1. Force Majeure (Tourist, Yön: Ruben Östlund, 2014)
Neden İzlenmeli? Cannes 2014’te Jüri özel ödülüne layık görülen film, İsveçli yönetmen Ruben Östlund’un bir felaket karşısında insanların tepkileri ne olur sorusundan yola çıkarak sunduğu bir filmdir. Filmde düşen bir çığın çok farklı göndermelerle nasıl bir aile yapısını sarstığına tanık olacaksınız. Bilhassa ataerkil toplumları bir kez daha düşüncelere itecek, sarsıcı bir film.
2. Whiplash (Yön: Damien Chazelle, 2014)
Neden İzlenmeli? Daha evvel Guy and Madeline on a Park Bench (2009) müzikaliyle çeşitli festivallerde ödül alan Amerikalı yönetmen Damien Chazelle bu kez müzikal olmasa da müzik dolu bir filmle seyirci karşısında. Gelecek vadeden genç bir caz davulcusunun, acımasız ve hırslı bir ustanın elinde nasıl dönüştüğünü izlerken kızgınlık, hüzün ve şaşkınlık dört bir yanınızdan saracak.
3. Mommy (Yön: Xavier Dolan, 2014)
Neden İzlenmeli? 2009’da ilk filmi I Killed My Mother görücüye çıkaran Kanadalı genç yönetmen Xavier Dolan, yine anne temalı bir filmle seyirci karşısında Mommy. Bu kez en iyi bildiğim kişiden, annemden, anneden yola çıktım diyen yönetmen 15 yaşında, zor bir ergenlik geçirmekte olan bir erkek çocuk ve onunla baş etmeye çalışan bekâr bir annenin hayatlarına giren komşularıyla ilişkilerinin farklı bir boyut kazanmasını anlatıyor. Cannes’da jüri özel ödülüne layık bulunan film, müzikleri, kostüm tasarımları ve kurgusuyla izlemeye değer.
4. Boyhood (Yön: Richard Linklater, 2014)
Neden İzlenmeli? Her haliyle sinema tarihinde en gerçek filmlerden sayılmayı hak eden bir film Boyhood. 5 ve 18 yaş aralığında geçen süreçte filmin kahramanının yaşamına tanık oluyoruz. Filmle birlikte yaşayan ve yaşlanan oyuncularıyla Amerikalı yönetmen Richard Linklater bu filmle sinema tarihinde bir ilki perdeye taşıyor.
5. White Bird In a Blizzard (Yön: Gregg Araki, 2014)
Neden İzlenmeli? Amerikalı yönetmen Gregg Araki, geçtiğimiz Filmekimi’nde gösterilen filmi Kaboom (2010) ardından bu yıl büyümenin hikâyesi olan farklı türde bir filmiyle seyirci karşısında. 17 yaşında bir kızın annesinin ortadan kaybolmasının ardından kendini keşfe çıkarken aslında annesiyle ilgili göz ardı etmeye çalıştığı gerçekleri keşfetmesinin öyküsü.
6. Maps To The Stars (Yön: David Cronenberg, 2014)
Neden İzlenmeli? Kanadalı yönetmen David Cronenberg’ten, oyuncularının performansıyla da göz dolduran bir film. Julianne Moore’ye Cannes’da en iyi kadın oyuncu ödülünün kazandıran film Hollywood’un içi beni dışı seni yakar cinsten, göründüğünün çok aksine bir hayat olduğunu gösteriyor seyirciye.
7. Adieu Au Langage (Goodbye to Languange, Yön: Jean Luc Godard, 2014)
Neden İzlenmeli? Sinema dünyasının önemli isimlerinden Godard Cannes’dan jüri ödülüyle döndüğü filminde izleyiciye film içinde edebi bir keyif yaşatıyor. Müzikleriyle de düşüncelere gark ettiği zihninizi dinlendirmeyi de biliyor.
8. Il-Dae-Il (One on One, Yön: Kim Ki-Duk, 2014)
Neden İzlenmeli? Güney Kore sinemasının bilinen yönetmenlerinden Kim-Ki Duk kaçırılan liseli bir kızın tecavüze uğramasının ardından vahşice öldürülmesi üzerine yedi zanlının peşine düşen Gölgeler Tarikatı adında bir grubun intikam öyküsü. Kim Ki-Duk seyirciye filmin izlenmeye değer olması için seyircinin öldürülme hissine bürünmesi gerektiğini ön koşul olarak sunuyor.
9. The Drop (Yön: Michaël R. Roskam)
Neden İzlenmeli? Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden, yeraltı dünyasının vazgeçilmez karakteri James Gandolfini’nin son filmi olan The Drop, birbiri içine giren kurgusuyla Mystic River, Shutter Island gibi filmlerin de dayandığı kitapların yazarı Dennis Lehane’nin senaristliğinde izlemeye değer bir yapıt.
10. Björk – Biophillia Live (Yön: Nick Fenton, Peter Strickland, 2014)
Neden İzlenmeli? Björk sevenler kendisinin ne denli özgün ve dinlemeye değer olduğunu bilir. Dancer in the Dark (2000) müzikalinde de seyirciye tadı damakta kalacak bir tecrübe yaşatan sanatçı bu kez Londra’daki Alexandra Palace’ta canlı kaydedilen muhteşem performansını bir film paketiyle sunuyor. Keyif alınacak müzikli bir film.
Ebru Çavuşoğlu
bence 10u arasında bir güzel film yok..
Leviathan
Andrey Zvyagintsev
olacak. Film izmi de yanlış yönetmen ismi de 🙂