9. Çalı Köy Filmleri Festivali, 25-27 Temmuz tarihleri arasında sürecek.
Bursa’nın Çalı Mahallesi’nde gerçekleşecek olan 9. Çalı Köy Filmleri Festivali, restore edilen klasiklerden güncel politik belgesellere, ödüllü kısa filmlerden tematik söyleşilere kadar dopdolu bir program sunuyor. Açık havada, doğanın içinde düzenlenen etkinlik bu yıl da sinemaseverleri alternatif bir sinema deneyimine davet ediyor.
Festival Programı
25 Temmuz Cuma
20:30 – Aysel, Bataklı Damın Kızı
1934 yapımı film, Aysel’in patronu tarafından baştan çıkarılmasıyla başlar. Aysel hamile kalır, doğurduğu çocuğunu babadan nafaka talebiyle mahkemeye verir. Ancak bu süreç köyde itibarsızlaşmasına neden olur. Ona bir tek Ali destek olur. Filmin senaryosu Nazım Hikmet’e ve Selma Lagerlöf uyarlamasına dayanıyor.
22:30 – Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri
Mevsimlik işçi Eyüp, İzmir’den döner, Siverek’te domates kurutma işinde çalışır. Yevmiyesini alamayan Eyüp ile ustabaşı Hemme arasında kavga çıkar. Eyüp intikam düşüncesiyle kasabada dolaşır, planını uygulamaya koyar ama gidişat grotesk bir şekilde onun öfkesini yatıştırır. Psikolojik gerilimle dolu ve yer yer absürt olaylarla şekillenen film, sıradan bir günün içindeki dramatik dönüşümü işliyor.
26 Temmuz Cumartesi
19:00 – Yıkılmak
Film, yerel yönetimlerin müdahaleleriyle değişime zorlanan köylerin sosyal ve kültürel yapısına odaklanıyor. Kırılgan gücü ve sahiplik duygularını merkeze alarak, “yıkılmak” metaforuyla yerel politikaların birey üzerindeki etkisini inceliyor.
20:30 – Hakkı
Hakkı adlı yaşlı adamın köydeki yalnız ve sessiz yaşantısını anlatan film, karakterin geçmişiyle hesaplaşmasını dramatik bir dille işliyor. Film, küçük topluluklarda dinsel sosyal kodların baskısını ve bireyin bu baskı altındaki içsel kırılganlığını anlatıyor.
22:30 – No Other Land
Filistinli ve İsrailli bir kolektifin ortak yapımı olan No Other Land, işgal altındaki Batı Şeria’da, özellikle Masafer Yatta bölgesinde yaşanan yıkımı merkezine alıyor. Film, İsrail ordusunun bölgeyi boşaltma ve yerleşimleri yıkma girişimlerine tanıklık eden Filistinli aktivist Basel Adra’nın direnişini, bu süreçte tanıştığı İsrailli gazeteci Yuval Abraham’la kurduğu karmaşık ve çarpıcı ilişki üzerinden anlatıyor. Gösterim, film ekibinden Ahmet Boyacıoğlu’nun sunumuyla yapılacak.
27 Temmuz Pazar
17:00 – Fil’m Hafızası Kısa Film Seçkisi
Birbirinden farklı temalarda kısa filmlerden oluşan bu seçki, Türkiye’den genç yönetmenlerin sinema diliyle hafızaya, geçmişle yüzleşmeye ve kişisel anlatılara odaklandıkları kısa yapımları bir araya getiriyor.
18:30 – Kısa Film Yarışması Finalistleri
Finale kalan kısa filmler seyirciyle buluşuyor. Genç yönetmenlerin üretimlerine alan açan yarışma, özgün anlatılar, yaratıcı fikirler ve farklı türlerdeki kısa filmleri ödüllendirmeyi amaçlıyor. Gösterimin ardından saat 21.00’de ödül töreni yapılacak.
22:00 – Bildiğin Gibi Değil
Farklı düşünce biçimlerine ve yaşam tarzlarına sahip üç kardeş Tahsin, Yasin ve Remziye, babalarının gizemli ölümü üzerine doğdukları şehir Tokat’ta yeniden bir araya gelir. Bu zorunlu buluşma, onları geçmişle yüzleştirirken aralarındaki bağları da yeniden şekillendirir. Ortak geçmişlerini birbirinden çok farklı hatırladıklarını fark ettiklerinde ise bildikleri her şey sorgulanır. Gösterim sonrası yönetmen Vuslat Saraçoğlu, yapımcı Can Ünlü ve oyuncu Serdar Orçin ile söyleşi yapılacak.