1. Boyhood (Yön: Richard Linklater, 2014)
Neden İzlenmeli? Günlük hayatı peliküle en iyi yansıtan yönetmenlerden olan Richard Linklater, bu özelliğini bir iddia ile bayağı ileriye taşıyor. Çekimleri tam 12 yıl düzenli olarak süren film, bir insanın 6 yaşından 18 yaşına kadar yaşadıklarını benzersiz bir kurguyla anlatıyor. Yılın en iyi filmlerinden diyebiliriz.
2. En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, Yön: Roy Andersson, 2014)
Neden İzlenmeli? İsveçli ünlü yönetmen Roy Andersson, Songs from Second Floor (2000) ile başlayıp You, Livings (2007) ile devam ettirdiği ‘yaşayanlar’ üçlemesini bitiriyor. Hayatın rutinliğinde kaybolmuş ruhları, kamerasını hiç hareket ettirmeden mizahi bir dille anlatıyor. Geçtiğimiz ay Venedik’te Altın Aslan’ı alan film, şimdiden yılın en iyileri arasında.
3. Mr. Turner (Yön: Mike Leigh, 2014)
Neden İzlenmeli? Yaşayan en iyi İngiliz yönetmenlerden Mike Leigh’in her filmi iştah kabartıcıdır. Bu sefer de 19. yüzyılın ünlü ressamlarından J.M.W. Turner’ın hayatından kesitler sunuyor. Cannes’da da En İyi Erkek Oyuncu seçilen Timothy Spall’ın efsanevi bir performans sergilediği söyleniyor.
4.Whiplash (Yön: Damien Chazelle, 2014)
Neden İzlenmeli? Bu yılki Sundance’te ortalığı sallayan bu bağımsız Amerikan yapımının ünü, günden güne artmaya devam ediyor. Bilhassa incelikli senaryosu ve J.K. Simmons’ın performansı gelen söylentilerde öne çıkıyor. İkisi de şimdiden Oscar yarışında ön sıralardalar.
5. Levitahan (Yön: Andrey Zvyaginstev, 2014)
Neden İzlenmeli? Yılın başka bir favori filmi de Rusya’dan gelen bu dingin dram. Son birkaç 10 yılda olduğu gibi sıradan insanlar üzerinden Rusya’yı tartışmaya açan başka bir Rus filmi. Cannes’da aldığı senaryo ödülünün yanında görüntüleriyle de adından söz ettiriyor.
6. Force Majeure (Tourist, Yön: Ruben Östlund, 2014)
Neden İzlenmeli? Bu yıl adını sıklıkla duyduğumuz ikinci İskandinav yapımı olan film, ailesiyle gittiği bir kayak tatilinde yaşanan çığ faciasında ailesinden önce kendisini kurtaran bir adamın durumu üzerinden insanlığın günümüzdeki acınası halini tartışmaya açıyor. Sert bir psikolojik gerilim bizi bekliyor.
7. White Bird In a Blizzard (Yön: Gregg Araki, 2014)
Neden İzlenmeli? Genelde alternatif sularda yüzen ve uzun aralıklarla film çeken Gregg Araki, son filminde oldukça popüler oyuncularla çalışıyor. Bir kızın büyüme hikayesi olarak özetlenebilecek filmde, merak edilen Araki’nin ana akıma en yaklaştığı çalışmasındaki yorumunun nasıl olacağı.
8. Le Meraviglie (The Wonders, Yön: Alice Rohrwacher, 2014)
Neden İzlenmeli? Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nün sahibi olan film, tıpkı Leviathan (2014) gibi sıradan insanlar üzerinden kendi ülkesinin durumunu ele alıyor. Bu sefer ise İtalya’yı bir kadının yorumuyla izleyeceğiz.
9. The Disappearance of Eleanor Rigby: Them (Yön: Ned Benson, 2014)
Neden İzlenmeli? Bu filmin oldukça ilgi çekmesinin birkaç sebebi var: İlki, günümüzün en yetenekli iki oyuncusunu, James McAvoy ve Jessica Chastain’i karşılıklı izleyecek olmamız. İkincisi, aynı aşk hikayesini hem kadın hem erkeğin bakış açılarından ayrı ayrı gösteren iki filmin ortak kurgusu olması. Üçüncüsü ise filmin adındaki kalp sızlatan Beatles göndermesi.
10. Deux jours, une nuit ( Two days, One night, Yön: Jean-Pierre & Luc Dardenne, 2014)
Neden İzlenmeli? Belçikalı ünlü yönetmenler Dardanne Kardeşler’i uzun yıllar sonra ilk defa Cannes’dan elleri boş döndüren film, bir işçi kadının işverenine karşı mücadelesinde çalışma arkadaşlarını yanına katma savaşını anlatıyor. Marion Cotillard’ın performansın oldukça övüldüğünü belirtelim.
Artun Bötke
bence 10u arasında bir güzel film yok..
Leviathan
Andrey Zvyagintsev
olacak. Film izmi de yanlış yönetmen ismi de 🙂