Engin Ertan – Sinema Yazarı (Rocker, Klaus Lemke, 1972)
Klaus Lemke, Alman sinemasının en özgün figürlerinden birisi olmasına rağmen, ne yazık ki ülkesi dışında pek tanınmaz. Yönetmenliğe 60’ların ikinci yarısında başlayan Lemke’nin kariyerinin en parlak dönemi 70’lerdir ama o yılların gözde akımı Yeni Alman Sineması dahilinde de anılmaz. Lemke’nin ‘gerilla tarzı’ çekilmiş diyebileceğimiz filmlerinden birini bile izlemekse, onun herhangi bir gruba neden kolaylıkla dahil edilemeyeceğini de anlaşılır kılacaktır.
Lemke’nin en meşhur filmi 1972 yılında ZDF için çektiği “Rocker”dir. İlk bakışta “Easy Rider”a veya Amerikan yapımı kimi ‘çete filmleri’ne benzetebilirsiniz “Rocker”i. Fakat Lemke, Amerikan sinemasından tanıdık kimi kodları alıp, onları yerelleştirmeyi çok iyi başarmıştır filminde. Bu nedenle “Rocker” Amerikan sinemasındaki kimi eğilimlerin izini sürmekten çok, o dönemin karşı kültürünün Batı Almanya’da nasıl tezahür ettiğini perdeye taşır. Hamburg’da geçen filmde amatör oyuncular rol almıştır, hatta bazılarının canlandırdıkları karakterler kendileriyle aynı adı taşır. Filmde konuşulan argo o kadar yerel ve gerçektir ki, çoğu repliği klasikleşmiştir. Anlatılan hikâye yolları birbiriyle kesişen üç karakter üzerinden ilerler; bir motosiklet çetesinin üyesi olan ve hapisten şartlı tahliye ile çıkan ‘rockçı’ Gerd, Gerd’in eski kız arkadaşının yeni sevgilisi ‘araba hırsızı’ Ulli ve Ulli’nin evden kaçarak ağabeyinin peşine takılan 15 yaşındaki erkek kardeşi Mark… Kamera bu karakterlerin takıldıkları mekânlarda; barlarda, cafelerde, tuvaletlerde ve sokak aralarında dolaşırken belgesele yakın bir gerçekçilik de yakalar.
“Rocker”in ‘çiğ’ enerjisi, kuşkusuz kimi seyirciyi olumlu şekilde etkilemeyecektir. Kimileri filmin hem biçiminde hem de hikâye anlatımındaki bazı tercihleri özensiz bulabilir. Ancak Lemke’nin filminde benzerine o kadar az rastlanan bir sahicilik var ki, tüm eksiklerine rağmen “Rocker”e kayıtsız kalmak imkansız. Bir kamyon şoförünün Gerd’in motosikletini ezerek parçaladığı unutulmaz sahnenin yarattığı duygusal etkiyi başka türlü nasıl açıklayabiliriz ki?
Bunuel. In bu filmini izledim gizemli bir sebepten olduğu yerde kalan insanların pozitiften negatifenasıl dönüştüğünü tüm gerçekliğile yansıtmış..sürükleyici gizemli ve gerçekçi aynı zamanda.
İzleyebileceğimiz bir site var mı , ben bulamadım?
Eski bir film….Pera Müzesi. nde film festivalinde gösterimi yapıldı.