Anayurt Oteli (1987)
Ömer Kavur
Yusuf Atılgan
Türk Edebiyatı’nda varoluşçu temalar üzerine yazan yazarların önde gelenlerinden biridir Yusuf Atılgan. Otelde çalışan Zebercet isimli karakterinin, âşık olduğu kadının ardından geçirdiği süreci anlatmaktadır Anayurt Oteli’nde. Ömer Kavur’un da güçlü estetiğiyle sinemaya aktarılan bu roman, yönetmenin güçlü kararlarıyla uyarlamaların en başarılı örneklerinden sayılabilecek bir konuma erişebilir.
Hakkâri’de Bir Mevsim (1983)
Erden Kıral
Ferit Edgü
Çevrenin görsel gücünden her zaman beslenmiş olan Ferit Edgü, gözlemci yaklaşımıyla Hakkari’de Bir Mevsim romanını yazar. Erdal Kıral’ın yönetmenliğini yaparak aynı isimle sinemaya uyarladığı 1983 yapımı filmde, Genco Erkal’ın başarılı oyunculuğuyla uzak diyarlarda, Hakkari’de geçen bir yaban kalış halinin görsel öyküsünü izleriz.
“Kendimi bir gün aralarında bulduğum insanların konuştuğum dili hemen hemen hiç anlamadıklarını gördüğümde, onlara dilimi öğretmek yerine onların dilini öğrenmeyi, onların dilinden konuşmayı denedim.”
Yılanların Öcü (1962)
Metin Erksan
Fakir Baykurt
Metin Erksan, edebiyat uyarlamalarında en başarılı yönetmenlerden sayılırken, Fakir Baykurt da köyün ve dolayısıyla Anadolu’nun sesi ve rengi olarak bu anlamda öne çıkmış yazarlar arasında bulunmaktadır. Köy gerçeklerine realist biçimde edebiyatta yer açmıştır. Romanın sinemaya aktarımı da benzer şekilde bu gerçeklerin görselleşmesine imkân tanır. Yine bu kitabın 1985 yapımı Şerif Gören yönetmenliğinde bir başka adaptasyonu da bulunmaktadır.
Susuz Yaz (1963)
Metin Erksan
Necati Cumalı
Metin Erksan’ın bir başka Türk Edebiyatı uyarlaması olan Susuz Yaz (1963), aslen Necati Cumalı’nın uzun hikâyesidir. Aynı zaman 1964 yılında düzenlenen Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünün de sahibi olmuştur. Susuz Yaz (1963), Yılanların Öcü’nde (1962) olduğu gibi kırsalın sesini görselleştirerek sinemada önemli bir yer edinmiştir.