2013’te ülkemizde vizyona giren, festivallerde ve özel etkinliklerde gösterilen ya da online mecralardan izleme olanağı bulduğumuz filmler arasından seçtiğimiz yılın en iyi 10 filmi listemizle karşınızdayız.
Her şeyden önce adilane ve güncel olmasına özen gösterdiğimiz bu listede Holy Motors, Dupa dealuri, Tabu, Jagten, No, Beasts of the Southern Wild gibi çok sevdiğimiz ancak geçen yıl izleyip yazdığımız; bu sebepten 2012 listelerimizde yer verdiğimiz filmleri göremeyeceksiniz.
Fil’m Hafızası ekibinin oylarıyla şekillenen ilk 10’un ardından ekip üyelerimizin kişisel listelerini inceleyebilirsiniz.
Yeni yıldan hem kendimiz için hem sizler için bol miktarda güzel fil’m diliyoruz!
Soner Yıldırım – Yazı İşleri Yöneticisi
1. La vie d’Adele
180 dakikalık epik bir anlatımın peşine düşen Kechiche’nin mükemmeliyetçi yönetmenliğiyle ve Adele Exarchopoulos – Lea Seydoux ikilisinin unutulmayacak performanslarıyla dramatik, estetik, kışkırtıcı, seksi ve fazlasıyla cesur bir LGBT başyapıtına dönüştüğü, bizleri sinemanın özlenen diyarlarında dolaştırdığı için.
(Halil İbrahim Sağlam)
2. Searching for Sugar Man
60’ların sonlarında piyasaya atıldığı Amerika’da parlayamayıp, 70’lerden itibaren Güney Afrika’da büyük bir gizemle beraber patlayan “müzisyen yahut inşaat işçisi” Sixto Rodriguez’in tevazu dolu, sıcak kişiliğine ve dahil olan hemen herkeste heyecan yaratabildiği eşsiz samimiyetteki hikayesine şahitlik etmemizi sağladığı için.
(Salihcan Sezer)
3. La Grande Bellezza
Başroldeki yazar Jep Gambardella karakterinin kendi hayatıyla yüzleşme hikâyesini Roma’nın entelijansiyasındaki dekadans ve oldukça renkli, karnavalesk dünyasıyla iç içe geçen bir kurguyla, Fellini’yi hatırlatan yetkinlikte bir sinema üslubuyla beyazperdeye taşıdığı için. (Burak Acar)
4. Blue Jasmine
Kaybettiği motivasyonunu ve iştahını Avrupa’nın farklı kentlerinde çektiği genel anlamda başarılı -ve turistik- filmlerle geri kazanan Woody Allen, Amerikan edebiyatının ve sinemasının sembollerinden Arzu Tramvayı’nı yedirdiği ince sarkazmıyla ve materyalin sıradan üzerindeki dramatik etkisini abuk bir trajikomediyle çekerek, bize evladiyelik bir hediye bıraktığı için.
(Salihcan Sezer)
5. Inside Llewyn Davis
1960’ların New York‘unda müziğiyle var olmaya çalışan folk sanatçısı Llewyn Davis’in yaşamını ve ‘60’lar folk müzik piyasasının atmosferini, hüzün ve kara mizahla harmanlayan başarılı bir dönem filmi olduğu için… Filmdeki tüm şarkılara kendi sesiyle hayat veren Oscar Isaac’in muhteşem performansı için… Başlı başına yeterli bir sebep olan muazzam sinematografisi için…
(Yasemin Kartal)
6. Paradies: Liebe
İnsan doğasının daha çok görünmeyen yönlerinin baskın çıktığı gerçekçiliğini belgeselci bir üslupla sertleştirerek bireyin içgüdüsel arzularını karşılama isteğini, sevgi arayışını ve bu arayışta göze aldıklarını orta yaşlı kadınlar üzerinden stilize bir görsellikle yansıttığı için. John Waters’a kulak vermemek elde değil: “Fassbinder died, so God gave us Ulrich Seidl.” (Fırat Terzioğlu)
7. Before Midnight
Tıka basa anıyı bellediğimizde alıkoyup o unutulmaz ’94 yazına kahramanlarıyla birlikte bizleri de, yaşlandırarak ama eskitmeden, yeniden götürebildiği; devam filmlerinin anlamsızlaşmak zorunda olmadığını, dahası nostaljik bir lütfe dönüşebileceğini kanıtladığı için. (Soner Yıldırım)
8. Maniac
Korku sinemasında adı her geçen gün daha sık anılmaya başlanan Alexander Aja’nin senaryosu ile Elijah Wood’un nasıl bir seri katil haline gelebileceğini yönetmen Frank Khalfoun’un “point of view” çekim tercihi ile deneyimleme ve son yılların en iyi korku filmlerinden birini izleme fırsatı verdiği için. (Kutay Ucun)
9. Only Lovers Left Alive
Vampir filmi kalıplarını genişleten postmodern dokunuşlarla sinemayı, müziği, mimariyi, tarihi, felsefeyi, edebiyatı ve resmi aynı anda kucaklayarak sanatı seven herkese hitap ettiği için.
(Halil İbrahim Sağlam)
10. Pozitia copilului
İnsan ilişkilerinin ve o ilişkileri çevreleyen duyguların samimiyetine yaptığı taarruza alt-sınıf, üst-sınıf dinlemeyen bir vicdan ateşkesi sunarken ebeveynliğin has tanımı üzerinden ilerleyen diyalektik yaklaşımını anlatısına olduğu kadar kamerasına da yansıttığı; Rumen sinemasının yükselen ateşine alev alev bir odun fırlattığı için. (Soner Yıldırım)
Kişisel Listeler:
Burak Acar – Yılın En İyi 10 Filmi
1. La vie d’Adèle
2. La Grande Bellezza
3. Searching for Sugar Man
4. Blue Jasmine
5. Gravity
6. Post Tenebras Lux
7. Frances Ha
8. La danza de la Realidad
9. Soshite Chichi ni Naru
10. Kusursuzlar
Fırat Terzioğlu – Yılın En İyi 10 Filmi
1. The Act of Killing
2. Inside Llewyn Davis
3. La Grande Bellezza
4. Paradies: Glaube
5. Paradies: Liebe
6. Paradies: Hoffnung
7. Poziția copilului
8. L’inconnu du lac
9. La vie d’Adèle
10. Upstream Color
Halil İbrahim Sağlam – Yılın En İyi 10 Filmi
1. La vie d’Adèle
2. Aurora
3. Mud
4. Locke
5. Maniac
6. Hayatboyu
7. Final Cut: Hölgyeim és Uraim
8. Only Lovers Left Alive
9. Post Tenebras Lux
10. Upstream Color
Kutay Ucun – Yılın En İyi 10 Filmi
1. Moebius
2. La vie d’Adèle
3. We Are What We Are
4. Maniac
5. La danza de la Realidad
6. The Congress
7. Only Lovers Left Alive
8. The Imposter
9. Heli
10. Evil Dead
Salihcan Sezer – Yılın En İyi 10 Filmi
1. Searching for Sugar Man
2. Blue Jasmine
3. La vie d’Adèle
4. Krugovi
5. Yozgat Blues
6. Sen Aydınlatırsın Geceyi
7. Gloria
8. Benim Çocuğum
9. Oh Boy
10. Poziția copilului
Soner Yıldırım – Yılın En İyi 10 Filmi
1. La vie d’Adèle
2. Before Midnight
3. Paradies: Liebe
4. Searching for Sugar Man
5. Poziția copilului
6. La Grande Bellezza
7. Gloria
8. Paradies: Hoffnung
9. L’inconnu du lac
10. Frances Ha
Yasemin Kartal – Yılın En İyi 10 Filmi
1. La vie d’Adèle
2. Le Passé
3. Inside Llewyn Davis
4. Soshite Chichi ni Naru
5. Blue Jasmine
6. Only Lovers Left Alive
7. Before Midnight
8. La Grande Bellezza
9. Gloria
10. Jin