Oldboy, The Handmaiden, No Other Choice gibi filmlere imza atan Güney Kore sinemasının usta ismi Park Chan-wook’un 79. Cannes Film Festivali‘nin jüri başkanlığını üstleneceği duyuruldu.
Festival başkanı Iris Knobloch ve yönetmen Thierry Frémaux konuya yönelik yaptıkları ortak açıklamada “Park Chan-wook‘un yaratıcılığı, görsel ustalığı ve garip kaderleri olan kadın ve erkeklerin çeşitli dürtülerini yakalama tutkusu, çağdaş sinemaya gerçekten unutulmaz anlar yaşattı. Onun muazzam yeteneğini ve daha geniş anlamda, çağımızın sorularıyla derinden ilgilenen bir ülkenin sinemasını kutlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Görevi Üstlenen İlk Güney Koreli
Park Chan-wook’un Cannes macerası, 2004 yılında Oldboy ile kazandığı Büyük Ödül’den (Grand Prix) bu yana sürekli bir yükseliş gösterdi. Ardından 2009’da Thirst ile Jüri Ödülü, 2016’da The Handmaiden ve son olarak 2022’de Decision to Leave ile En İyi Yönetmen ödülünü kucaklayan usta isim, festivalin her zaman en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Park, Wong Kar-wai’den 20 yıl sonra bu koltuğa oturan ikinci Asyalı yönetmen olarak Asya sinemasının küresel gücünü bir kez daha tescillemiş oldu.
Görevle ilgili duygularını dile getiren Park Chan-wook, sinema salonunu bir özgürleşme alanı olarak tanımladı: “Sinemanın ışığını görebilmek için salonun karanlığına sığınıyoruz. Ruhlarımızın film penceresinden özgürleşmesi için kendimizi sinemaya hapsediyoruz. Bu çift taraflı, gönüllü mahkûmiyeti ve jüri üyeleriyle yapılacak tartışmaları büyük bir heyecanla bekliyorum.” Yönetmen ayrıca, günümüzün siyasi gerilimlerine ve bölünmüşlüklerine atıfta bulunarak, bir film izlerken nefeslerin ve kalp atışlarının uyumlanmasının “evrensel bir dayanışma ifadesi” olduğunu vurguladı.
Cannes’ın Güney Kore sinemasına verdiği önem bilinmekle birlikte; 2019’da Bong Joon-ho’nun Parasite ile kazandığı Altın Palmiye bunun en açık göstergelerinden biriydi. Park Chan-wook’un başkanlığı, bu köklü ilişkinin en onur verici halkası olarak değerlendiriliyor.
























