Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) 10 Mart’ta düzenleyeceği ödül töreninde Onur ve Emek ödüllerini alacak isimler açıklandı.
SİYAD 57. Türkiye Sineması Ödülleri’nde Onur Ödülü, geçen aralık ayında kaybettiğimiz usta yönetmen Şerif Gören ve Türk sinemasının önemli oyuncularından Hale Soygazi‘ye verilecek. Gören’in ödülü ailesi tarafından kabul edilecek. Emek Ödülü ise sinema sektörüne yapımcı, dağıtımcı ve salon işletmecisi olarak büyük katkılar sunan Nida Karabol ile film setlerinde yıllarını veren Muzaffer Hiçdurmaz‘a takdim edilecek.
1944’te İskeçe’de doğan Şerif Gören, sinemaya 1962’de adım attı. Kurgucu ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştıktan sonra, Yılmaz Güney’in başlattığı Endişe filmini tamamlayarak yönetmenliğe geçti. Bu ilk filmiyle Antalya Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil altı ödül kazandı. Metin Erksan, Lütfi Akad ve Yılmaz Güney’in başlattığı toplumsal gerçekçilik akımının önemli isimlerinden biri oldu. Köprü, Darbe, Deprem, Almanya Acı Vatan gibi filmleriyle dönemin toplumsal meselelerine ışık tuttu. Sinema işçilerinin hakları için sendikal mücadeleye katıldı, 12 Eylül darbesi sonrası tutuklandı.
Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan Yol başta olmak üzere Sen Türkülerini Söyle, Yılanların Öcü, Katırcılar gibi filmleriyle unutulmaz eserler verdi. 90’larda Amerikalı filmiyle yerli seyircinin sinemaya dönüşüne katkıda bulundu. Yenilikçi sinematografisiyle sinemamızın ustaları arasında yer aldı.
Gelenek ile Geleceğin Buluşma Noktası
Ana akım ve yenilikçi filmlerle sinemada istisnai bir kariyer inşa eden Hale Soygazi, Vurun Kahpeye, Süt Kardeşler gibi yapımların yanı sıra Maden, Bir Yudum Sevgi, Kadının Adı Yok gibi feminist bakış açısıyla öne çıkan filmlerde de rol aldı. 1978’de Maden ile Antalya Altın Portakal’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. 12 Eylül sonrası politik mücadelede yer aldı, meslektaşlarının hakları için çalıştı. 1984’te Bir Yudum Sevgi ile ikinci Altın Portakal’ını aldı.
2000’lerde tiyatro sahnesinde de boy gösteren Soygazi, sinemaya katkılarından dolayı Antalya Altın Portakal, İstanbul Film Festivali, Adana Altın Koza ve Nürnberg Film Festivali tarafından Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Sinemanın Görünmez Kahramanı
İstanbul’da doğan Nida Karabol, annesinin kurduğu Umut Sanat Ürünleri‘nde sinema dünyasına adım attı. Avrupa bağımsız sinemasını Türkiye’ye tanıtıp genç izleyicilere ulaştırdı.
İstanbul Kanatlarımın Altında, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar gibi önemli yapımları hayata geçirdi. Oyun, 11’e 10 Kala, Gözetleme Kulesi gibi filmlerle yapımcılık kariyerini sürdürdü. SESAM ve SEYAP’ta yönetim kurulu üyeliği yaptı, ulusal ve uluslararası festivallerde jüri oldu.
Emek Mücadelesinin Sembol İsmi
1944’te Eskişehir’de doğan Muzaffer Hiçdurmaz, Yeşilçam’da kamera asistanlığından yönetmenliğe uzanan kariyerinde işçi sınıfının sesi oldu. 14 yaşında sektöre adım attı, 1962’den itibaren setlerde çalıştı.
Sinemada teknik ekiplerin haklarını savunarak emek mücadelesinin öncülerinden biri oldu. Çektiği belgesel ve kısa filmlerle toplumsal meselelere eğildi.