Cemil Ağacıkoğlu’nun yönettiği ve 9. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda yer alan Kafes filmi seyirciyle buluştu.
9. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Yarışması‘nda yer alan Kafes, İstanbul seyircisiyle ilk kez bir araya geldi. Cemil Ağacıkoğlu‘nun yönettiği Kafes’in gösterimi, 26 Ekim Salı akşamı Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleştirildi. Gösterim sonrası düzenlenen söyleşiye, filmin yönetmeni Cemil Ağacıkoğlu, yapımcı Sezgin Üstün San, oyunculardan ise Tarhan Karagöz, Murat Kılıç ve Sonat Dursun katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise akademisyen ve sinema yazarı Murat Tırpan üstlendi.
Kafes filmi, eski bir polis memuru olan, işini kaybettikten sonra arka sokaklardaki bir otelde çalışmaya başlayan ve tek umudu, adaletin yerine gelip mesleğe geri dönmek olan Hasan’ın hikayesini anlatıyor. Yönetmen Ağacıkoğlu, gösterim sonrası alkışlarla karşılanan ekibi tanıtarak ve izleyicilere filmi izledikleri için teşekkür ederek söyleşiye başladı.
Cemil Ağacıkoğlu, projenin oluşum süreci sorusuna, adalet ve ihanet kavramlarını işlemek istediğini ve bunun için kendine bir alan yarattığını belirtti. Mekanların da geçmişiyle ilgili olduğunu söyleyen yönetmen, çocukluğunun geçtiği yerleri filmde kullanmak istediğini sözlerine ekledi ve “Kardeşlerin bile bir menfaat söz konusu olduğunda nasıl ayrıştığını anlatmak istedim,” dedi.
Başrol oyuncularında Tarhan Karagöz, “Kafeste olmak nasıl bir duygu?” sorusuna, filmde bir oyuncu olarak var olma anlamında keyifli olduğunu ama karakterin durumunda bunun pek iyi gözükmediğini söyledi. Karagöz, karakterinin umutsuz olduğunu görüşüne ise: “Hasan karakterinde ufak bir umut parıltısı vardı. O parıltı olmasaydı farklı bir yol izleyebilirdi ama o umut, yaptığı eylemlerin hepsinin sebebi oldu.” şeklinde cevap verdi.
Filmin oyuncuları arasında yer alan Murat Kılıç, “Cemil Abi’nin hayata bakışı ve genel karakteristik özelliği duygusal bir insan olmasını sağlıyor. Yaşama dair çözümlemeler konusunda çok ortak noktamız var. Buna istinaden, yarattığı karakterlerin filme çok iyi yansıdığını düşünüyorum,” ifadelerini kullandı.
Filmin yapımcısı Sezgin Üstün San, pandemi sonrası seyirciyle buluşmanın harika bir his olduğunu, çok mutlu olduğunu ve filmde, gerçek bir dünyayı anlatmak istediklerini söyledi. Bu film sayesinde bu otelin varlığını öğrendiğini de söyleyen San, doğal karakterlerin seyirciye geçebilmesini istediklerini ve bunu başardıklarını görünce mutlu olduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.