Leila (Leila Hatami) ve Reza (Ali Mosaffa), aşkla evlenen, birlikte çok güzel zaman geçiren genç bir çifttir. Zengin bir muhitte yaşayan, yemeklerini yabancı restoranlarda yiyen eğitimli çift, modern İran’ın temsili olarak karşımıza çıkarlar. Yaşam şekilleriyle Batı alışkanlıklarını benimsemiş olarak gördüğümüz ikili, evlenmelerinin ardından Leila’nın çocuk sahibi olamamasıyla birlikte Doğu geleneklerini, ailelerinden öğrendiklerini uygulamaya ve yaşamaya başlarlar. Leila, bu çelişkiyi devamlı vurgulayan bir filmdir.
Filmlerinin merkezine güçlü kadın karakterleri alan Mehrjui, Leila’da da bu tercihten vazgeçmemiştir. Film, alışık olduğumuz gibi olayları 3. tekil anlatıcı üzerinden hikâyelendirmek ve objektif şekilde yansıtmak yerine tamamen Leila’nın perspektifinden, onun anlatımıyla verir. Bu subjektif sunum, Leila’nın ruh hâlini çok iyi kavramamızı sağlarken, onun kendini ne kadar değersiz gördüğünü sadece olaylarla değil öykülemesiyle de her an hissettirir.
Leila, irdelediği birçok toplumsal ve psikolojik sorunla birlikte geniş aile, “özel hayat”ın olmaması gibi İran’la ve genel olarak Müslüman toplumlarla ilişkilendirilen sorunları filmin tamamına tutarlılıkla yansıtır. Film, İran’da kimi çevrelerce eleştirilip gerçekdışı görülse de, sade ve gerçekçi anlatımıyla dikkat çekici bir yapımdır.
[tooplay file=”https://filmhafizasi.ams3.digitaloceanspaces.com/2016/07/Leila_Trailer.mp4″ type=”mp4″]