9. Çalı Köy Filmleri Festivali‘nde Fil’m Hafızası, Türk sinema tarihine ve taşraya selam duran özel bir seçkiyle izleyiciyle buluşuyor. Alternatif yapımlardan oluşan bu panorama, 27 Temmuz Pazar günü saat 17.00’de gösterilecek.
9. kez gerçekleşecek olan festivalde, Fil’m Hafızası da yerel ve dünya sinemasından alternatif bir seçki bir seçkiyle destek oluyor. Fil’m Hafızası ekibi, Çalı Köy Filmleri Festivali‘ne özel bu panaroma seçkisini oluştururken zaman zaman Türk sinema tarihi ve taşra filmleri için hafızamızda özel bir yeri olan Çalı’ya referansta bulunuyor. Seçki, festivalin üçüncü günü olan 27 Temmuz Pazar saat 17:00’de seyirci ile buluşacak.
Çalı Köy Film Festivali Nedir?
1934’te Türkiye’nin sinemacıları, Bursa, Nilüfer, Çalı Köyü’nde bir film platosu kurdular. Modern Türkiye’nin ilk taşra filmlerinden birinin temellerinin atıldığı bu yolculuk, 1934 yılından günümüze uzanan kültürel belleği ve sinema mirasını korumak amacıyla 2015 yılından beri Çalı Köy Filmleri Festivali adı altında Çalı’da yeniden hayat buluyor.
Taşra ve kentin sinemanın kapsayıcı gücü altında bir araya geldiği festival, geçmiş ile günümüz arasında köprü kurarken toplumdaki tüm grupların katılımcılığıyla gece gündüz sinemanın konuşulduğu eşsiz bir düşünce ortamı olarak Türkiye’nin her yerinden seyircilerini bekliyor.
Nilüfer Belediyesi ve Çalı Çevre ve Kültür Derneği tarafından dokuzuncu kez düzenlenecek olan Çalı Köy Filmleri Festivali, Türkiye’nin ilk kamplı açık hava film festivali olarak ‘köy’ temalı veya mekân olarak kırsal bölgeyi benimsemiş filmleri izleyicisiyle buluşturmaya hazırlanıyor.
Seçkideki Filmler
Recce – Efe Can Yıldız – 19’
Saygın bir kadın yönetmen olan Selma, devraldığı dizi projesi için İstanbul’un yoksul mahallelerinden birine mekan gezisinde bulunur. Ancak yapım ekibi tarafından aile ile anlaşarak planlanan bu ziyaret, evin genç oğlu Mert’i huzursuz eder. Selma ve Mert’in beklenmedik çatışması, sınıfsal önyargıların tekrar sorgulanmasına yol açacak ve Selma için sert bir yüzleşme olacaktır.
Kafamın İçinde Atlar Koşuyor – Onur Hüseyin Kılınç – 19’
Uykusuzluktan göz altları kararmış gece bekçisi, düzensiz çalıştığı işinden kovulma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Her şeyi yoluna koymak için kırmızı reçeteli ilaca ulaşmak isteyerek, büyük bir saplantıyla her yolu dener. Gerilimle örülü olaylar onu hayal ve gerçek arasında bir mutluluğa sıkıştırır.
Yüzler – Zeynep Demirhan – 7’
Kişi hafızasını kaybetmeye başladığı zaman dünyadaki varlığı da yavaş yavaş silinir mi? Anıları ve hisleri nereye gider? Bu unutuş hali bazı durumlar için iyileştirici olabilir mi? Bu kısa belgesel, yönetmenin 15 yıl önce Alzheimer teşhisi konulan anneannesinin deneyimleri üzerinden bellek, zaman ve mekân ile olan etkileşimini çeşitli medyaların kullanımı ile inceliyor.
Büyük Saat, Küçük Saat – Yiğit Tanel Kaçar, Ecem Arslanay – 5’
“Büyük Saat Küçük Saat”, Ecem Arslanay’ın Manifold’da yayınlanan “Büyük Saat, Küçük Saat, İleri Saat, Geri Saat, Yukarı Saat, Aşağı Saat (2019)” başlıklı denemesinden uyarlanan bir deneme filmi. Yönetmenin çekimleri, farklı dönemlere ait çeşitli sanat eserleri ve çeşitli tüketim ürünlerinin reklam görsellerinin bir derlemesidir. Film, iklim krizini zaman kavramı üzerinden ele almakta ve şiirsel bir uyarı görevi görmekte.
Sonsuza Dek Birlikte? – Zeynep Sude Karabulut – 12’
Adil ve Akil, aynı anda uyanan, aynı büyük havlunun iki ucunu kullanan, birbirlerinin düğmelerini ilikleyen kardeşlerdir. Gömülecekleri mezarın bakımını bile birlikte yaparlar. İzledikleri bir filmden etkilenen Adil, bir gün elinde bir balıkla çıkagelir. Artık balıkla ilgilenmekten, hayal kurmaktan Akil ile işlerini aksatmaya
başlar. Bir gün balık ortadan kaybolur ve iki kardeş arasında sessiz bir çatışma başlar.
The Seine’s Tears – Yanis Belaid, Eliott Benard, Nicolas Mayeur, Etienne Moulin, Hadrien Pinot, Lisa Vicente, Philippine Singer, Alice Letailleur – 9’
17 Ekim 1961, “Cezayirli işçiler” Polis vilayetinin uyguladığı zorunlu sokağa çıkma yasağına karşı gösteri yapmak için sokaklara iner.