Gökçe Pekhamarat
The Seventh Seal (Ingmar Bergman, 1957)
Bergman’ın, 20. yüzyıl insanının sancısını, bilim ve inanç sorunsalını incelediği filmi The Seventh Seal (1957), Ortaçağ’da geçse de zamansız bir anlatıma sahip.
Film, varoluşçuluğun en önemli isimlerinden Nietzsche’nin bir kitabıdır adeta. Antonius Block’un “Bireysel Aydınlanma”ya ulaşmaya çalışırken geçtiği engebeli yollar, karşılaştığı farklı karakterler, ruhundaki hem karnavalı hem de karanlığı ortaya çıkartır. İşin içinden çıkamaz hâle gelinir. Doğru olan nedir? İnsan, nereden ve kiminle yürürse çıkışa ulaşacaktır? Block, tıpkı 21. yüzyıl insanının da içinde bulunduğu çıkışsızlığa, çözümsüzlüğe bir örnektir. The Sevent Seal’ı her “okuduğunuzda” ruhunuzdaki çözümsüzlüğü bir kez daha hissedersiniz. Ekranınıza, yaşadığınız ruhsal sorunları, inanç sorgulamalarınızı sizin yerinize yansıtır.
Film, I. ve II. Dünya Savaşlarından sonra 1957 yılında çekilmiş ancak konu olarak Haçlı Seferleri’ne katılan, ölümden başka bir şey görmeyen şövalye Antonius Block üzerinden ilerlemektedir. Sorgulama burada başlar ve bir adım ileri gidemez. Din ve vahşet nasıl yan yana olabilir?
Bergman’ın filmi için zamansız demiştik ya, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, insanların çıkış yolu ararken daha da kaybolmaları, zamansızlığın en güzel örneği.
süper bir dosya olmuş, filmler çok iyi seçilmiş.
5 filmi izlemişim bu dosyadan. Hepsi çok güzeldi. Özellikle Joachim Trier in bütün filmleri çok güzel. Belki bir eksiklik olarak Lars von Trier yok dosyada.
Rus sineması .iskandinav sineması değildir.neden ? Çünkü binaleyn rusya iskandinavyada değildir