Geçen yılın ödüllü kısa belgeseli Our Ark’ın yaratıcıları Deniz Tortum ve Sister Sylvester’ın birlikte yazıp yönettikleri sanal gerçeklik (VR) projesi Shadowtime, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapıyor.
Yapımcılığını Fırat Sezgin ile Ecegül Bayram’ın üstlendiği VR, 30 Ağustos – 9 Eylül 2023 tarihleri arasında 80.si düzenlenecek festivalin Genişletilmiş Gerçeklik (XR) bölümü Venice Immersive’de yarışacak. Our Ark ile tartışmaya açtıkları iklim krizi ve teknoloji ilişkisini bu kez sanal gerçeklik formatında sorgulayan yönetmenler; farklı gerçekliklerin uyumsuzluğunu sanal gerçeklik ve simülasyon teorisi alanında keşfe çıkıyorlar. Dört elli ve iki kalpli bedenlere dönüştüğümüz sanal dünyanın özünde yatanı anlamaya çalışıyor Shadowtime, Alma adlı gizemli bir rehberin eşliğinde iklim krizinin geleceğini birlikte düşünmeye çağırıyor. Sjoerd van Acker’ın geliştiriciliğinde hazırlanan Shadowtime’ın 3D çalışmalarını Bats Bronsveld, yapay zekâ çalışmalarını Arjan van Meerten ve yerleştirme çalışmasını Doruk Çiftçi üstlenirken müziklerini de Alican Çamcı yaptı. 31 Ağustos – 9 Eylül tarihleri arasında Venedik Immersive Adası’nda deneyimlenebilecek Shadowtime, Tayvanlı yönetmen Singing Chen’in başkanlığında gerçekleşecek yarışmada 28 projenin arasında Büyük Ödül için yarışacak.
Yönetmen ve yeni medya sanatçısı Deniz Tortum ile performans ve yeni medya sanatçısı Sister Sylvester’ın birlikte yazıp yönettikleri sanal gerçeklik (VR) projesi “Shadowtime”, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapıyor. 30 Ağustos – 9 Eylül 2023 tarihleri arasında 80.si düzenlenecek festivalin Genişletilmiş Gerçeklik (XR) bölümü Venice Immersive’de gösterilecek “Shadowtime”, 28 projenin yer aldığı bu bölümde Büyük Ödül için yarışacak.
Sanal Dünyanın Püf Noktaları
Geçen yılın ödüllü kısa belgeseli “Our Ark”ta (2021) ilk kez birlikte çalışan yönetmenler, iklim krizi ve teknoloji ilişkisini bu kez sanal gerçeklik formatında kurcalıyorlar. Farklı gerçekliklerin uyumsuzluğunu sanal gerçeklik ve simülasyon teorisi alanında keşfe çıkan “Shadowtime”, dört elli ve iki kalpli bedenlere dönüştüğümüz sanal dünyanın özünde yatanı anlamaya çalışıyor ve Alma adlı gizemli bir rehberin eşliğinde, birbiriyle bağdaşmayan gerçeklikleri, iklim krizinin geleceğini ve sanal dünyaya sığınma yöntemlerini sorguluyor.
Çağımız İçin Türetilmiş Bir Kelime
“Shadowtime” adını, Dilsel Gerçeklik Bürosu’nun (The Bureau of Linguistical Reality) çağımız için türetilmiş yeni bir kelimeden alıyor. Birbiriyle bağdaşması mümkün olmayan iki paralel zaman dilimini işaret eden bu kelime; trafikte sıkıştığınız bir an, araba motorundaki benzinin aslında, tarih öncesi canlıların sıkıştırılmış kütlesi olduğuna uyanmanız ya da telefonunuzda gezinirken, dünyanın geri dönüşü olmayacak bir şekilde bozulduğunun aklınıza düşmesi gibi ‘hatırlama’ları tarifliyor.
Bir Institute of Time yapımı olan ve yapımcılığını Fırat Sezgin ile Ecegül Bayram’ın üstlendiği “Shadowtime”, Sjoerd van Acker’ın geliştiriciliğinde hazırlandı. Projenin 3D çalışmalarını Bats Bronsveld, yapay zekâ çalışmalarını Arjan van Meerten ve yerleştirme çalışmasını Doruk Çiftçi üstlenirken müziklerini de Alican Çamcı yaptı.
Jüri Başkanı Singing Chen
Venedik Film Festivali’nin 2017’den beri düzenlediği Venice Immersive, 360° videolar ve uzunluklarına bakılmaksızın XR çalışmaları, enstalasyonlar ve sanal dünyalar gibi yaratıcı olasılıklara kapılar açan projelerin ilk gösterimlerine evsahipliği yapıyor. A sınıfı festivaller arasında ilk sanal gerçeklik yarışmasına evsahipliği de yapan Venice Immersive bölümünde bu yıl, 28 proje Büyük Ödül, Jüri Özel Ödülü ve Sürükleyici Başarı Ödülü için yarışacak. Tayvanlı yönetmen Singing Chen’in başkanlığındaki jüri, Brezilyalı animasyon yönetmeni ve multimedya sanatçısı Pedro Harres ve video oyun geliştiricisi 3dar’ın kurucusu da olan Arjantinli yönetmen, yapımcı ve yazılım geliştiricisi German Heller’den oluşuyor.
Dördüncü Kez Venedik
Belgesel film ve XR alanında disiplinler arası projeler üreten yapım şirketi Institute of Time, 2018’de Fırat Sezgin ve Deniz Tortum tarafından kuruldu. Hollanda, Amerika ve Türkiye’de aktif projeler geliştiren şirket, Nublu (2017), Anadolu Turnesi (2018), Maddenin Halleri (2020), Our Ark (2021) gibi ödüllü belgesellerin yapımcılığını üstlendi. Geçmiş yıllarda da, Floodplain (2018), The Miracle Basket (2021) ve ELELE (2022) adlı VR projeleri ile Venedik Film Festivali’nde yer alan şirket, ELELE ile ayrıca, Venedik’in Biennale College Cinema bölümünde VR prodüksiyon fonunu kazanmıştı.
31 Ağustos – 9 Eylül tarihleri arasında Venedik Immersive Adası’nda (Lazzaretto Vecchio Adası) deneyimlenebilecek Shadowtime‘ın festival yolculuğu devam edecek.
“Aynı anda iki dünyadasın. Bedenin diğer dünyada, kalbin ise burada”
Sanal dünyada bulunmak, dört elli, ve iki kalpli olmaktır. Bu çift dünyalılığın püf noktalarını, yani birbiriyle bağdaşmayan gerçeklikleri, iklim krizinin geleceğiyle ilgili soruları ve sanal dünyaya sığınma yöntemlerini ise rehberiniz Alma size gösterecek.
Shadowtime, çağımız için türetilmiş yeni bir kelime, birbiriyle bağdaşması mümkün olmayan iki paralel zaman dilimini işaret ediyor. İşe giderken trafikte sıkıştığınız bir vakit, araba motorundaki benzinin tarih öncesi canlıların sıkıştırılmış kütlesi olduğuna uyanmanız gibi bir şey. Telefonunuzda gezinirken, dünyanın geri dönüşü olmayacak bir şekilde değiştiğinin aklınıza düşmesi gibi ya da. “Shadowtime”, farklı gerçekliklerin uyumsuzluğunu sanal gerçeklik ve simülasyon teorisi alanında keşfe çıkıyor.