravda terimiyle aynı anlama gelen ve Türkçe’ye “sinema gerçek” olarak çevrilen cinéma vérité, ilk olarak Jean Rouch ve Edgar Morin imzalı Bir Yaz Güncesi ile ortaya çıkan, bir tür “sinema gerçeği deneyi”dir. Kameranın varlığının hissedildiği ve kadrajın içinde gerçekleşenlere müdahale edip onları değiştirdiği, yönetmenin katılımcılarla etkileşime geçtiği ve onlara sorular sorduğu bu akım, kameranın kurup temsil ettiği gerçekliği ya da “sinemanın gerçeğini” sorgulamayı hedefler.
Akademisyen Can Candan ile “Cinéma Vérité” Üzerine
Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati programı kapsamında, 6 Ocak Cumartesi günü Güzel Mayıs film gösteriminin ardından, belgesel sinemacı ve akademisyen Can Candan “Cinéma Vérité” üzerine konuşma gerçekleştirilecek.
Aslı Ildır moderatörlüğündeki söyleşide Candan, bir belgesel akımı olarak 1960’ların başında Fransa’da ortaya çıkan “Cinéma Vérité” (Sinema Gerçek) yaklaşımına dair tarihsel ve kuramsal bir çerçeve çizecek ve aynı dönem Kuzey Amerika’da ortaya çıkan “Direct Cinema” (Dolaysız Sinema) ile farkları üzerinden konuyu tartışmaya açacak.
Kaynak: Pera Film