Pera Film, Onur Haftası’nda “Aldırış Etme” film programını sinemaseverlerle buluşturuyor. 22-29 Haziran tarihleri arasında düzenlenen program kapsamında üç film gösterime giriyor. Filmler arasında bu yıl Venedik Bienali’nde Altın Aslan sanatçı ödülünü kazanan Arthur Jafa’nın görüntü yönetmenliğini yaptığı İyi ki Doğdun, Marsha! da bulunuyor. Film, Türkiye’de ilk kez Pera Film’de gösterime giriyor.
Pera Film, her yıl kutladığı Onur Haftası kapsamında bu yıl “Aldırış Etme” başlıklı özel bir seçki sunuyor. 1969’da gerçekleşen Stonewall İsyanı’nın başlamasında önemli rol oynayan Marsha P. Johnson’dan adını alan programda, gösterimi yapıldığı dönemlerde büyük ilgi görmüş üç önemli film yer alıyor. Filmler arasında, Derek Jarman’ın ölümünden 20 yıl sonra ortaya çıkan, 80’ler yeraltı kültürüne dair filmi Benimle Dans Eder Misin?, Jenna Bass’ın tamamını iPhone kamerasıyla çektiği, Güney Afrika’daki ırk ve cinsiyet ekseninde ortaya çıkan sorunları ele alan High Fantasy ve siyah trans aktivist Marsha P. Johnson’ı konu alan İyi ki Doğdun, Marsha! yer alıyor. Gösterimler, 29 Haziran’a kadar devam ediyor.
Gün ışığına yeni çıkmış yapımlardan ses getiren yapımlara, özel bir seçki
Yönetmenliğini Derek Jarman’ın yaptığı, 1984 tarihli yapım Benimle Dans Eder Misin?, Londra’nın gece kulübü dünyasında geçiyor. Işık ve renk kullanımı ile öne çıkan yapım, bir yandan 80’ler yeraltı kültürüne dair eşsiz bir belge sunarken, Jarman’ın deneysel çalışmalarını takip edenler için de büyüleyici bir deneyim sunuyor. Türkiye’de ilk kez “Aldırış Etme” başlıklı film programı kapsamında gösterilen İyi ki Doğdun, Marsha!, siyah trans aktivist ve sanatçı Marsha “Pay it No Mind” Johnson’ı ve onun 1969’da Stonewall Inn’de eşcinsel özgürlük hareketini başlatmadaki rolünü konu alıyor. Yönetmen Jenna Bass’ın çektiği 2017 tarihli uzun metrajlı film “High Fantasy” ise, beden değişimi konusuna odaklanıyor. Film, bir kamp gezisindeki dört arkadaşın birbirlerinin bedenlerinde ve kimliklerinde uyanmasının hikâyesini anlatırken, bu durumun ortaya çıkardığı kişisel kaosu işliyor.
Film Detayları
Benimle Dans Eder Misin?
Will You Dance With Me?
Yönetmen: Derek Jarman
İngiltere, 1984, 78′, DVD, renkli
Diyalogsuz
1984 yılında Derek Jarman, Londra’nın gece kulübü dünyasında geçen bir gangster filmi üzerinde çalışan arkadaşı Ron Peck (Gece Kuşları, 1978) için araştırma yapıyordu. Dijital video ile ciddi çalışmalar yapan ilk İngiliz yönetmenlerden biri olan Jarman, Benimle Dans Eder Misin? filminde ışığı ve rengi gizemli bir bulanıklıkla veren bu formatın ele aldığı konuya mükemmel bir şekilde uyduğunu fark etti. Video kayıtların görsel estetiğine ilişkin yorum yapan BFI küratörü William Fowler, filmi şu şekilde özetliyor: “Dansın daha iyi bir şekilde çekildiğini gördüğümü sanmıyorum.”
İyi ki Doğdun, Marsha!
Happy Birthday, Marsha!
Yönetmenler: Tourmaline and Sasha Wortzel
Oyuncular: Mya Taylor, Eve Lindley, Silas Howard, Grace Dunham
ABD, 2017, 14′, HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı
İyi ki Doğdun, Marsha! filmi, siyah trans aktivist ve sanatçı Marsha “Pay it No Mind” Johnson’ı ve onun 1969’da Stonewall Inn’de eşcinsel özgürlük hareketi için dönüm noktası niteliğindeki polis karşıtı ayaklanmaları başlatmadaki rolünü konu alıyor. Film, siyah trans kadınların endemik bir şekilde politik direnişin kapsamından çıkarılmasına karşı koymak adına, bulunan arşiv görüntüleri kullanılarak kurgulanan sahneleri birleştiriyor.
Filmin başrolünde yer alan Bağımsız Ruh Ödüllü Mya Taylor (Tangerine, 2015) Johnson karakterine hayat verirken, görüntü yönetmenliğini yılki Venedik Bienali’nden Altın Aslan sanatçı ödülüyle dönen Arthur Jafa, müziklerini ise Geo Wyeth üstleniyor. Film, Türkiye’de ilk kez Pera Film’de gösterilecek.
High Fantasy
Yönetmen: Jenna Bass
Oyuncular: Qondiswa James, Nala Khumalo, Francesca Varrie Michel, Liza Scholtz, Loren Loubser
Güney Afrika, 2017, 71′, HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı
Yönetmen Jenna Bass, DIY yaklaşımıyla çektiği punkvari ve sarsıcı bu uzun metrajlı filminde “beden değişimi” sinema formülünü kullanarak apartheid sonrası Güney Afrika’nın sözde “gökkuşağı ulusunda” ırk ve cinsiyet ekseninde ortaya çıkan karmaşık sorunları ele alıyor. Tamamı iPhone kamerasıyla çekilen film, bir kamp gezisindeki dört arkadaşın birbirlerinin bedenlerinde ve kimliklerinde uyanmasının hikayesini anlatırken, bu durumun ortaya çıkardığı kişisel kaosu ve siyasi katmanları da işliyor.