31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde detaylar yavaş yavaş açıklanıyor. Bu sene 4- 14 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalin; Ulusal Belgesel Film Yarışma, Ulusal Uzun Film, Proje Geliştirme Desteği bölümlerinin jürileri belli oldu. Ulusal Uzun Yarışma’nın jüri başkanlığını bu sene Yeşim Ustaoğlu üstleniyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve 4-14 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin Ulusal Uzun Yarışma Filmlerini değerlendirecek jüri üyeleri belirlendi.
Başkanlığını, birçok ulusal ve uluslararası festivalden başarılarla dönen ödüllü yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun üstleneceği jürinin diğer üyeleri ise; oyuncu Tuğçe Altuğ, oyuncu Berkay Ateş, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve sinema yazarı Uğur Vardan olacak.
Toplam 12 dalda ödülün verileceği ve En İyi Filmin 50.000 TL, Mahmut Tali Öngören anısına verilen En İyi İlk Filmin ise 10.000 TL ile ödüllendirildiği yarışmanın son başvuru tarihi 25 Mart 2020.
Yeşim Ustaoğlu, Bi̇r Anı Yakalamak, Magnafantagna, Düet, Otel gibi ödüllü kısalarının ardından yönettiği ilk uzunu İz, Nurnberg, Moskova ve Göteburg film festivalleri dahil olmak üzere dünyanın çeşitli festivallerinde gösterildi ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film seçildi. İkinci uzunu Güneşe Yolculuk ile Berlin’de En İyi Avrupa Filmi Ödülü ve Barış Ödülü’nün yanı sıra, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini kazandı. Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyerini yapan Bulutları Beklerken, Sundance/NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülünü kazanırken, Pandora’nın Kutusu ile San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu başta olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödül aldı. 2012’de yönettiği ve Venedik’te prömiyerini yapan Araf, uluslararası festivallerden birçok ödül kazandı. Toronto’da prömiyerini yapan 2016 yapımı filmi Tereddüt, ulusal ve uluslararası bir çok festivalde de pek çok dalda ödül kazandı.
Tuğçe Altuğ, Pera Güzel Sanatlar Lisesi Tiyatro Bölümünü birincilikle bitirdikten sonra Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden 2010’da mezun oldu. Dot, İkinci Kat, B planı gibi tiyatrolarda çeşitli oyunlarda rol aldı. İlk oyunu Punk Rock ile Afife Jale Ödüllerinde oyuncu grubuyla birlikte Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü’nü paylaştı. Kabileler oyununda gösterdiği performansla Afife Jale, Sadri Alışık gibi önemli ödüllere sahip oldu. İlk uzun filmi, Sundance Büyük Jüri ödülü başta olmak üzere birçok ödül kazanan, Kelebekler ile Ankara Uluslararası Film Festivali ve Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini aldı. Televizyon, sinema ve tiyatro oyunları ile kariyerine devam etmektedir.
Berkay Ateş, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. 2012 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Konservatuvar okuduğu yıllarda ve öncesinde bir çok özel tiyatroda oyunculuk ve asistanlık yaptı. Tiyatro eğitimi sırasında Meydan ve Avlu isimli oyunları yazıp yönetti. Kurucusu olduğu Tiyatro D22, bünyesinde birçok oyunda oyuncu olarak görev almasının yanı sıra, Yirmi Beş, Karabatak, Kuş Öpücüğü ve sonra olarak da Hakikat, Elbet Bir Gün oyunlarında hem oyuncu hem yazar olarak yer aldı. Tiyatro alanında Direklerarası Ödülleri’nde En İyi Yazar, En İyi Erkek Oyuncu; Yeni Tiyatro Dergisi Ödüllerinde En İyi Yazar; Ekin Yazın Dostları Ödülleri’nde En İyi Yazar ve 25. Cevdet Kudret Edebiyat Ödülüne layık görülen Ateş, sinema alanında ise Emin Alper’in yönettiği Abluka filmi ile Adana Altın Koza Film Festivali’nde Umut Veren Erkek Oyuncu Ödülüne; Serhat Karaaslan’ın yönettiği Görülmüştür filmi ile de Ankara Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülüne değer görülmüştür. Anne, Gülizar ve son olarak da Çukur isimli dizilerle de ismini televizyon dünyasına duyurmuştur. Oyunculuk ve yazarlık alanında üretimler vermeye devam etmektedir.
Aylin Zoi Tinel, müzik tutkusunu amatör olarak devam ettirme kararının ardından, 1994 yılında reji asistanı ve editör olarak çalışmaya başladığı Plato Film’de, Otopsi adında bir post prodüksiyon stüdyosu kurdu. 2002 yılına dek yöneticilik yaptığı Otopsi stüdyolarında hem sayısız reklam filmi hem de Propaganda ve Komiser Şekspir gibi uzun metrajlı sinema filmlerinin editörlüğünü, ve post prodüksiyon danışmanlığını üstlendi. 2003 yılında LA Independent Film Festivalinden En İyi Film, Seattle Film Festivalinden de Jüri Özel Ödülü alan Crude filminin editörlüğünü ve post danışmanlığını yaptı. 2003-2006 yılları arasında serbest olarak devam ettirdiği editörlüğünün yanı sıra, Bahçeşehir, Kadir Has ve Bilgi Üniversitelerinde ders verdi. 2005 yılının sonunda farklı platformlardan inandığı insanlarla, yeni projeler üretebilmek için VAV Film Grubu’nun kurucusu ve ortaklarından oldu. Şu anda, 2012 yılında editör arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Sivil Editörler çatısı altında reklam, enstelasyon, uzun film ve belgesel gibi farklı disiplinlerde editörlüğe devam etmekte ve de müzik çalışmalarını sürdürmektedir.
Uğur Vardan, İTÜ’de mimarlık okuduktan sonra meslek olarak gazeteciliği seçti. Basın dünyasına Erkekçe dergisi ile adım attı. Arkitekt, Antrakt, Sinema Gazetesi, Aktüel, FHM gibi yayın organlarında çalıştı. Kapanana kadar Radikal Gazetesi Spor Servisi Şefi ve sinema yazarıydı. Daha önce birçok festivalde jüri üyeliği yapan Vardan, halen Hürriyet Gazetesi Hafta Sonu Ekler Editörü ve sinema-spor yazarıdır.
Ulusal Belgesel Film Yarışma Jürisi
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivalinde, Ulusal Belgesel Film Yarışması Jürisi akademisyen Nihan Gider Işıkman, yönetmen, senarist, yapımcı Rena Lusin Bitmez ve yönetmen, belgesel prodüktörü Zeynep Gülru Keçeciler’den oluşacak.
Başkent Üniversitesi, GSTMF, Film Tasarımı Bölüm Başkanlığını yürüten Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman, Belgesel Sinema, Belgesel Film Yapımı, Sinemada Yönetmenlik, Sinemada Yapımcılık gibi dersleri sürdürmektedir. Çalışmaları yaratıcı endüstrilerde önemli bir alan olan sinema, belgesel sinema, gerçeğin yeniden sunumu çerçevesinde belgesel sinemada farklı anlatım formları üzerine yoğunlaşmıştır. Yapım ve yönetimini üstlendiği belgesel filmlerle ödüller kazanmış, uluslararası festival programlarında yer almıştır.
Yönetmen, senarist, yapımcı, fotoğrafçı Rena Lusin Bitmez İstanbul’da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesinin ardından Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Tv Bölümünü bitirdi. Tiyatro Araştırma Laboratuvarında (TAL) Ayla Algan, Beklan Algan’dan oyuncu yönetimi, dramaturji, drama eğitimi aldı. Genellikle kendi yazdığı, yönettiği projelerini hayata geçirdi. Sevgi Çıkmazı, İstanbul Meyhaneleri, Suç Senin, Başka Zaman Başka Bir Yer, Gitmek Üzerine Söyleyemediklerim, Savaş ve Barış adlı filmlerinin yapımcılığını, yönetmenliğini, senaristliğini üstlenen Rena Lusin Bitmez “Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne?” filmi ile 38. İstanbul Film Festivalinde (İKSV) ve 30.Ankara Uluslararası Film Festivallerinde “En İyi Belgesel Film” ödüllerini aldı.
1996 Yılında Ankara İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümünden mezun olan Zeynep Gülru Keçeciler, aynı sene TRT Belgesel Programlar Müdürlüğünde Yardımcı Yönetmen olarak göreve başladı. 1998 yılında City Üniversitesinde ‘Çok Kültürlü toplumlarda Medya Politikaları’ üzerine Yüksek Lisansını tamamladı. 2001 yılından beri TRT‘de Belgesel Prodüktörü olarak görev yapmaktadır.
En İyi Belgesel Film Ödülü olan 20.000 TL için yarışacak ulusal belgesel filmler için son başvuru tarihi 25 Mart 2020.
Uluslararası Film Festivali Proje Geliştirme Desteği Jürisi
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivalinde, ilk ya da ikinci filmini çekecek olan yönetmenlerin ulusal uzun kurmaca projeleriyle yarıştığı Proje Geliştirme Desteği Jürisinde yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, senarist-sinema yazarı Uygar Şirin ve yapımcı Suzan Güverte görev alacak.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle En İyi Proje’ye 30.000 TL ödülün verileceği yarışma için son başvuru tarihi 25 Mart 2020.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Ceylan Özgün Özçelik, 2002’de Best Medya’da çalışmaya başladı. Yaklaşık on dört yıl televizyon programcılığı ve sinema yazarlığı yaptı. Müzikalden gerilime farklı türlerde kısa filmler yazıp yönetti. İlk uzun metraj filmi Kaygı, dünya prömiyerini 67. Berlin Film Festivali’nde Panorama Special seçkisinde yaptı. SXSW’dan Gamechanger Ödülü ile dönen film, beş kıtada kırktan fazla festivalde seyirciyle buluştu. Blu TV’de yayınlanan 7Yüz’ün Karşılaşmalar adlı bölümünü yönetti. Yeni projesine çalışmak üzere; Medienboard konuk sanatçı programıyla Berlin’e ve SFFILM senaryo fonuyla San Francisco’ya davet edildi. Cadı Üçlemesi adını taşıyan proje; bir kısa kurmaca, bir belgesel ve bir uzun kurmacadan oluşuyor.
Sinema yazarlığına 1993 yılında Antrakt dergisinde adım atan Uygar Şirin, film eleştirileri ve sinema yazıları yirmi yıl boyunca başta Sinema dergisi olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. Filme çekilen ilk senaryosu 1998 yapımı Karışık Pizza‘dır. Doğum ve Ölüm adlı, Türkiye ve yurt dışında çeşitli ödüller alan iki kısa filmin ortak senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra sinemada Ses ve Annemin Yarası, televizyonda ise Poyraz Karayel, Anne ve Vatanım Sensin’in senaryolarına imza attı. Yayımlanmış üç romanı Anne Tut Elimi, Büyük Deniz Yükseliyor, Karışık Kaset ve bir nehir söyleşi kitabı Yusuf’un Rüyası bulunmaktadır. Karışık Kaset ayrıca sinemaya da uyarlandı.
2008 yılında Boğaziçi Üniversite’sinde lisans eğitimini tamamlayan Suzan Güverte, Amerika’da bir buçuk sene çalıştıktan sonra, 2010 yılında İngiltere University of Bath’da Uluslararası İşletme üzerine yüksek lisans yaptı. 2015 yılında kendi şirketi Guverte Filmi kurdu ve uzun metrajlı diğer projelerin de kendi şirketi bünyesinde yapımcılığına devam etti. 2014-2017 yılları arasında Antalya Film Forum’da Genel Koordinatör olarak görev aldı. 2016 da Sarajevo Talents’a katıldı. Türkiye ortak yapımcısı olduğu Tony Gatlif’in son filmi Djam Cannes Film Festivali’ne seçildi. Türkiye’nin ilk Film Endüstrisi Konferans Serisi ve İş Fuarını 2018’de düzenledi ve EAVE Yapımcılarından biri olarak kabul edildi.
Kaynak:Ankara Uluslararası FilmFestivali