Uçan Süpürge Tema Ödülü, Hayatını Seçen Kadına Takdim Edilecek!
“18’in Halleri”, sosyal bilimlerin konusu olduğu ölçüde farklı boyutlarıyla daha anlaşılır ve geliştirilebilir hale geliyor. Sosyal bilimler alanında hem bilgi üretimi hem de bilginin yeni kuşaklara aktarımı açısından yaşayan bir hazine olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, bu temelde şekillenen dinamik yaşamıyla “18’in Halleri”nden “hep 18” kalabilmeye örnek en önemli isimlerden. Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, bu seneki Uçan Süpürge Tema Ödülü’nün sahibi olacak.
1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde asistan olarak göreve başlayan Abadan Unat, 1966 yılında profesör olmayı başardı. “Beni ayakta tutan, hocalıktır. Başka bir şey öğrenmedim hayatımda. Bir de yeniyi öğrenmek…” sözleriyle yaşamı boyunca daima yeniye doğru attığı adımların kaynağını özetleyen Abadan Unat, kurmuş olduğu “Siyasal Davranış” kürsüsündeki ilk kadın asistan, ilk kadın doçent ve profesör olarak akademi tarihine geçti. Önce gazeteci olarak çalışıp basın alanında kadınlara rol modeli olan Abadan Unat, sayısız bilimsel eser verdiği akademik yaşamı kapsamında da kadın haklarıyla ilgili çalışmalar yaptı ve alanında öncü bir isim oldu.
“Aydınlanmanın Kadınları”, “Fulbright Yaşam Boyu Akademik Hizmet”, “Marmara Üniversitesi Yaşam Boyu Başarı” ödülleri gibi birçok ödül alan, Avrupa Konseyinin Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonunda 1978-1993 yılları arasında ikinci başkan ve üye olarak bulunan Abadan Unat, Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermeye devam ediyor. Kendisiyle yapılan söyleşiden oluşan kitabın neden “Hayatını Seçen Kadın” adını aldığı, Abadan Unat’ın büyük emeklerle örülü yaşam çizgisine bakmakla anlaşılıyor; 14 yaşında kendi isteğiyle Avrupa’dan Türkiye’ye hiç Türkçe bilmeden gelen, burada başladığı akademik yolculuğuna ise birçoğumuzun zorunluluk olarak gördüğü “belli bir yaştan sonra inzivaya çekilme”yi reddederek halen devam eden 94 yaşında bir bilge kadın…
Uçan Süpürge ile Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın yolları kısa bir süre önce Benim Madam Curie’m projesinde kesişmişti. Toplumsal cinsiyet rollerinin atadığı kalıplaşmış yargıların yıkılmasına yardımcı olmayı, kadınlara atfedilen kalıplaşmış meslek algısını yıkmayı ve özellikle kız çocukların meslek edinme konusunda ufuklarını açmayı hedefleyen Benim Madam Curie’m projesi kapsamında başarı hikayelerine odaklanılan ve tarihte iz bırakmış, yol açan dört bilim kadınının arasında Abadan Unat da yer almıştı.