SinemaTürk Filmzentrum e.V. Derneği tarafından düzenlenen Münih Türk Film Festivali 30 Mart’ta başlıyor.
30 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek 34. Münih Türk Film Festivali, Münih’in köklü iki sinemasında, Rio Filmpalast ve Neuen Rottmann Kino’da düzenlenecek. Dört gün boyunca on beş filmlik bir programla Münihli sinemaseverlerin karşısına çıkacak festival, yakın dönem Türk sinemasından önemli örnekleri bir araya getirecek.
Türk sinemasından son dönem yapımları bir araya getiren 34. Münih Türk Film Festivali‘nin açılışı Serpil Altın’ın yönettiği Bir Zamanlar Gelecek: 2121 (2022) filmi ile Rio Filmpalast Sineması’nda yapılacak. Festivalin ikinci gününde ise Ali Kemal Güven’in Çilingir Sofrası, İsmet Kurtuluş ile Kaan Arıcı’nın yönettiği LCV (Lütfen Cevap Veriniz) (2022) ve Zekiye Kaçak ile Jeyan Kader Gülşen’in birlikte yönettiği belgesel Bu Ben Değilim (2021) gösterilecek. Festivalin üçüncü gününde ise sinemaseverleri uzun ve kısa filmlerden oluşan bir seçki bekliyor. Özcan Alper’in Karanlık Gece (2022), Tayfun Pirselimoğlu’nun Kerr (2021) ve Soner Caner’in Mukavemet (2022) filmlerinin yanı sıra, kısa film programında Aram Dildar’ın Navnîşan (2022), Kasım Ördek’in Birlikte, Yalnız (2022), Elif Refiğ’in Siz Biraz Uzak Kaldınız (2021), Volkan Güney Eker’in Larva (2021) ve Erinç Durlanık’ın Dış Hatlar (2021) adlı filmleri gösterilecek.
Festivalde Kurak Günler‘e, Kadın Yönetmenlere ve Kuir Hikayelere Özel Gösterimler Olacak
34. Münih Türk Film Festivali’nde Emin Alper’in yönettiği Kurak Günler‘e (2022) özel bir gösterim de yapılacak. Antalya ve Ankara film Festivalleri‘nde En İyi Film seçilen, Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Kurgu Ödülü’nü kazanan film, 3 Nisan Pazartesi seyirciyle buluşacak. Gösterime filmin oyuncularından Erdem Şenocak da katılacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak. Geçtiğimiz yıllardaki gibi bu yıl da kadın yönetmenlerin son filmlerine özel bir seçkinin hazırlandığı festivalde, Çiğdem Sezgin’in Suna (2022), Gizem Kızıl’ın Bana Karanlığını Anlat (2022) ve Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesi 15+ (2022) adlı filmleri gösterilecek.
Festival kapsamında ayrıca Türk Sineması’nda Kuir Bakış konulu bir panel yapılacak. Kuir yaşam ve özgürlük mücadelesine özel bir alan açarak Türkiye’de LGBTİ sinemasının görünürlüğüne destek olmayı amaçlayan festival, programında yer alan üç film üzerinden sinemamızdaki bakışı bu panelle tartışmaya açacak. 1 Nisan Cumartesi günü yönetmen ve yazar Can Merdan Doğan’ın moderatörlüğünde yapılacak panele, senarist ve yönetmen Ali Kemal Güven, senarist Erdi Işık ve senarist ve yönetmen Jeyan Kader Gülşen konuşmacı olarak katılacaklar. Bu kapsamda kuir görünürlüğü Ali Kemal Güven’in Çilingir Sofrası, İsmet Kurtuluş ve Kaan Arıcı’nın LCV (Lütfen Cevap Veriniz) ve Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak’ın Bu Ben Değilim filmleri üzerinden tartışılacak.
34. Münih Türk Film Festivali programına festivalin websitesinden ulaşabilirsiniz.