2015 yılında ülkemizde vizyona giren, festivallerde, özel etkinliklerde gösterilen ya da online mecralardan izleme olanağını bizlere sunan filmler arasından seçtiğimiz yılın en iyi 11’iyle karşınızdayız! Derin bir “aaah” çekip, izlerken koltuğumuzda huzursuz olduğumuz ya da nefesimizi tutup oyunculuklarına, müziğine, rengine, senaryosuna âşık olduğumuz filmleri özene bezene seçtiğimizi, hemen her yerde göz dolduran “Yılın En İyi 10 Filmi” listelerine benzemediğimizi belirtelim. 2016’nın, getireceği güzelliklerle 2015’i aratmayacağını umut ediyor, “Fil’m gibi bir sene olsun!” diyerek Fil’m Hafızası ekibinin oylarıyla şekillenen ilk 11’imizi ve ekip üyelerimizin kişisel listelerini övünçle sunuyoruz. (Dilan Salkaya)
1. Sarmaşık – Tolga Karaçelik
Komedisinin dozu kahkaha attıracak kadar yükselirken, gerilimi de The Shining etkisi verecek kadar sarstığı, bu iki farklı duygu hâlini karıştırmaktan çekinmeden garip ama farklı bir sinemasal etki yarattığı için. Karakterlerini çok iyi oluşturduğu, diyalogları çok gerçekçi yazıp koca gemide kapana kısılmış fare gibi hissettirebilen bir atmosfer oluşturmayı başaran Tolga Karaçelik için. Nadir Sarıbacak’ın ağızları açık bırakan performansı ve onunla yarışacak bir karakter hâline gelen gemi için. (Artun Bötke)
2. The Salt of the Earth – Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Zaman; yolculukların en kaçınılmazı, en hızlısı, en duraksızı… Öte yandan yalnızca bir sırt çantasına, bir objektife ve bir ömre sığacak kadar bizim… Zaman, insanı anlatmanın en güzel adı; ilk tuz tanesinin toprağa düştüğü andan başlayan öykünün ilk kelimesi. Brezilyalı efsane fotoğrafçı Sebastiao Salgado’nun objektif arkasında geçen, baştan sona insanı ve toprağı anlatmaya adadığı hayatını izliyoruz. İnsanın, insanlığın ve pamuk ipliğine bağlı umutların ne olduğunu sıkça sorguladığımız şu zamanlarda kurumaktan kavrulmuş toprakların çatlaklarından adeta umut umut insan filizleri yetiştiren Salgado, böylelikle bizlere “Sırf bu filizler için bile olsa, güneş yarın yeniden doğacak.” diyerek hayata tutunmak için bir el uzatıyor. Salgado’nun objektifine yansıyan eşsiz görüntülerle beraber doğanın ve insanın başlı başına bir sanat olduğunu anlatan film, şüphesiz hem yaşamaya ve insan olmaya bir davet hem de sanata dair nefis bir belgesel. (Rabia Elif Özcan)
3. Ex Machina – Alex Garland
Yaratıcısını, gözlemcisini, kendisini sınayan her türlü ‘reel’ zekâyı alt edip insansı formunu insan formuna dönüştürmeyi başaran Ava (Alicia Vikander) ve aslında alışkın olduğumuz, “Yapay zekâ insanı yener, sonunda dünyayı ele geçirir.” mottosunu, ikna edici atmosferi, sade anlatısı ve senaryosundaki şaşırtan çözülme noktalarıyla özgün bir şekilde kurduğu için. Esasen insana sırt çevirip, insansılıkla özdeşleşmeyi mümkün kıldığı için iyidir Ex Machina, yılın en iyilerindendir! (Dilan Salkaya)
4. Victoria – Sebastian Schipper
12 sayfalık bir senaryo, tamamı plan sekans çekilmiş 140 dakikalık bir hikâye. Başlangıçta tıpkı Victoria gibi biz de, ne yaşayacağımızdan bihaberiz. Fakat olabildiğince yavaş ilerleyen ilk kısım bittiğinde, izleyici değiliz artık. Berlin’in sokaklarında bir yabancıyız, sonunu bilmediğimiz bir hengâmenin içinde oradan oraya savruluyoruz; biz Victoria oluyoruz, onun sözleri bizim sözlerimiz, onun gülüşü bizim gülüşümüz oluyor. Merak ediyoruz, Victoria pişman oldu mu o gece yaşadıklarından? Cevabı basit, dönüp kendimize soruyoruz: Hayır, hiç pişman değiliz. (Deniz Berk Sayınhan)
5. Son Of Saul – László Nemes
Kötülüğe, şiddete ve zorbalığa dair bir hikâye anlatmanın zorluğunu bile bile kollarını sıvayan László Nemes‘in, anlatısına izleyiciyi soykırım filmlerinde bugüne kadar tercih edilmeyen bir biçimle dâhil ettiği için.. Bıraktığı kör alanları, dekadrajları ve dar planları ile bize gördüğümüzden fazlasını vadettiği için.. (Ömer Yılmaz)
6. Youth – Paolo Sorrentino
Paolo Sorrentino sinemasına çok da aşina olmamama rağmen, konusu ve kaliteli oyuncuları nedeniyle ilgimi cezbeden film, izlediğim günden itibaren her güzel film gibi hayatımda bir şeyleri sorgulamamı sağladı. Hayatımın her geçen dakikasının ne kadar değerli olduğunu, hayata kimlerle ve nelerle tutunmaya çalıştığımı düşündüm. Tabii bunların hiçbiri sinematografik bir dile hitap etmez. Bizi kendine bağlayan filmleri bu yönden yargılayamayacağımız için senaryo, görüntü, müzik gibi detaylara değinmedim ama şüphesiz ki; bu detaylar da filmde kusursuza yakın bir şekilde kullanılmıştı. (Müjdat Çetin)
7. Inherent Vice – Paul Thomas Anderson
Paul Thomas Anderson’un Amerikalı kült yazar Thomas Pynchon’un aynı isimli romanından uyarladığı Inherent Vice, çok katmanlı ve karmaşık öykü yapısı ile nüfuz edilmesi kolay olmayan, farklı okumalara açık bir seyir deneyimi vadediyor. Sonu gelmek bilmeyen diyaloglarla örülü uzun planlara eşlik eden dış sesin, seyirciye kılavuzluk ettiği film neo-noir’lara özgü bir görsel dünyayı taşıyor beyazperdeye. Kafası her daim dumanlı gezen dedektif Doc’un zihinsel halüsinasyonlarının bir yansıması olarak da okunabilecek olan Inherent Vice, oldukça geniş bir alana yayılan referans ağıyla birlikte gerçekliğin ele avuca sığmazlığını ortaya seren, eşine az rastlanır bir başyapıt. (Burak Acar)
8. Amy – Asif Kapadia
Amy belgeseli, yılın diğer sağlam filmleri arasından sıyrılarak, benim nazarımda yılın en iyisi olma şerefine nail oluyor. Neden mi? Çünkü; için de gerçek müzik var, gerçek hüzün var, gerçek neşe var. Ölüm var, ayrılık var. Yani ne ararsan her şeyin gerçeği var. Hayatının ve sanatının baharında bu dünyayı terk-i diyar eyleyen, 27’ler kulübünün son üyesi Amy Winehouse için yapılmış Amy, belgesel sinema sektörü anlamında da kalıpları yıktığı için ayrı bir takdiri hak ediyor. (Güray Karaayak)
9. Pride – Matthew Warchus
Pride filmini en güçlü kılan öğesi, bana kalırsa bilindik LGBT filmlerinden daha farklı bir konuya dikkat çekiyor olması. O dönemin İngilteresi’nde madencilerle dayanışan bir grup LGBT bireyin gerçek hikâyesinden esinlenilerek anlatılan film, mücadelenin temelinin dayanışma olduğunu çok naif bir biçimde aktarıyor. (Gülin Çavuş)
10. A Girl Walks Home Alone at Night – Ana Lily Amirpour
Kara filmlerden ödünç alığı o gümüşi sinematografisi, mest eden müzikleri ve western türüne yaptığı atıfları ile vampir filmlerine yepyeni bir soluk getirdiği için. Ana Lily Amirpour’un bu ilk uzun metraj denemesi, 2015 senesinin asla es geçilmemesi gereken eşsiz yapımlarından. (Mustafa Koca)
11. The Legendary Giulia and Other Miracles – Edoardo Leo
Filmin ana teması olan “hayallerini ertelememek”, bu filmde trajik tadın da es geçilmediği komedi formatında aktarılmış. Karakterlerin doğallığı, olaylar arasındaki sebep – sonuç bağlantılarının oldukça doğru ilişkilendirilmiş olması filmin en güçlü yanlarından biri. İyi oyunculukların yanında, yazar Fabio Bartolomei’nin fantastik hayalgücünden beslenen senaryo da filmin en başarılı kaynağı. Sıkı oyunculuk, ortak noktası çaresizlik olan kontrast karakterlerin doğal anlatımı ve her ayrıntısıyla işlenmiş başarılı bir senaryo… Düşlerinizi gerçekleştirme imkânınız şimdilik yoksa da, onları beslemek için ayıracağınız zamanı bu filmle birlikte eğlenceyle doldurabilirsiniz. (Sinem Dinçer)
Kişisel Listeler:
Artun Bötke – Yılın En İyi 10 Filmi
- Sarmaşık
- Carol
- Abluka
- Rüzgârın Hatıraları
- The Tribe
- Amy
- El Club
- Mad Max: Fury Road
- Rams
- Citizenfour
Mustafa Koca – Yılın En İyi 10 Filmi
- Ex Machina
- A Girl Walks Home Alone at Night
- Victoria
- Sarmaşık
- Cobain: Montage of Heck
- Mistress America
- Amy
- The Salt of the Earth
- Citizenfour
- It Follows
Dilan Salkaya – Yılın En İyi 10 Filmi
- The Salt of the Earth
- Ex Machina
- The Martian
- Sarmaşık
- Youth
- Nahid
- Son of Saul
- Mistress America
- Toz Ruhu
- Dheepan
Sinem Dinçer – Yılın En İyi 10 Filmi
- The Legendary Giulia and Other Miracles (Noi e la Giulia)
- Before I Disappear
- The One I Love
- The Martian
- Louder Than Bombs
- God Willing (Se Dio Vuole)
- Steve Jobs
- Life Itself
- Que Horas Ela Volta
- Kocan Kadar Konuş
Burak Acar – Yılın En İyi 10 Filmi
- Inherent Vice
- Son of Saul
- 45 Years
- Carol
- Youth
- The Look of Silence
- El Boton de Nacar
- B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989
- Phoenix
- Comoara
Müjdat Çetin – Yılın En İyi 10 Filmi
- Youth
- Birdman
- Foxcatcher
- Amy
- Citizenfour
- Our Everyday Life
- Mistress America
- Rüzgârın Hatıraları
- Inherent Vice
- Mia Madre
Deniz Berk Sayınhan – Yılın En İyi 10 Filmi
- Victoria
- Sarmaşık
- The Salt of the Earth
- Mad Max: Fury Road
- Ex Machina
- El Club
- Nahid
- Le Tout Nouveau Testament
- Abluka
- Bulantı
Rabia Elif Özcan – Yılın En İyi 10 Filmi
- The Salt of the Earth
- The Martian
- The Cobbler
- Amy
- The Little Prince
- Maze Runner: The Scroch Trials
- 45 Years
- Pan
- Big Eyes
- Danny Collins
Güray Karaayak – Yılın En İyi 10 Filmi
- Amy
- Mistress America
- Youth
- Birdman
- Une Nouvelle Amie
- Mad Max: Fury Road
- Southpaw
- Cobain: Montage of heck
- Life Itself
- The Look of Silence
Ömer Yılmaz – Yılın En İyi 10 Filmi
- Son Of Saul
- Victoria
- Mad Max: Fury Road
- Human
- Sarmaşık
- Mia Madre
- Dheepan
- The Measure of a Man
- Inside Out
- Youth
Gülin Çavuş – Yılın En İyi 10 Filmi
- Sarmaşık
- Pride
- Abluka
- Me and Earl and the Dying Girl
- Mad Max: Fury Road
- Mia Madre
- La Loi du Marche
- Elser
- Youth
- Son of Saul