Sanatsal işlere uygulanan sansürleri araştırarak yayınlar hazırlayan ve sanatsal ifade özgürlüğünü savunarak kamuoyunda bu konuda bir bilinç oluşturmayı hedefleyen Siyah Bant, yeni sunduğu son raporunda, özellikle son dönemlerde Türkiye’deki film festivallerinde uygulanan ifade özgürlüğü kısıtlamalarına yer veriyor.
Veli Başyiğit tarafından yazılan rapor, filmlerin çeşitli şekillerde engellenmesi durumunda film festivallerinin izlediği yolu ifade ederek sansüre karşı mücadelenin yayılmasını desteklemeyi hedefliyor. Rapor için yapılan araştırma, Friedrich Ebert Stiftung Derneği tarafından destekleniyor.
2011 yılında kurulan bir girişim olan Siyah Bant, daha önce sinemada ifade özgürlüğüne dair araştırmalarını sunmuştu. Bu raporun kaynağının ise, son zamanlarda ülkemizdeki film festivallerinde gitgide artan ve daha konuluşur hale gelen sansür vakaları ve onların yarattığı olumsuz dönüşüm olduğu ifade ediliyor.
Asena Günal ve Pelin Başaran’ın yayına hazırladığı rapor, 19 film festivalinin ekibine yapılan araştırmaya katılım davetine olumlu yanıt veren 11 festivalin ekibiyle festivallerin işleyişine ve müdahalelere karşı tutumlarına dair görüşmeler ile son zamanlarda festivallere katılmış beş filmin yapımcısıyla yapılan konuşmalardan faydalanıyor. Ayrıca, son yılların kısa bir özeti kapsamında, Reyan Tuvi’nin belgeseli “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” (2014) ve Çayan Demirel ile Ertuğrul Mavioğlu’nun belgeseli “Bakur” un (2015) karşılaştığı yaptırımlardan detaylıca bahsediyor.
Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.