Eylül 2014’de açılan sinematik proje mekanı PRIZMASPACE, senelik programı dahilindeki yönetmen sergilerinin ikincisi ‘PRIZMA SCREENING #2’ kapsamında 2014 yılında “Körler / Jaluziler İçin (For The Blinds)” isimli uzun metraj filmiyle İstanbul Film Festivali’nin Yeni Türkiye Sineması seçkisinde yer alan yönetmen ve çağdaş sanatçı Ozan Adam’ı ağırlıyor. Ozan Adam’ın uzun metraj filminin gösteriminin yanı sıra, bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu video, kısa film üretimleri ve enstelasyon çalışmaları 5 – 26 Mart tarihleri arasında PRIZMASPACE’de görülebilir.
PRIZMA SCREENING #2 kapsamında Ozan Adam sergi alanını iki başlık altında kurguluyor. “Gerçekliğin Etkisinin Zamandaki İzleri” isimli ilk bölümde, sanatçının farklı dönemlerde video kamerasıyla kayıt altına alarak arşivlediği İstanbul görüntüleri, şehrin günümüze kadar maruz kaldığı dönüşümü ve bununla beraber toplum üzerindeki politik ve kültürel yansımalarını belgeliyor.
Serginin “Boru Değil” isimli ikinci bölümünde Ozan Adam yüzyıla adeta damgasını vurmuş olan “This is not a pipe” isimli Rene Magritte tablosu ve Foucault’nun bu çalışmayla ilgili felsefesinden ilham alarak, süreç, sonuç ve zaman algısını, dijital, analog, video ve film gibi farklı formatlar üzerinden ele alıyor. Anlam oluşturma sürecinde devreye giren görsel simge ve sembolize ettiği obje veya kavram üzerine çift anlamlı bir isim taşıyan sergi, argoda “Boru değil” şeklinde ifade edilen ve bir işin kolay olmadığını belirten kelimeler ile serginin isminde birçok göndermeyi kendi içinde barındıyor. Özellikle video art, enstelasyon, sanat ve film üretiminin güçlüklerine değinilirken aynı zamanda ‘pipe’ kelimesinin İngilizce’de hem pipo hem de boru anlamlarına gelmesinden ötürü bir yandan da boru hatları, sosyal, politik, ekonomik bağlantılar ve iletişim ağlarına da dikkat çekiliyor.
OZAN ADAM
1976 yılında Ankara’da doğdu. New York’da sanat ve sinema eğitimi aldığı sırada, film, reklam, medya, sahne sanatları ve tasarım gibi alanlarda çalışmalar üretti. Yazı, tasarım, çizim, resim, heykel, animasyon, film, video ve enstalasyondan oluşan farklı sanatsal üretimleri ulusal ve uluslararası solo ve karma sergilerde yer aldı. 2001 yılından beri pek çok üniversite ve eğitim kurumunda kısa film, belgesel, klip, ışık gibi çeşitli film-video yapımı, teorisi ile ilgili dersler ve deneysel sinema dersleri verdi. 2002 yılında çekmiş olduğu “Zymotic Amaurosis” isimli filmi 14. Ankara Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü; 2006 yılında çekmiş olduğu “Bir Olayın İnfazı Hakkında Tutanağın İki Adı ve Kırık Plaklarla Dolu Bir Bavul” isimli filmi ise 17. Ankara Film Festivali’nde En İyi Deneysel Film ödülünü kazanmıştır. Çekmiş olduğu birçok film ve ürettiği sanat eserleri uluslararası festivallerde, galeri ve müzelerde izleyici ile buluşmuştur.
PRIZMASPACE
Lara Kamhi ve Eli Kasavi tarafından galeri firkine alternatif bir yapılanma düşüncesi ve atölyelerini sanatçı ve yönetmen arkadaşlarıyla paylaşma deneyimlerinin devamı olarak 18 Eylül’de “MOVING IMAGES #1” sergisi ile sinematik bir alternatif proje mekanı olarak izleyici ile buluştu. Yıllık programında film gösterimleri, yönetmen sergileri, residency programları, yerli ve yabanacı sanatçıları bir araya getiren grup sergileri yer alıyor.