İstanbul Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) ön bahçesinde ücretsiz olarak yapılan Yazlık Sinema gösterimlerinin Ağustos programının teması “insanlık tarihi”. Gösterimler bugün “Varennes Gecesi” ile başlıyor.
NHKM ön bahçesinde ücretsiz olarak yapılan Yazlık Sinema gösterimlerinin Ağustos programı açıklandı. “İnsanlık tarihi”nin tema olarak seçildiği gösterim dizisinde bu ay, “yeni bir dünya” özlemiyle büyük alt üst oluşlara sahne olan 19. yüzyıl ve 20. Yüzyıl başlarının ele alındığı dört film gösterilecek. Her Çarşamba saat 21:00’de başlayan etkinlikte gösterilecek filmler, tanıtım metninde şu şekilde yer alıyor:
“VARENNES GECESİ – 05 Ağustos Çarşamba
Yönetmen: Ettore Scola
Ülke: Fransa, İtalya
Yapım yılı: 1982
Süre: 122 dk.
Varennes Gecesi ile beraber İnsanlık Tarihi’nin en kritik evrelerinden birindeyiz. 1982 yapımlı film, yaşamları giyotin ile noktalanan son Fransız kraliyet ailesinin (XVI. Louis ve eşi Marie Antoinette), Versailles (Versay)’dan kaçıp Fransa’nın sınır kasabası Varennes (Varen)’de tutuklanışlarına kadar geçen süreyi konu alıyor. Dönemin tüm sınıflarının yaşananlara dair düşüncelerinin ortaya konduğu filmde, insanlığın kaderini tümüyle değiştiren Fransız Devrimi’nin, ilk defa yoksullara ve tüm halka eşitlik, özgürlük ve kardeşlik taşıyacağı vaadine odaklanılıyor. Ve bu vaadin çelişkilerine de…
GOYA’NIN HAYALETLERİ – 12 Ağustos Çarşamba
Yönetmen: Miloš Forman
Ülke: ABD, İspanya
Yapım yılı: 2006
Süre: 113 dk.
İnsanlık Tarihi gösterimlerimizin beşinci filmi olan Goya’nın Hayaletleri’nin hikâyesi, 1792 yılı İspanya’sında, Fransız Devrimi ideallerinin kasıp kavurduğu Avrupa’nın en gerici ülkelerinden birinde başlıyor. Ünlü ressam Francisco Goya, bir çok çalışmasına ilham olmuş Inés’in engizisyon ile başının derde girmesinden ötürü, kiliseye karşı yıllarca mücadele verir. Sonrasında, İspanya’nın Fransa’nın işgaline uğraması ve Fransız Devrimi’nin İspanya’ya akın etmesi engizisyonu ortadan kaldırmış ancak bir çok kişinin beklediğinin aksine devrim, ilk ideallerinden çok uzaklaşmıştır.
VAATLER ÜLKESİ – 19 Ağustos Çarşamba
Yönetmen: Andrzej Wajda
Ülke: Polonya, Almanya, Rusya
Yapım yılı: 1975
Süre: 138 dk.
W. Stanislaw Reymont’un aynı adlı romanından uyarlanan Vaatler Ülkesi’nde, Polonya’nın Lodz şehrinde farklı kültür ve inançlardan olan üç genç arkadaşın ortaklığında bir tekstil fabrikası kurma çabaları anlatılmaktadır. Fransız Devrimi ile iktidara yerleşen burjuvazinin ve önü açılan açılan kapitalizmin, aristokrasinin de desteğiyle emekçi halk için nasıl bir yıkım olduğuna şahit olacağımız film, Fransız Devrimi’nin ideallerine neden ihanet ettiğini de anlamamızı sağlıyor.
MODERN ZAMANLAR – 26 Ağustos Çarşamba
Yönetmen: Charles Chaplin
Ülke: ABD
Yapım yılı: 1936
Süre: 87 dk.
1936 yapımı filmde, çağımızın en başı dik sinemacılarından Charles Chaplin’in unutulmaz tiplemesi Şarlo’yu, bir 20. yüzyıl fabrikasında görürüz. Bir önceki gösterimde 19. yüzyılda bıraktığımız kapitalizm, artık daha da ilerlemiş ve bant sistemli üretim (Fordist üretim) ile emekçileri daha fazla köleleştirmiştir. Böylece, Eylül ayında, İnsanlık Tarihi’nin en büyük felaketlerinin başımıza bela olduğu 20. yüzyılı ele almadan önce tüm bu felaketlerin nedenine göz atmış olacağız.”