Yeşilçam’ın 100. yılını anma etkinlikleri kapsamında, ünlü sinema yazarı Atilla Dorsay ‘Efsaneler ve Renkler’ isimli bir fotoğraf sergisi açtı. Dorsay, sergide kadraja aldığı sinemaya emek vermiş oyuncu ve yönetmenlerin fotoğraflarına yer verdi.
Türk sinemasının önemli isimleri, sinema yazarı Atilla Dorsay’ın sergisinde buluştu. Saint Benoît Lisesi, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries’nin himayesinde, İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach’ın katılımıyla Yeşilçam’ın 100. yılını anma etkinlikleri düzenledi. Etkinlikte Dorsay’ın “Efsaneler ve Renkler” fotoğraf sergisi ile ‘’Yeşilçam’dan 100 Portre” kitabının lansmanı yapıldı.
Sergiye Filiz Akın, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Hale Soygazi, Selda Alkor, Füsun Demirel, Lale Mansur, Gülsen Tuncer ve Derviş Zaim gibi deneyimli oyuncu ve yönetmenler de büyük ilgi gösterdi. Sergilenen kareler, Dorsay’ın ‘Yeşilçam’dan 100 Portre’ isimli kitabında bulunan fotoğraflardan seçildi.
Açılışta konuşan Türkan Şoray, “Atilla Bey o kadar üretken bir insan ki, her zaman böyle hoş sürprizler yapıyor, kalıcı sergiler düzenliyor. Türk sinemasını, sanat dünyasını mutlu ediyor. Hepimiz için sürpriz oldu.” cümleleriyle Dorsay’ın heyecanını paylaştı. Sergide hem portresi hem de Şelale filminin afişi ile yer alan Hülya Koçyiğit de “Atilla Dorsay mesleğinin duayeni, film eleştirmeni olarak tanıyoruz kendisini ama o, aynı zamanda bence iyi bir sinemacı, çok da güzel bir gözü var. Bu da böyle bir anı olarak bugün çok zevkle seyrediyorum. Efsane olduk işte. ” dedi. Gülsen Tuncer ise, “Ben Atilla’nın ölçütüne çok inanıyorum, beni de Yeşilçam ailesinden saymış olması çok gurur verici.” sözleriyle mutluluğunu ve beğenisini ifade etti.
Fotoğraf konusunda kendini eğitip bilgi ve tecrübe edinmeye hiçbir zaman vakti olmadığını söyleyen Dorsay, “Tek bir fotoğrafın bile kimi zaman kitaptan daha etkili olduğu söylenmez mi?” diyerek fotoğraf sanatına duyduğu saygıyı ifade etti. Dorsay, “Umarım kişisel yaklaşımlarım kimseyi gücendirmez.” notunu düşmeyi de ihmal etmedi.